Tento recept pochází z Valašska a snad jsme si ho doma až tak moc neupravili a držíme se původní receptury. U nás je moc oblíbený. Není to nijak složité jídlo, jde to vcelku rychle.
A v zelí je možné dělat obměny....my máme rádi hlávkové, ale výborné je ke knedlíčkům i kedlubnové zelí nebo běžné kysané, které je plné vitamínu C.
Je to zkrátka naprosto ideální oběd na chladnější dny a ty už jsou tu bohužel zase....
A v zelí je možné dělat obměny....my máme rádi hlávkové, ale výborné je ke knedlíčkům i kedlubnové zelí nebo běžné kysané, které je plné vitamínu C.
Je to zkrátka naprosto ideální oběd na chladnější dny a ty už jsou tu bohužel zase....
knedle:
6 housek
6 housek
1 cibule
2 vejce
½ hrnku polohrubé mouky
1 hrnek teplého mléka
2 vejce
½ hrnku polohrubé mouky
1 hrnek teplého mléka
200 g libového uzeného masa
200 g slaniny
½ lžičky kypřícího prášku
bylinky – pažitka, petržel....
sůl, pepř
200 g slaniny
½ lžičky kypřícího prášku
bylinky – pažitka, petržel....
sůl, pepř
zelí:
1 hlávka zelí
1 cibule
máslo
sůl, cukr, ocet
postup přípravy:
Na slanině zpěníme cibulku, přidáme nakrájené housky a osmažíme. Z mouky, kypř. prášku, vajec a mléka připravíme řídké těsto, smícháme s houskami, uzeným masem. Rukama tvoříme pevné koule, vaříme 10 minut v osolené vodě.
Zelí: na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené zelí, osolíme, osladíme a dusíme do té doby, až se nám začne lehce přichytávat. Na závěr dochutíme solí, cukrem a i třeba trochou octa, ale není to nutné. U nás si zelí dělíme na poloviny. Pánská část rodiny má ráda okyselené, dámská ne.
Ať chutná i vám!
Na slanině zpěníme cibulku, přidáme nakrájené housky a osmažíme. Z mouky, kypř. prášku, vajec a mléka připravíme řídké těsto, smícháme s houskami, uzeným masem. Rukama tvoříme pevné koule, vaříme 10 minut v osolené vodě.
Zelí: na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené zelí, osolíme, osladíme a dusíme do té doby, až se nám začne lehce přichytávat. Na závěr dochutíme solí, cukrem a i třeba trochou octa, ale není to nutné. U nás si zelí dělíme na poloviny. Pánská část rodiny má ráda okyselené, dámská ne.
Ať chutná i vám!
Petra
Péťo, dělávala jsem taky. Úplně jsem zapomněla, díky za připomenutí. Hezké dny.
OdpovědětVymazatMarti, je to dobrota, viď :)
VymazatMěj se pěkně. Petra
Vypadá to báječně, díky za recept. :-)
OdpovědětVymazatKrásný den, pa.
Ahoj Dý, vyzkoušej, určitě vám bude chutnat. A jde to i v trochu zdravější formě, třeba z celozrnného pečiva :)
VymazatKrásný den, pa. Petra
Ne, že by to pro mne byla úplná novinka, ale nikdy jsem to nedělala. Jak vidím tu fotku, tak to určitě zařadím do našeho jídelníčku a hned příští týden :-).
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, ať se povede a chutná :)
VymazatMěj se moc hezky, Petra
tedy tak to bych si pochutnala :o)
OdpovědětVymazatMartinko, někdy vyzkoušejte, určitě budou chutnat :)
VymazatMěj se moc hezky, Petra
Peťo, tak to vypadá hodně dobře. To by chutnalo i u nás doma. Jsi šikulka.
OdpovědětVymazatHezký večer. D.
Chutnají opravdu dobře. Až bude příležitost, vyzkoušejte doma.
VymazatDášo, měj se moc krásně. A ještě jednou díky za výzvu, byla skvělá!
Petra
Peti, to vypadá výborně! Koule máš jak malované, hned bych ochutnala. Ráda vyzkouším!
OdpovědětVymazatPřeji hezký den, Helena
Ať se povedou, Helenko :)
VymazatKrásný víkend, Petra
Hezký den, tak jsem dnes uvařila k obědu. Ještě aby to bylo ,zdravější 'polila jsem sádlem se škvarkama.Vynikající jídlo, děkuji za recept a přeji krásný víkend.Martina
OdpovědětVymazatZdravím Marti, to jsem ráda, že chutnalo. Škvarky máme taky moc rádi, nejlépe domácí :)
VymazatPřeji krásný zbytek víkendu, Petra
No teda, to musí být dobrota;-).:-[
OdpovědětVymazatVůbec neznám, kopírují a určitě zkusím...
Hezkou neděli.
Hani, je to moc dobré a fakt pohoda na práci. Ať se povedou!
VymazatMěj se krásně, Petra
Mám veľmi rada tradičné jedlá, pretože napriek svojej jednoduchosti sú naprosto dokonalé. Presne ako aj tento. Pekný začiatok týždňa.
OdpovědětVymazatMoni, tak to máme podobné :)
VymazatMěj se moc krásně, Petra