čtvrtek 14. února 2019

Rychlá a levná jablečná roláda



Tuhle roládu zvládnete udělat za chviličku. Ani co se týká ingrediencí, vaši peněženku nijak nezatíží. Prostě rychlá, levná, jednoduchá. Ideální, když se ohlásí nečekaná návštěva a vy máte jen málo času na nějaký sladký desert ke kávě a omezené zásoby ve spíži :)

Roláda se peče zároveň i s náplní, a tou podivností je, že se peče "vzhůru nohama". Ale nebojte se, není to opravdu nic složitého. Naopak....



Ingredience:

4 vejce 
180 g krupicového cukru 
 6−8 lžic polohrubé mouky 
 250 g na hrubo nastrouhaných jablek (může jich být i víc ☺️)
skořice,  cukr na jablka (množství podle vlastní chuti)

Tohle množství je na takový ten běžný rozměr plechu, co mívaly naše maminky dřív. Pro ten dnešní plech "od kraje trouby k druhému kraji", tzn. větší plech, dejte o čtvrtinu všeho víc. Já dnes přidala jen jablka, prostě jsme doma měli taková, která už chtěla spotřebovat. Roládka byla pak víc, no spíš hoooooodně šťavnatá. Ale nebylo to nic na škodu ☺️


A jak na to?
Na plech vyložený pečicím papírem si rozprostřeme oloupaná nastrouhaná jablka, která posypeme skořicí  a cukrem. Vejce vyšleháme s cukrem do husté světlé pěny. Časem nešetříme, raději šleháme déle než málo :) Já si většinou zapnu robota a jdu si teprve připravovat jablíčka, troubu, plech s pečicím papírem..... Takže vejce s cukrem šlehám x minut. Do vaječné hmoty pak vmícháme postupně polohrubou mouku. Těsto vlijeme na jablka, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 160−170 °C  přibližně 20 minut. Ještě na hodně teplou roládu rozprostřeme vlhkou utěrku, přiklopíme druhým plechem a obrátíme. Sundáme pečicí papír, který se naším manévrem ocitl nahoře. Roládu  stočíme pomocí utěrky, pocukrujeme a necháme vychladnout.


Je to rychlovka za pár korun, ale uvidíte, jen se po ní zapráší :) 

Mějte prima den!

Petra




46 komentářů:

  1. Máte to moc krásně nafocené, až tu roládu cítím na jazyku. Určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně to vypadá 👍 Hned bych si dala, rolády miluju.
    Krásné odpoledne 🙋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, u nás patří roláda taky mezi oblíbené dezerty :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  3. Děkuji za recept.Zítra upeču,máme ještě zbylá jablka ze zahrady a zase to bude něco jiného než závin.Krásný zbytek dne Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujímavý recept, asi vyskúšam, lem nusím kúpiť jablká :-)
    Pekný deň,
    A.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ráda vše, kde jsou jablka:-)
    Díky za recept. Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Peti, to je super recept, ktorý vôbec nepoznám ... určite urobím roládku podľa tvojho receptu ...
    Maj pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, to jsem ráda, že jsem tě něčím inspirovala :) Ať ti chutná :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  7. To je hodně zajímavý recept. Teď žádná jablka nemáme, takže si budu muset počkat buď na úrodu na chalupě a nebo aspoň vyčíhnout nějaká levnější v obchodě (z jablek za 40 Kč se mi péct nechce ;-)). I když musím říci, že z rolád mám respekt - vždycky se bojím, že nezaroluju ...
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, cena jablek v obchodě teď není nic moc, to je fakt. My máme zásoby z podzimu. Kousek od nás jsou sady Schwarz, tak si tam vždy nakoupíme na uskladnění a ujídáme celou zimu :)
      A rolády se neboj, díky mokré (hoooodně vyždímané) utěrce ji sroluješ raz dva. Opravdu to jde velmi lehce.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  8. Tak tu hned zítra zkusím, vypadá úžasně a já miluji vše, v čem jsou jablka! Děkuji za recept a fotky máš moc krásně nafocené! Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, moc ti děkuju :)
      Ať se ti povede a chutná!
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  9. Jablka zaručují hladký stravovací průběh, děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do našich českých končin i žaludků jablka prostě patří, viď?! :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
    2. Četla jsem nádherný článek, jablka a například kysané zelí je pro naše zažívání v české kotlině to přirozené, důležité a hlavně nezatěžuje ! Exotika mnohdy ano. Ovšem je moderní, že.

