Krásný večer vám všem!
Už několikrát jsem postup téhle přípravy předávala dál, tak ho jdu nabídnout i vám. Možná tuto variantu neznáte :)
Co potřebujeme:
uzené vepřové koleno
sáček kysaného zelí
2 cibule
trochu cukru na dochucení zelí na závěr
V pekáčku si smíchejte zelí (vč. šťávy) s nadrobno pokrájenou cibulí. Když je zelí nakrouháno na dlouho, klidně si ho nejprve pokrájejte, lépe se pak jí. Na zelí položte uzené kolínko, které si ale nejprve podélně rozpulte. Já ho nesekám, tu kost bych asi nezmohla....Takže jedna půlka je s kostí, druhá bez. Na zelí ho pokládám právě tou rozkrojenou částí. A pak už s ním šup do vyhřáté trouby. Peču na 200°C, přibližně 3 hodiny. Během pečení maso několikrát propichuju, občas zkontroluji, jestli není zelí na suchu. Kdyby ano, lehce podliju vodou. A to je vlastně téměř vše. Po upečení už jen zmírním kyselost zelí cukrem, popř. přidám trochu vody, aby pak bylo na talíři šťavnaté. U nás doma se servíruje s bramborovým knedlíkem.
Už jsem zkoušela takhle péct i jiný druh uzeného masa, ale kolínko je nejlepší. Uzené vepřové koleno má hodně libového vláčného masa, které je z části schováno pod špekem, tak se během pečení nevysuší. Já vím, není to zrovna dietní, ale nebudu vám tu namlouvat, že u nás doma jíme jen zdravě. Kromě toho, kysané zelí zdravé je, no ne?! ☺️ U nás se peče vždy rovnou ve dvojnásobné dávce. Mám doma dva dospělé chlapy, kteří tohle jídlo milují a my s dcerou si dáme libový kousek rádi taky.
Mějte prima dny,
Petra
Petuli, to vypada uzasne, to musi vyzkouset !
OdpovědětVymazatMej se moc krasne a sup sem s dalsim prispevkem, moc rada je ctu !
Milana
Ahoj Mili, moc děkuju za pochvalu, jsem ráda, že se ti články líbí a že se sem s chutí vracíš. Děkuju :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Peti, to musí byť dobrota ... Takto koleno na kapuste nepečiem ... ale milujem jedlá z "jedného hrnca" ... takže výborný tip. Pečie sa to pomaličky, takže mäsko bude skvelé ... Určite vyskúšam ...
OdpovědětVymazatTiež sa niekedy zdráha, keď uverejňujem na blogu jedlo ktoré nie je podľa zásad zdravej výživy ... ale kde sa varí pre chlapov, to predsa občas musí byť ... poznáme to každá ... Vymastené ústa, pohár piva k tomu a tá slasť v očiach ... to po pohánkovom rizote nezažiješ ... hi hi Peti, maj sa fajn ... L.
Laury, jídla z jednoho hrnce připravuji taky moc ráda. A s tím rizotem, to máš pravdu 😁 Manžel by mi takové jídlo nejedl vůbec. Tak u nás bývá často česká kuchyně proložená sem tam něčím zdravým.... Ale třeba zeleninu, tu máme rádi všichni.
VymazatLaury, měj prima dny, Petra
Jsme na světě jen chvíli a i tu si musíme vyšperkovat !
OdpovědětVymazatSimčo, vyšperkovat nebo vyšpekovat? 😁
VymazatUrčitě zkusím! Určitě doma zaboduji!
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, u chlapů u nás mělo tohle uzené koleno úspěch vždycky. No, nemáme ale kolem sebe vegetariány ;) Ať se povede a chutná i u vás.
VymazatMěj prima dny, Petra
Péti, my taky milujeme tyhle nedietní masa, hlavně šťavnaté. Vypadá to velmi chutně. Měj pěkný čtvrtek.
OdpovědětVymazatPaťka,
OdpovědětVymazatnarobila si mi chute, určite recept raz vyskúšam, všetko v ňom mám totiž rada :-) A fotky hovoria za všetko.
Žiaľ, už mesiac manžel nesmie jesť mäso, tak ja som sa pridala, aby nebol sám, má vážne zdravotné problémy... takže momentálne je u nás mäsový len náš 7-ročný Kubko :-)
Maj sa fajn, pá
A.
Péti, i u nás máme rádi koleno, hlavně jako ovar a pak dopečené v troubě. Tato tvoje verze vypadá fakt lákavě a doma by chutnalo. Takže určitě vyzkouším. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásný večer. D.
Ahoj Péťo, tento víkend již nestihnu, ale příští víkend určitě vyzkouším. Už teď mne honí mlsná.
OdpovědětVymazatPřeji ti krásný víkend. Iva
Péti,mňam,to musí být dobrota,to vyzkouším.Kluci si pošmáknou.Přeju Ti krásný víkend,sice má být zima,ale příští týden se prý už zase ohřejeme,takže je se na co těšit.Pa Marťa.
OdpovědětVymazatPetí, tak to vypadá mňamkózně. Vyzkoušíme, díky za tip.
OdpovědětVymazatPrima dny.
Katka
Hmmmmm mňam...to nesmím ukázat manželovi:-)))))
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend. Eva
Máš to krásně nafocené, mého muže by to určitě zaujalo, ale já nemám ráda tepelně urpavené zelí, takže u nás tenhle recept nedojde asi realizace a manžel si pěkně bude dusit zelí v rendlíku zvlášť, aby mi jím nekontaminoval maso :-)
OdpovědětVymazatPeti, šel kolem manžel a velmi ho tvé fotky zaujaly :o) Ale ani já bych nepohrdla!
OdpovědětVymazatVyzkouším!
Děkuji a moc zdravím, Helena