pátek 30. března 2018

Polévka z pečené mrkve

Tuhle polévku jsem vařila prvně. Ale je tak dobrá, že se o recept s vámi ráda podělím.  Na 4 porce si připravte:


500 g mrkve 
3 větší cibule 
necelá lžička kurkumy 
trochu olivového oleje 
sůl, mletý pepř
1 litr vroucí vody 
Na ozdobu mrkev, cibuli, cuketu, petržel, brokolici,...
 trochu olivového oleje
 sůl, pepř

a tmavých a chladných večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev, všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její chuť se dostane zcela na jinou úroveň. Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Za tmavých a chladných večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev, všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její chuť se dostane zcela na jinou úroveň. Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/

Ingredience 750 g mrkve 100 g petržele 1 čajová lžička kurkumy 1 polévková lžíce olivového oleje sůl černé koření 1 litr vroucí vody Na ozdobu 3 baby mrkvičky 4 růžičky květáku 1 čajová lžička olivového oleje 1 čajová lžička koření tika masala 1 čajová lžička černého sezamu
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Postup:
Mrkev očistěte, nakrájejte podélně na poloviny. Dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a promíchejte tak, aby byly rovnoměrně od oleje. Rozložte na plechu tak, aby nebyly kousky na sobě.
Přidejte cibuli na osminky, trochu je o dno plechu omastěte a nakonec vše osolte, opepřete a posypte kurkumou. Pečte na 200 °C cca 60 minut nebo do té doby, až zelenina na okrajích zhnědne. Právě to je potřebné pro specifickou chuť této polévky. 



Po upečení zeleninu rozmixujte s horkou vodou a pak ještě chvilku povařte a případně dochuťte. Vedle si na pánvi připravte další zeleninku, tentokrát tu ozdobu navrch. Orestujte na pánvi s trochou oleje to, co máte rádi. Mrkev, cibuli, plátky cukety, brokolici....fantazii se meze nekladou. Zelenina by tentokrát měla chytnout tu správnou barvu, pěkně nazlátlý povrch a uvnitř být na zkus. Pak už stačí servírovat. Uvidíte, jak dá opečená zelenina polévce úplně famózní chuť.



Tuhle polévku určitě zařadím mezi naše oblíbené recepty.

Mějte se moc krásně a užívejte si volné dny.

Petra




Za tmavých a chladných večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev, všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její chuť se dostane zcela na jinou úroveň. Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/

16 komentářů:

  1. Teda Péťo, tu už jsem dlouho neměla! A když vidím, jak ji máš krásně nazdobenou, sbíhají se mi sliny :-).
    Je vidět, že Tě vaření baví a jíš ráda i očima ;-). Pěkný večer. ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zazi, vařím opravdu moc ráda :) Měj se moc hezky a děkuju :)
      Petra

      Vymazat
  2. Petruš!!
    Mrkev!!! já dělala marmeládu- ty polévku...:o)
    Ale tahle z pečené, to je mňamka!! A ty ji máš nádherně naservírovanou s tou zeleninkou navrch!!! Určitě jste si pochutnali!!
    krásné svátky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, teda to je náhoda, měli jsme obě mrkvový den 😀
      Měj se moc krásně, Petra

      Vymazat
  3. Péti, to vypadá úžasně. Já do některých polévek zeleninu restuju, ale pečená musí být úchvatná. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Peti polévka vypadá luxusně a určitě i tak chutná.. Ještě jsem ji nezkoušela a moc ráda vyzkouším.Moc děkuji za recept.. Polévky ty já totiž dosti můžu.
    Krásné Velikonoce ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, i já jsem polevková. Mnohdy si dám namísto druhého chodu raději ještě trochu polévky ☺

      Vymazat
  5. Peti, polévka vypadá moc dobře, možná si ji uvařím. Ale protože ji jíst budu jen já, tak nevím, kdy to zkusím. :o)
    Přeji příjemné velikonoční svátky. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, u nás je to obdobně. Chlapi ochutnají, trochu i sní, ale jednou jim to stačí 😀
      Krásné Velikonoce i Tobě, Petra

      Vymazat
  6. Mňam, to vypadá báječně. Hned bych ochutnala. Máš opravdu pěkně nafoceno a naservírováno.
    Krásné Velikonoce přeji. Pa.

    OdpovědětVymazat
  7. Peti, tu polévku určitě vyzkouším! Vypadá úžasně! Mňam!
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Rada skúšam nové zaujímavé recepty a táto polievočka vyzerá skutočne lákavo. Myslím, že aj vegetariánska časť rodiny to ocení. Pekný deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, vidíš, to mne ani nenapadlo, ale máš pravdu je to naprosto bezmasé jídlo :)
      Měj se moc krásně! Petra

      Vymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra