Tohle období je nejsladším obdobím roku. Můžete namítat, že Vánoce s mnoha kily tradičního cukroví ho předčí, ale tohle je něco jiného......jahody, maliny, třešně.... ze stromu nebo keříčku rovnou do pusy. To je sladká slast, odměna a dar od přírody. Už mám pár skleniček na zimu zavařených. Trochu džemu, klevelu i šťávu. Víte co.....až se zima zeptá.... :)
Čerstvé máme nejraději, ale třeba bublanině, té neodoláme. Receptů je na světě určitě hodně, my máme tento:
ingredience:
na těsto:
3 vejce
180 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
100 ml vody
100 ml oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
vypeckované třešně
Vše kromě třešní smícháme dohromady, hladké těsto vylijeme na pečícím papírem vyložený plech.
Třešně rovnoměrně nasypeme na celý povrch těsta, na ně pak drobenku, na kterou potřebujeme:
140 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g cukr krupice
A šup do trouby asi tak na 45 minut na 180 °C.
Tak takhle si u nás vychutnáváme nedělní ráno. Na terase, s kávou, hrnkem čaje a dnes třeba právě s čerstvou bublaninou. Užíváme si ty chvíle, kdy sluníčko teprve sbírá svojí sílu, my mu nastavujeme tváře a vychutnáváme si ten klid.... Obcházíme zahradu, nohy mokré od rosy.... ani nevím, proč to dělám. Za den nic nového nevyroste, až tak se nic nezmění. Ale ten pohled na kousek přírody u nás fakt člověka nabudí, nabije :) Já to zkrátka miluju.
Mějte hezký zbytek neděle i začátek nové týdne.
Petra
Mějte hezký zbytek neděle i začátek nové týdne.
Petra
Bublanina v tomto období musí být, to je jasné:-). I já ji pekla pro rodinu, s minimem cukru, protože třešně byly slaďoučké.
OdpovědětVymazatKrásný zbytek neděle.
Henrieta
Je to dobrota, viď 😊
VymazatPéti, já taky miluju ranní zahradu, brzo ráno a někdy jdu i bosa, to mám ráda. Měj se krásně.
OdpovědětVymazatMarti, ta rána mají prostě kouzelnou moc. Člověka uklidní a přitom nabíjí......
VymazatMěj krásně dny, Petra
Taky se na nějaký koláč s třešněmi chystám, ale ještě nejsem rozhodnutá, jaký recept použiju...
OdpovědětVymazatAle ta tvoje vypadá moc pěkně
Stáni, ať se povede 😊
VymazatTaky jsem na víkend pekla podobný koláč. Tady u nás když se řekne bublanina, tak si téměř každý vybaví slovo nadivajna. Je to těsto jako na palačinky- jen trošičku hustší. Naleje se na trochu rozpáleného tuku na pekáč,pohází ovocem a upeče se. Při pečení naskakují mezi ovocem takové boule, které při vyndání z trouby zase splasknou. Jí se teplá i studená. Takže rozkrájí se, pocukruje, sní se :-). Je dobrá s různým ovocem. U nás vede s jablky a vůbec nejlepší je borůvková.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, takovou buchtu neznám, děkuji za inspiraci :)
VymazatMěj se krásně, Petra
Mali ste krasne rano... Bublanina vyzera skvostne... Uz kvitnu u vas krasenky? Ja som na jar zasiala prvy krat... Ani neviem... Pestuju sa ako letnicka, ci ostavaju na stanovisti stale? Peti, prajem krasny den... L.
OdpovědětVymazatAhoj Lauri, ano, krásenka se pěstuje jako letnička. Dá se vysít v květnu, po mrazících, může se i na začátku června.
VymazatHezký den i tobě :)
Petra
Jak já bych si dala bublaninu! Ale ještě jsme se na chalupu pro třešně vůbec nedostali. Já letos tu přírodu opravdu nestíhám...
OdpovědětVymazatVypadá to u vás všechno krásně a moc lákavě. :-) Ta pěna na kávičce... ;-)
Měj se fajn, pa.
Ahoj Dý, káva - bez té prostě není ráno ránem :)
VymazatPeťo, krásné fotky, hlavně ta s tou cukřenkou. Já jsem v sobotu také pekla bublaninu a dnes jsme ji dojedli k snídani. Ještě se zeptám na ty kytičky. Já si je letos také koupila do záhonu, vím, že jsou to letničky, ale nevím, jestli se příští rok sami vysemení a vyrostou, nebo si je zase budu muset koupit?
OdpovědětVymazatPřeji příjemné dny. D.
Ahoj Dášo, popravdě, já nevím. Jakmile květ uvadne, hned ho odstraňuji, abych podpořila další tvorbu květů. Takže do semen mi nikdy nejde. Vím jen, že jsou náchylné na jarní mrazíky, tak se vysévají až v květnu, popř. až do začátku června. Možná že by se vysemenily i sami, otázkou je, jestli by na jaře nepomrzly.
VymazatMěj se krásně, Petra
Až se zima zeptá ?? Bude nějaká zima ?
OdpovědětVymazatZ tvých fotek na mne dýchlo kouzlo rodinného krbu a jedním slovem ...KRÁSA.
Krásný letní příspěvek, Peti! Vidím to stejně, ta rána jsou úžasná, taky si je užíváme, a tvá bublanina je nepochybně ještě vylepší!
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer. Helena