Tuhle polévku jsem vařila prvně. Ale je tak dobrá, že se o recept s vámi ráda podělím. Na 4 porce si připravte:
500 g mrkve
3 větší cibule
necelá lžička kurkumy
trochu olivového oleje
sůl, mletý pepř
1 litr vroucí vody
Na ozdobu mrkev, cibuli, cuketu, petržel, brokolici,...
trochu olivového oleje
sůl, pepř
a tmavých a chladných
večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky
zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí
polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda
ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem
vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma
rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod
maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním
trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev,
všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její
chuť se dostane zcela na jinou úroveň.
Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody,
ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek
celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou
ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda
používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v
tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Za tmavých a chladných
večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky
zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí
polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda
ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem
vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma
rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod
maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním
trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev,
všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její
chuť se dostane zcela na jinou úroveň.
Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody,
ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek
celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou
ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda
používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v
tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Ingredience
750 g mrkve
100 g petržele
1 čajová lžička kurkumy
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl
černé koření
1 litr vroucí vody
Na ozdobu
3 baby mrkvičky
4 růžičky květáku
1 čajová lžička olivového oleje
1 čajová lžička koření tika masala
1 čajová lžička černého sezamu
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Pokud nemáte doma po
ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete
polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina
polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec
posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například
oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu.
Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Pokud nemáte doma po
ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete
polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina
polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec
posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například
oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu.
Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Postup:
Mrkev očistěte, nakrájejte podélně na poloviny. Dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a promíchejte tak, aby byly rovnoměrně od oleje. Rozložte na plechu tak, aby nebyly kousky na sobě.
Přidejte cibuli na osminky, trochu je o dno plechu omastěte a nakonec vše osolte, opepřete a posypte kurkumou. Pečte na 200 °C cca 60 minut nebo do té doby, až zelenina na okrajích zhnědne. Právě to je potřebné pro specifickou chuť této polévky.
Po upečení zeleninu rozmixujte s horkou vodou a pak ještě chvilku povařte a případně dochuťte. Vedle si na pánvi připravte další zeleninku, tentokrát tu ozdobu navrch. Orestujte na pánvi s trochou oleje to, co máte rádi. Mrkev, cibuli, plátky cukety, brokolici....fantazii se meze nekladou. Zelenina by tentokrát měla chytnout tu správnou barvu, pěkně nazlátlý povrch a uvnitř být na zkus. Pak už stačí servírovat. Uvidíte, jak dá opečená zelenina polévce úplně famózní chuť.
Přidejte cibuli na osminky, trochu je o dno plechu omastěte a nakonec vše osolte, opepřete a posypte kurkumou. Pečte na 200 °C cca 60 minut nebo do té doby, až zelenina na okrajích zhnědne. Právě to je potřebné pro specifickou chuť této polévky.
Po upečení zeleninu rozmixujte s horkou vodou a pak ještě chvilku povařte a případně dochuťte. Vedle si na pánvi připravte další zeleninku, tentokrát tu ozdobu navrch. Orestujte na pánvi s trochou oleje to, co máte rádi. Mrkev, cibuli, plátky cukety, brokolici....fantazii se meze nekladou. Zelenina by tentokrát měla chytnout tu správnou barvu, pěkně nazlátlý povrch a uvnitř být na zkus. Pak už stačí servírovat. Uvidíte, jak dá opečená zelenina polévce úplně famózní chuť.
Tuhle polévku určitě zařadím mezi naše oblíbené recepty.
Mějte se moc krásně a užívejte si volné dny.
Petra
Za tmavých a chladných
večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky
zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí
polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda
ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem
vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma
rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod
maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním
trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev,
všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její
chuť se dostane zcela na jinou úroveň.
Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody,
ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek
celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou
ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda
používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v
tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Teda Péťo, tu už jsem dlouho neměla! A když vidím, jak ji máš krásně nazdobenou, sbíhají se mi sliny :-).
OdpovědětVymazatJe vidět, že Tě vaření baví a jíš ráda i očima ;-). Pěkný večer. ZaZa
Zazi, vařím opravdu moc ráda :) Měj se moc hezky a děkuju :)
VymazatPetra
Petruš!!
OdpovědětVymazatMrkev!!! já dělala marmeládu- ty polévku...:o)
Ale tahle z pečené, to je mňamka!! A ty ji máš nádherně naservírovanou s tou zeleninkou navrch!!! Určitě jste si pochutnali!!
krásné svátky Jarka
Jaruško, teda to je náhoda, měli jsme obě mrkvový den 😀
VymazatMěj se moc krásně, Petra
Péti, to vypadá úžasně. Já do některých polévek zeleninu restuju, ale pečená musí být úchvatná. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatTo restování tomu dá úplně jiný šmak, vid? ☺
VymazatPeti polévka vypadá luxusně a určitě i tak chutná.. Ještě jsem ji nezkoušela a moc ráda vyzkouším.Moc děkuji za recept.. Polévky ty já totiž dosti můžu.
OdpovědětVymazatKrásné Velikonoce ti přeji.Z ❤
Zdeni, i já jsem polevková. Mnohdy si dám namísto druhého chodu raději ještě trochu polévky ☺
VymazatPeti, polévka vypadá moc dobře, možná si ji uvařím. Ale protože ji jíst budu jen já, tak nevím, kdy to zkusím. :o)
OdpovědětVymazatPřeji příjemné velikonoční svátky. D.
Dáši, u nás je to obdobně. Chlapi ochutnají, trochu i sní, ale jednou jim to stačí 😀
VymazatKrásné Velikonoce i Tobě, Petra
Mňam, to vypadá báječně. Hned bych ochutnala. Máš opravdu pěkně nafoceno a naservírováno.
OdpovědětVymazatKrásné Velikonoce přeji. Pa.
Dý, moc děkuju.
VymazatPřeji fajn dny, Petra
Peti, tu polévku určitě vyzkouším! Vypadá úžasně! Mňam!
OdpovědětVymazatMěj příjemný večer, Helena
Helenko, ať se povede :)
VymazatKrásný den, Petra
Rada skúšam nové zaujímavé recepty a táto polievočka vyzerá skutočne lákavo. Myslím, že aj vegetariánska časť rodiny to ocení. Pekný deň.
OdpovědětVymazatAhoj Moni, vidíš, to mne ani nenapadlo, ale máš pravdu je to naprosto bezmasé jídlo :)
VymazatMěj se moc krásně! Petra