Krásný podvečer, přátelé,
Vaječný koňak patří k našim Vánocům jako ozdobený stromek. Přes rok si na něj ani nevzpomenu, ale jak se blíží advent, už se nemůžeme dočkat. Tentokrát se budu chlubit cizím peřím.....no, cizím až tak ne, koňak tentokrát dělala moje mami.
Tenhle prvorepublikový recept na vaječný koňak se u nás opravdu dědí z generace na generaci. Nehledejte v něm salko nebo kondenzované mléko v plechu. Tyhle vymoženosti naše prababičky neměly. Měly jen poctivé suroviny a čas a chuť vyrobit něco moc dobrého. Čas tu je správně napsaný, tahle receptura není jen o tom, že zahřeju a smíchám vše dohromady a mám za 10 minut hotovo. Tenhle koňak chce trpělivost a onen zmíněný čas. Ale nebojte se, zase na celý den to není a věřte, stojí to za to ツ
ingredience na 1 litr vaječného koňaku:
1/4 l rumu
500 ml 40% smetany
5 žloutků
100 g vanilkového cukru
250 g cukru krupice
Český rum dřív býval 40%. Dnes už ho s tímhle množstvím alkoholu nevyrábí, tak při koupi vybíráme jemu nejbližší 37,5% Božkov Tuzemák originál (neplést s Božkov Tuzemákem tradičním, ten má alkoholu ještě méně). Smetana s tučností 40% se špatně shání, vyrábí ji už snad jen Kunín, nově jsem ji ale před pár dny viděla i v Lidlu ツ
A jak na to:
Žloutky a cukry třete v horké vodní lázni (nevařit) cca půl hodiny, ideálně např. v nerez míse, která dobře vede teplo. Míchat metličkou často, velmi často, skoro stále. Do této žloutkové pěny vlijte ohřátou smetanu a opět míchejte, tentokrát přibližně 3/4 hodiny. Nezapomeňte, že teplota ingrediencí, které smícháváte dohromady, musí být vždy stejná! Pak misku sundejte z ohně a při častém míchání nechte úplně vystydnout. Po té nalijte rum (opět stejné teploty), dobře promíchejte a přes sítko naplňte do lahví. A je hotovo ツ
Vaječný koňak skladujeme v lednici. Díky rumu vydrží dlouho. Tedy .... záleží jak moc zvládnete odolávat vy a všichni ve vaší domácnosti. Nám se ještě nikdy zkazit nestihl :o)
nádherně nafoceno, koňak bych hned ochutnala, hezký večer, Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, moc děkuju.
VymazatKrásnou adventní neděli, Petra
Péti, vypadá dobře a věřím, že i skvěle chutná, ale ten čas je přesně to, co mi chybí.., takže u nás ze Salka. Dělám ho léta a moc nám chutná. :o)
OdpovědětVymazatMáš vše krásně nafoceno.
Přeji hezký víkend. D.
Ten čas, neustále něco doháníme, viď :) Znám to taky, tak jsem byla moc ráda, že vaječňák letos udělala mami. Je už doma, v důchodu, tak ma času o něco víc :)
VymazatDášo, krásnou adventní neděli.
Petra
Peti,
OdpovědětVymazatvaječný likér je aj moja srdcovka na Vianoce, robím fľašku aj pre maminu, aj pre svokrušu Ivicu :-)
Asi sa inšpirujem, vyzerá výborne. Jedna otázka - z uvedeného množstva je koľko likéru?
Prajem krásny advent,
A.
Adi, z uvedeneho mnozstvi je priblizne 1 litr vajecneho koňaku.
VymazatPřeji ti prima dny, Petra
Jeden rok jsem taky zkoušela dělat vaječný koňak, mám ho moc ráda, bohužel nemůžu alkohol, tak akorát trošku ochutnám...
OdpovědětVymazatPamatuju si, kdyz jsme byly děti a nemohly jsme alkohol ne kvůli nemoci jako ty, ale kvůli věku :), tak nám mamka koňak ředila mlékem. My i tak mely pocit, že pijeme alkohol a moc jsme se na to celý rok těšily :o) Dětský věk ... :o)
VymazatRezzy, přeji ti krásnou adventní neděli, Petra
Péti, vypadá dobře, hned bych ochutnala. Měj pohodovou adventní neděli.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji ti. Přeji krásnou adventní neděli, Petra
VymazatKrásně jsi to nafotila- hned bych si dala ! :-)
OdpovědětVymazatPohodovou třetí adventní neděli !
Hanka
Hani, i ty měj prima adventní dny, Petra
VymazatPeti, tvé fotky vypadají tak neskutečně lákavě... Nádhera, hned bych ochutnala.
OdpovědětVymazatMusím s tebou souhlasit - základ jsou kvalitní suroviny. Raději si dám malý kousek nebo malou skleničku něčeho opravdu dobrého, než hromadu z náhražek.
Přeji tobě i celé rodině krásnou adventní neděli, Helena
Helenko, je to tak. Těch náhražek má člověk kolem sebe běžné tolik.... když to jde, je to lepší bez nich. Po staru, poctivě. Jen ten čas, ten někdy prostě chybí.
VymazatMěj prima dny, Petra
Petro, vypadá krásně (ty to máš vždycky krásně nafocené) a určitě bude dobrý. Chvíli jsem váhala, ale 5 zbylých bílků, absence nerezové mísy v mé domácnosti a potřeba míchat přes hodinu mne nakonec asi odradí. Navíc manžel o něj nestojí, takže bych ho asi pila hlavně já a 40% smetana s alhoholem a cukrem je to poslední, co moje postava potřebuje (stačí vánoční cukroví ;-)).
OdpovědětVymazatHezkou adventní neděli
Stáňo, to máš pravdu, kalorická bomba to je :o)
VymazatAle děláme ho jen jednou za rok, tak upíjíme bez výčitek.
Měj prima dny, Petra
Vaječný koňak má rád můj muž, já ho nemusím :-). Dělávala jsem domácí bejlíz, z kokosu, tam se dává kondenzované mléko, svařuje se na karamel a spojuje dobrým rumem. Je to také dobrota a manžel neustále ochutnával. Já tyhle slaďáky nemusím, tak si naléval prý i za mne!
OdpovědětVymazatKrásnou neděli.
Ála
To měl, Alenko, hezkou výmluvu :o)
VymazatMěj prima dny, Petra
Petro,máš to moc krásně nafocené.Vaječný koňak se doma roky dělával a dělala jsem ho potom i já doma.Měla jsem ho vždy ráda.Teď alkohol nepiju vůbec,manžel je pivař a tak by ho neměl,kdo pít.Mladí jsou spíše na víno.Ale třeba někdy.
OdpovědětVymazatMěj hezký předvánoční čas
Jitko, my jsme taky vinaři, ale ten vaječňák nám k Vánocům prostě nějak patří :o) Ale je fakt, že během.roku bych si ho asi nedělala.
VymazatMěj prima dny, Petra
No mňam, taky mám vaječňák spojený s adventem a Vánocemi.
OdpovědětVymazatKrásné fotky.
Tak ať stále chutná ;)
Ilonko, děkuju :)
VymazatTo je zajímavý recept, já vaječný koňak moc nemusím :)
OdpovědětVymazatTo my si ho na Vánoce dopřejeme pokaždé :) Ale kupovaný nemusím, ten mi nechutná.
VymazatDear Petra,
OdpovědětVymazatoh, my grandma made this too. I love it. Thank you for the recipe and all my best.
Happy Holidays
Elisabeth
Dear Elisabeth,
VymazatThank you, me and my family love it too.
Wish you happy holidays too,
Petra
Vypadá krásně poctivě. Kdysi jsem dostala recept na variant Bayleis, také žádné Salko, ale zvláštností byl pudink. Nicméně po přecezení chutnal fantasticky, nikdy nevydržel déle, než do Nového roku :).
OdpovědětVymazatJani, to zní zajímavě :)
VymazatPití mého mládí))) dělala ho pravidelně babička; chodila jsem ho tajně upíjet. Teď mě zásobuje nevěsta.
OdpovědětVymazatEvi, díky tomu tajnému mlsání chutnal o to víc, viď :)
VymazatMám ráda vaječný koňak,vždy se na něj těším,taky ho mám spojený s vánocemi.Přeju krásný večer,Péti.Marťa.
OdpovědětVymazatMarti, přeji ti překrásné svátky :)
VymazatTak, jak koukám a čtu si, tady se to jen hemží dobrotama😋
OdpovědětVymazatMáš pravdu, poslední příspěvky, taky na to koukám, běží vždy přes kuchyň :o)
VymazatTakovéto poctivé, časem a generacemi ověřené recepty jsou k nezaplacení. Děkuji za sdílení.
OdpovědětVymazatKrásný advent přeji. Motýlek Dý
Dý, staré recepty jsou k nezaplacení. Vyplatí se je nezapomenout v té dávné historii :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Tak to bylo za první republiky dostupné jen bohatší.. Ale zajímavé..
OdpovědětVymazatTo ano, v chudých rodinách tyhle dobroty asi museli oželet.
VymazatAni si leckdy neuvědomujeme, jak se vlastně máme dobře.
Přeji prima dny, Petra
ó, vypadá lákavě :)
OdpovědětVymazatHlavně ale děkuji za recept na zapečené špagety. Zrovna dnes jsme je zase měli! Moc dobré :)
To jsem ráda, že chutnaly :o)
VymazatVaječný koňak miluji.
OdpovědětVymazatKrásnou poslední neděli adventní a pohodové svátky vánoční
I tobě :)
VymazatVaječný koňak mám moc ráda, zatím jsem nezkusila domácí výrobu, tvůj recept vypadá lákavě. Vozím si ho z Prahy, letos jsem se bohužel nedostala, šetřím si zásobu z loňska . Hezké Vánoce !🤗
OdpovědětVymazat