Domácí karamelová poleva je dobrota, která nás vynáší do nekonečných výšin slasti. Chodíme ji pravidelně ujídat do lednice. Jen po troškách, po sotva lžičce smočení....Ale asi nás bydlí doma moc. Zřejmě máme někde schované další spolubydlící, o kterých nemám ani tušení. Protože karamel ubývá rychlostí blesku. Sklenička vydrží maximálně týden. Naštěstí, uvařit ho znovu je tak snadné, že mi to nemrzí a občas chodím mlsat taky. A jak na to? Velice jednoduše:
ingredience:
250 g cukru krupice
1,5 dcl vody
250 ml smetany ke šlehání 30%
postup :
Do vyššího hrnce hrnce (já beru ten opravdu veliký, je to lepší) si nasypte cukr. Pomáhám si tím, že si ho hned na začátku rozpustím v hrnci s 1,5 dcl vody. Na střední stupeň ho zahřívejte a hodně míchejte, až se cukr ve vodě úplně rozpustí. Když pak sladká voda začne bublat, přestaňte míchat, jen občas s hrncem zakružte. Postupně, jak se voda začne víc a víc odpařovat, začne cukrový roztok houstnout a lehce se táhnout jako řídký med. To už od hrnce neodcházejte. Během chvilky začne zlátnout a to už jde o vteřinky. Jak byste ho nechali víc zhnědnout, zhořkl by a nebyl by dobrý. Jakmile je roztavený cukr světle hnědý (nevadí, že na stranách je světlejší než uprostřed), vlijte do něj smetanu a teď začněte opět míchat. Smetana v karamelu prudce vypění, proto je lepší velký hrnec. Metličkou karamel prudce promíchejte.
Dejte pozor, může to jít v prvních vteřinách
špatně, občas se v něm udělají
pucky a shluky, tak ať se neopaříte. Velmi rychle se ale karamel ve smetaně rozpustí a vznikne jemná řídká poleva. A to je vše.
Pak už stačí jen nalít do skleničky a po vychladnutí zavřít a skladovat v lednici.
Když je karamel horký, je mnohem řidší a jde prolít
přes sítko - to kdyby vám tam zůstal nějaký ten nerozpuštěný kousek.
Až když vystydne, ztuhne a bude té správné konzistence.
Dejte pozor, může to jít v prvních vteřinách
špatně, občas se v něm udělají
pucky a shluky, tak ať se neopaříte. Velmi rychle se ale karamel ve smetaně rozpustí a vznikne jemná řídká poleva. A to je vše.
Pak už stačí jen nalít do skleničky a po vychladnutí zavřít a skladovat v lednici.
Když je karamel horký, je mnohem řidší a jde prolít
přes sítko - to kdyby vám tam zůstal nějaký ten nerozpuštěný kousek.
Až když vystydne, ztuhne a bude té správné konzistence.
Jakou má takto uvařený karamel trvanlivost opravdu nevím. U nás tak týden, a to se opravdu zkazit nestihne.
Jinak jsem byla u sousedky na první lekci háčkování. Na mé v životě úplně první lekci háčkování. Mám umotané (jinak se to asi nazvat nedá) první kolečko. Ale je to super. Večer budu párat a vrhnu se na další pokus. Baví mě to :)
Mějte krásný slunečný víkend!
Petra
Jinak jsem byla u sousedky na první lekci háčkování. Na mé v životě úplně první lekci háčkování. Mám umotané (jinak se to asi nazvat nedá) první kolečko. Ale je to super. Večer budu párat a vrhnu se na další pokus. Baví mě to :)
Mějte krásný slunečný víkend!
Petra
Vypadá to náramně, máš to krásně nafocené. Naštěstí nemám karemel v oblibě, takže tohle sladké pokušení vyrábět nebudu. Stačí, co mlsám na jiných "frontách".
OdpovědětVymazatHezký večer
Jj, s mlsáním máme ten život ještě o trochu sladší, viď :)
VymazatMěj se moc hezky, Petra
Petruško, děkuji za návštěvu u mně!! a tak jsem objevila moooc hezký blog..je u tebe moc hezky...myslím, že karamel brzy udělám...dělám jen ten základ a to s máslem- když dělám jablečný rozvar do skleniček- to se hned posune do jiných chuťových sfér!! :o))
OdpovědětVymazatA moc chválím lekce háčkování a těším se na pokroky!!
Hezký víkend Jarka
Ahoj Jaruško, i já moc děkuji za návštěvu zde :)
VymazatO karamelu s máslem už jsem slyšela, určitě mám v plánu ho vyzkoušet, tu musí být určitě taky skvělá chuť.
A k háčkování: moc se mi to zalíbilo :) Obdivuju ta díla, co vídám na blozích ostatních, i tvém :) K takovým se jednou dopracovat........