      Vymazat
    3. Určitě to tak je. Ne nadarmo bychom se měli držet lokálních zdrojů....
      Jenže.... mně ten pomeranč tak moc chutná :)

      Vymazat
  10. Jablka mám, tak se do rolády dám! :-)
    Díky za recept.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  11. Péti, rolády jsem kdysi pekla často, ale už dlouho ne. Díky za tip, jablka mám nastrouhaná ve sklenicích od podzimu. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ty taky zavaříš co můžeš, viď? :) A jak se pak v zimě zásoby ale hodí!
      Měj prima dny. Petra

      Vymazat
  12. Péti, recept se mi líbí, vypadá jednoduše. Určitě vyzkouším, jablečné záviny u nás jdou. :o)
    Hezký víkend ti přeji. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, závin taky milujeme :) Z jablek snad skoro všechno... :)
      Ať se povede!
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  13. Teda ty fotky ♥ Ted navštěvuji samé krásné blogy :-) Roládu určitě musím vyzkoušet, přecejen jablíčka doma najdu vždycky :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Určitě vyzkouším, mám tu pár jablíček, které nejsou úplně v kondici. Díky za recept. Romana

    OdpovědětVymazat
  15. To je určitě dobrota, děkuji za recept, zkusím. Prosím, jen bych se zeptala, ten plech jak velký?
    Děkuji Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Maruško. Vnitřní rozměr plechu mám 29 x 39 cm. To je na to množství uvedené v receptu.
      Ať se povede :)
      Petra

      Vymazat
    2. Moc děkuji, určitě zkusím.

      Vymazat
  16. Peti sýrová roláda podle Tebe u nás stále boduje, tak teď zkusím jablíčkovou. Jablka v jakékoliv formě u nás totiž vedou 😉. Moc děkuji za recept a krásný víkend ti přeji.Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Zdeničko, tak to jsem ráda! Já tu sýrovku od Silvestra nedělala, ale myslím, že už je na čase se na ni zase vrhnout :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  17. Tedy tento způsob pečení rolády vůbec neznám a přiznám se, že rolády nepeču ráda, skoro vlastně vůbec se do nich nepouštím. Ale tuhle Péťo, tu vyzkouším. Kde jsou jablka, to u nás hned zmizí!
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I u nás jablečné dezerty, a vůbec ovocné všeobecně, vedou. Tak ať vám i tenhle chutná.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  18. Peti, mám na ni chuť už pár dní, co jsem ji viděla na IG! Děkuji za recept, vypadá to hodně jednoduše, tak se i mě snad povede!
    Měj krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, určitě se povede, je na přípravu opravdu jednoduchoučká :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  19. Dnes jsem ji upekla. Moje první rolada a povedla se na 1 s*, ale......těch jablek je v ni strašně málo málo. Takže já jich tam příště dam jednou tolik :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, to jsem ráda, že se povedla! Jablíčka navíc určitě nejsou na škodu, naopak :)
      Díky za zpětnou reakci :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  20. Chutných a rýchlych receptov nie je nikdy dosť. Keď sa ohlási nečakaná návšteva, receptík určite príde vhod. Prajem úspešný týždeň.

    OdpovědětVymazat
  21. Dnes jsem ji upekla a je užasná. Lehká a nadýchaná. Květa

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra