Tuhle roládu zvládnete udělat za chviličku. Ani co se týká ingrediencí, vaši peněženku nijak nezatíží. Prostě rychlá, levná, jednoduchá. Ideální, když se ohlásí nečekaná návštěva a vy máte jen málo času na nějaký sladký desert ke kávě a omezené zásoby ve spíži :)
Roláda se peče zároveň i s náplní, a tou podivností je, že se peče "vzhůru nohama". Ale nebojte se, není to opravdu nic složitého. Naopak....
Ingredience:
4 vejce
180 g krupicového cukru
6−8 lžic polohrubé mouky
250 g na hrubo nastrouhaných jablek (může jich být i víc ☺️)
skořice, cukr na jablka (množství podle vlastní chuti)
Tohle množství je na takový ten běžný rozměr plechu, co mívaly naše maminky dřív. Pro ten dnešní plech "od kraje trouby k druhému kraji", tzn. větší plech, dejte o čtvrtinu všeho víc. Já dnes přidala jen jablka, prostě jsme doma měli taková, která už chtěla spotřebovat. Roládka byla pak víc, no spíš hoooooodně šťavnatá. Ale nebylo to nic na škodu ☺️
Tohle množství je na takový ten běžný rozměr plechu, co mívaly naše maminky dřív. Pro ten dnešní plech "od kraje trouby k druhému kraji", tzn. větší plech, dejte o čtvrtinu všeho víc. Já dnes přidala jen jablka, prostě jsme doma měli taková, která už chtěla spotřebovat. Roládka byla pak víc, no spíš hoooooodně šťavnatá. Ale nebylo to nic na škodu ☺️
A jak na to?
Na plech vyložený pečicím papírem si rozprostřeme oloupaná nastrouhaná jablka, která posypeme skořicí a cukrem. Vejce vyšleháme s cukrem do husté světlé pěny. Časem nešetříme, raději šleháme déle než málo :) Já si většinou zapnu robota a jdu si teprve připravovat jablíčka, troubu, plech s pečicím papírem..... Takže vejce s cukrem šlehám x minut. Do vaječné hmoty pak vmícháme postupně polohrubou mouku. Těsto vlijeme na jablka, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 160−170 °C přibližně 20 minut. Ještě na hodně teplou roládu rozprostřeme vlhkou utěrku, přiklopíme druhým plechem a obrátíme. Sundáme pečicí papír, který se naším manévrem ocitl nahoře. Roládu stočíme pomocí utěrky, pocukrujeme a necháme vychladnout.
Na plech vyložený pečicím papírem si rozprostřeme oloupaná nastrouhaná jablka, která posypeme skořicí a cukrem. Vejce vyšleháme s cukrem do husté světlé pěny. Časem nešetříme, raději šleháme déle než málo :) Já si většinou zapnu robota a jdu si teprve připravovat jablíčka, troubu, plech s pečicím papírem..... Takže vejce s cukrem šlehám x minut. Do vaječné hmoty pak vmícháme postupně polohrubou mouku. Těsto vlijeme na jablka, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 160−170 °C přibližně 20 minut. Ještě na hodně teplou roládu rozprostřeme vlhkou utěrku, přiklopíme druhým plechem a obrátíme. Sundáme pečicí papír, který se naším manévrem ocitl nahoře. Roládu stočíme pomocí utěrky, pocukrujeme a necháme vychladnout.
Je to rychlovka za pár korun, ale uvidíte, jen se po ní zapráší :)
Mějte prima den!
Petra
Mějte prima den!
Petra
Máte to moc krásně nafocené, až tu roládu cítím na jazyku. Určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatMoc děkuju :)
VymazatPřeji prima dny, Petra
Krásně to vypadá 👍 Hned bych si dala, rolády miluju.
OdpovědětVymazatKrásné odpoledne 🙋
Ilonko, u nás patří roláda taky mezi oblíbené dezerty :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Děkuji za recept.Zítra upeču,máme ještě zbylá jablka ze zahrady a zase to bude něco jiného než závin.Krásný zbytek dne Martina
OdpovědětVymazatMarti, ať se ti povede a chutná :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Zaujímavý recept, asi vyskúšam, lem nusím kúpiť jablká :-)
OdpovědětVymazatPekný deň,
A.
Adi, tak dej pak vědět, jak zachutnala :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Mám ráda vše, kde jsou jablka:-)
OdpovědětVymazatDíky za recept. Eva
Evi, ať chutná :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Peti, to je super recept, ktorý vôbec nepoznám ... určite urobím roládku podľa tvojho receptu ...
OdpovědětVymazatMaj pekné dni ... L.
Laury, to jsem ráda, že jsem tě něčím inspirovala :) Ať ti chutná :)
VymazatMěj prima dny, Petra
To je hodně zajímavý recept. Teď žádná jablka nemáme, takže si budu muset počkat buď na úrodu na chalupě a nebo aspoň vyčíhnout nějaká levnější v obchodě (z jablek za 40 Kč se mi péct nechce ;-)). I když musím říci, že z rolád mám respekt - vždycky se bojím, že nezaroluju ...
OdpovědětVymazatHezký večer
Stáňo, cena jablek v obchodě teď není nic moc, to je fakt. My máme zásoby z podzimu. Kousek od nás jsou sady Schwarz, tak si tam vždy nakoupíme na uskladnění a ujídáme celou zimu :)
VymazatA rolády se neboj, díky mokré (hoooodně vyždímané) utěrce ji sroluješ raz dva. Opravdu to jde velmi lehce.
Měj prima dny, Petra
Tak tu hned zítra zkusím, vypadá úžasně a já miluji vše, v čem jsou jablka! Děkuji za recept a fotky máš moc krásně nafocené! Marcela
OdpovědětVymazatMarcelko, moc ti děkuju :)
VymazatAť se ti povede a chutná!
Měj prima dny, Petra
Jablka zaručují hladký stravovací průběh, děkuji.
OdpovědětVymazatDo našich českých končin i žaludků jablka prostě patří, viď?! :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Četla jsem nádherný článek, jablka a například kysané zelí je pro naše zažívání v české kotlině to přirozené, důležité a hlavně nezatěžuje ! Exotika mnohdy ano. Ovšem je moderní, že.
VymazatUrčitě to tak je. Ne nadarmo bychom se měli držet lokálních zdrojů....
VymazatJenže.... mně ten pomeranč tak moc chutná :)
Jablka mám, tak se do rolády dám! :-)
OdpovědětVymazatDíky za recept.
Hezký den!
Hanka
To se ti to krásně rýmuje :)
VymazatAť se povede :)
Měj prima dny, Petra
Péti, rolády jsem kdysi pekla často, ale už dlouho ne. Díky za tip, jablka mám nastrouhaná ve sklenicích od podzimu. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, ty taky zavaříš co můžeš, viď? :) A jak se pak v zimě zásoby ale hodí!
VymazatMěj prima dny. Petra
Péti, recept se mi líbí, vypadá jednoduše. Určitě vyzkouším, jablečné záviny u nás jdou. :o)
OdpovědětVymazatHezký víkend ti přeji. D.
Dášo, závin taky milujeme :) Z jablek snad skoro všechno... :)
VymazatAť se povede!
Měj prima dny, Petra
Teda ty fotky ♥ Ted navštěvuji samé krásné blogy :-) Roládu určitě musím vyzkoušet, přecejen jablíčka doma najdu vždycky :-)
OdpovědětVymazatJaninko, ať se povede a chutná :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Určitě vyzkouším, mám tu pár jablíček, které nejsou úplně v kondici. Díky za recept. Romana
OdpovědětVymazatRomanko, ať chutná :)
VymazatMěj prima dny, Petra
To je určitě dobrota, děkuji za recept, zkusím. Prosím, jen bych se zeptala, ten plech jak velký?
OdpovědětVymazatDěkuji Marie
Dobrý večer Maruško. Vnitřní rozměr plechu mám 29 x 39 cm. To je na to množství uvedené v receptu.
VymazatAť se povede :)
Petra
Moc děkuji, určitě zkusím.
Vymazat:)
VymazatPeti sýrová roláda podle Tebe u nás stále boduje, tak teď zkusím jablíčkovou. Jablka v jakékoliv formě u nás totiž vedou 😉. Moc děkuji za recept a krásný víkend ti přeji.Z🖤
OdpovědětVymazatJé, Zdeničko, tak to jsem ráda! Já tu sýrovku od Silvestra nedělala, ale myslím, že už je na čase se na ni zase vrhnout :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Tedy tento způsob pečení rolády vůbec neznám a přiznám se, že rolády nepeču ráda, skoro vlastně vůbec se do nich nepouštím. Ale tuhle Péťo, tu vyzkouším. Kde jsou jablka, to u nás hned zmizí!
OdpovědětVymazatMěj se hezky.
Ála
I u nás jablečné dezerty, a vůbec ovocné všeobecně, vedou. Tak ať vám i tenhle chutná.
VymazatMěj prima dny, Petra
Peti, mám na ni chuť už pár dní, co jsem ji viděla na IG! Děkuji za recept, vypadá to hodně jednoduše, tak se i mě snad povede!
OdpovědětVymazatMěj krásnou neděli, Helena
Helenko, určitě se povede, je na přípravu opravdu jednoduchoučká :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Dnes jsem ji upekla. Moje první rolada a povedla se na 1 s*, ale......těch jablek je v ni strašně málo málo. Takže já jich tam příště dam jednou tolik :-)
OdpovědětVymazatMíšo, to jsem ráda, že se povedla! Jablíčka navíc určitě nejsou na škodu, naopak :)
VymazatDíky za zpětnou reakci :)
Měj prima dny, Petra
Chutných a rýchlych receptov nie je nikdy dosť. Keď sa ohlási nečakaná návšteva, receptík určite príde vhod. Prajem úspešný týždeň.
OdpovědětVymazatMoni, i tobě :)
VymazatDnes jsem ji upekla a je užasná. Lehká a nadýchaná. Květa
OdpovědětVymazatKvětko, jsem ráda, že chutnala :)
VymazatMěj prima dny, Petra