Měj se krásně, Petra
Určitě je dobrá karamelová poleva. Fotky vypadají lákavě.
OdpovědětVymazatHáčkování Tě bude určitě bavit. Tvoje první kolečko naznačuje, že taje této ruční práce zvládneš v pohodě.
Měj hezkou květnou neděli!
Hanka
Hani, háčkování je super, znovu jsem si k tomu večer sedla. Je úžasné, ze to relativně rychle přibývá :)
VymazatKrásný den ti preji. Petra
Péti, karamel vypadá báječně, zkusím. To háčkování na první pokus v životě vypadá skvěle, to určitě zvládneš. Měj klidnou neděli.
OdpovědětVymazatMarti, moc diky, už lovím po internetu, abych věděla, jak na to. Je to složité :)
VymazatMěj se moc krásně. Petra
Peťo, karamel máš opravdu povedený. Také dělám, ale bez vody a vydrží tak na dva poháry se zmrzlinou. :o) Moc nám chutná.
OdpovědětVymazatPřeji fajn neděli. D.
Trošku si ten život musíme osladit, viď :)
VymazatMěj se moc krásně, Petra
Peti, karamel je prostě karamel! U nás je v lednici vždycky domácí slaný (do toho tvého stačí přidat pár zrnek nějaké hodně kvalitní soli), je to prostě dobrota...
OdpovědětVymazatMoc gratuluji k perfektně zvládnuté první lekci, tak šikovná jako ty jsem v začátcích rozhodně nebyla!
Pa, Helena
Helenko, se solí musí chutnat zajímavě. Přiznám se, že když se u nás doma prvně objevila čokoláda se solí, byla jsem nedůvěřivá, téměř skeptická. Ale jedno ochutnání mne vyvedlo z omylu :) Takže kombinace karamelu a soli, to vyzkouším :)
VymazatA děkuji moc za pochvalu a povzbuzení v háčkování, kéž bych jednou zvládla to, co umíš s háčkem ty....
Helenko, přeji krásný začátek nového týdne. Petra
Tak tomu Petruš rozumím....:-) U nás by taky nevydržel....:-) Někdy ho musím vyzkoušet. Krásný předvelikonoční týden...S:-)
OdpovědětVymazatSabi, vyzkoušej, je to opravdu snadné a rychlé :)
VymazatMěj se moc hezky, Petra
Ahoj Péťo, tak za prvé. Tento karamel by u nás počet členů rodiny nejspíše ztrojnásobil :-D. Týden by u nás rozhodně nevydržel! Asi ho také budu muset udělat ;-).
OdpovědětVymazatA za druhé. Vítám Tě v klubu háčkařek :-)). Jsi žena činu!! Takovou rychlost jsem teda nečekala :-D. Už teď je vidět Tvé velké nadšení, mám radost ;-). Jsi šikulka! Už se těším na Tvé výrobky! Háčku zdar a pěkné dny přeji. ZaZa
Zazi, na zkoušku háčkování byl ideální čas :) A já nerada něco odkládám, dokonce jsem občas i zbrklá, do všeho jdu po hlavě o:)
VymazatMěj se moc hezky a užívej si krásný slunečný týden, snad to počasí klapne.
Petra
Péťo, tak tu netrpělivost máme asi společnou :-D. Sluníčko Ti klidně pošlu, já ho mám každý den :-))). Měj se báječně! ZaZa
VymazatNo jo, vždyť sluníčka si ty vlastně užíváš víc než dost, viď. To to moje přání bylo trochu mimo mísu :o) Tak nám ho sem pošli, my bychom si ho tu přáli víc. Zatím na nás dost šetří :D
VymazatZazi, měj se moc hezky. Petra
Poleva vypadá báječně. U nás se karamel tolik nejí, ale někdy bych ji mohla zkusit.
OdpovědětVymazatKlobouk dolů před tvým háčkovacím začátkem. Já se do toho nutím už kolik let... :-D
Krásný týden, pa.
Ahoj Dý, jestli bys háčkování chtěla zkusit, jdi do toho :) Ten naprostý a úplný základ není tak složitý. Opravdu jsem nadšená, mám uháčkované své první podkafíčko :)
VymazatMěj se moc hezky, Petra
Peti, asi vyzkoušim. Háčkováni mam rada, vůbec ručni práce, tak ať se daři J.
OdpovědětVymazatJani, ať se povede :)
VymazatKrásný den ti přeji. Petra
Karamelova poleva vyzera skvele... Teraz pred Velkou nocou by som mohla urobit... Na pohare i slahackove zakusky... :) Peti, hackovanie ti ide... pokracuj...
OdpovědětVymazatPrajem vsetko dobre... L.