čtvrtek 15. března 2018

Knedle v kyšlom zelu

Tento recept pochází z Valašska a snad jsme si ho doma až tak moc neupravili a držíme se původní receptury. U nás je moc oblíbený. Není to nijak složité jídlo, jde to vcelku rychle.
 A v zelí je možné dělat obměny....my máme rádi hlávkové, ale výborné je ke knedlíčkům i kedlubnové zelí nebo běžné kysané, které je plné vitamínu C.
Je to zkrátka naprosto ideální oběd na chladnější dny a ty už jsou tu bohužel zase....


knedle:

6 housek
1 cibule
2 vejce
½ hrnku polohrubé mouky
1 hrnek teplého mléka
 200 g libového uzeného masa
200 g slaniny
½ lžičky kypřícího prášku
bylinky – pažitka, petržel....
sůl, pepř

zelí:
1 hlávka zelí
 1 cibule
máslo
sůl, cukr, ocet
 
postup přípravy:
Na slanině zpěníme cibulku, přidáme nakrájené housky a osmažíme. Z mouky, kypř. prášku, vajec a mléka připravíme řídké těsto, smícháme s houskami, uzeným masem. Rukama tvoříme pevné koule, vaříme 10 minut v osolené vodě.
Zelí: na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené zelí, osolíme, osladíme a dusíme do té doby, až se nám začne lehce přichytávat. Na závěr dochutíme solí, cukrem a i třeba trochou octa, ale není to nutné. U nás si zelí dělíme na poloviny. Pánská část rodiny má ráda okyselené, dámská ne.



Ať chutná i vám!


Petra





18 komentářů:

  1. Péťo, dělávala jsem taky. Úplně jsem zapomněla, díky za připomenutí. Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to báječně, díky za recept. :-)
    Krásný den, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dý, vyzkoušej, určitě vám bude chutnat. A jde to i v trochu zdravější formě, třeba z celozrnného pečiva :)
      Krásný den, pa. Petra

      Vymazat
  3. Ne, že by to pro mne byla úplná novinka, ale nikdy jsem to nedělala. Jak vidím tu fotku, tak to určitě zařadím do našeho jídelníčku a hned příští týden :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. tedy tak to bych si pochutnala :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, někdy vyzkoušejte, určitě budou chutnat :)
      Měj se moc hezky, Petra

      Vymazat
  5. Peťo, tak to vypadá hodně dobře. To by chutnalo i u nás doma. Jsi šikulka.
    Hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutnají opravdu dobře. Až bude příležitost, vyzkoušejte doma.
      Dášo, měj se moc krásně. A ještě jednou díky za výzvu, byla skvělá!
      Petra

      Vymazat
  6. Peti, to vypadá výborně! Koule máš jak malované, hned bych ochutnala. Ráda vyzkouším!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký den, tak jsem dnes uvařila k obědu. Ještě aby to bylo ,zdravější 'polila jsem sádlem se škvarkama.Vynikající jídlo, děkuji za recept a přeji krásný víkend.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Marti, to jsem ráda, že chutnalo. Škvarky máme taky moc rádi, nejlépe domácí :)
      Přeji krásný zbytek víkendu, Petra

      Vymazat
  8. No teda, to musí být dobrota;-).:-[
    Vůbec neznám, kopírují a určitě zkusím...
    Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to moc dobré a fakt pohoda na práci. Ať se povedou!
      Měj se krásně, Petra

      Vymazat
  9. Mám veľmi rada tradičné jedlá, pretože napriek svojej jednoduchosti sú naprosto dokonalé. Presne ako aj tento. Pekný začiatok týždňa.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra