Pěkný den vám všem ツ
Tak jak jste prožili prodloužený víkend? My trochu pracovně na zahradě, trochu odpočinkově a chvilkami i v kuchyni. Ale k přetažení fotek do notebooku jsem se dostala až včera večer, tak jdu s tipem na pečení až teď. Třeba se vám to bude hodit na nadcházející víkend :o)
V pečení sladkého se poslední roky dost střídáme s naší Míšou. No, střídáme.... spíš strkáme. Míša je zdatná dortářka, dorty a dortíčky všemožných chutí, velikostí a tvarů peče ráda a často. Dorty já dělám naopak naprosto výjimečně, doháním to víkendovými buchtami na plechu a podobnými pečením. Ale zas tak často to není, dcera mě většinou předběhne. No, nestěžuju si. Ale hubnout do plavek se při tom nedá. Ta moje vůle není tak silná ツ
Tentokrát jsem se k troubě ale postavila já a upekla Estonský kringel.
Na internetu je nepřeberné množství receptů a návodů na jeho upletení, to vám tady asi nebudu detailněji popisovat. Snad jen ingredience na mé oblíbené těsto:
30 g čerstvého droždí
100 ml bílého řeckého jogurtu
200 ml vlažného mléka
600 g prosáté hladké mouky
80 g rozpuštěného vlažného másla
4 lžíce cukr krystalu
1 lžička cukru krystalu do kvásku
1 ks vejce
1 ks vaječný žloutek
špetku soli
Peti,
OdpovědětVymazatkoláč vyzerá skvele, poznám ho, občas ho tiež pečiem :-)
Premýšľala som, čo pečiem iba na jeseň a sú to tekvicové muffiny a tekvicový cheescake...
Maj sa pekne,
A.
Adi, dýňové dezerty se u nás dělají málo. Manželovi dýně nechutná. No já si občas dám :)
VymazatVypadá dost objemně, kringel pro válečníky!
OdpovědětVymazatObjemný tedy byl... Taky je nás tu tlupa válečníků, tak aby zbylo na každého :o)
VymazatDělá ho sestra mojí kamarádky a vždy přesně o půlnoci ho ještě vlažný přináší k ohni. Je to tak skvělá tradice, přiznám se, grilované buřty mne neberou, spíš se těším na půlnoc až bude skoro teplý kringel a během patnácti minut ho spráskáme :-)
OdpovědětVymazatAni se ti nedivím, vlažný kringel by zvítězil nad buřty i u mě :o)
VymazatJá spíše v zimě peču takové těžší moučníky z kynutého těsta.Přes léto a ještě i teď lehké koláče většinou z lineckého těsta.Zrovna se zítra na něj chystám,koupila jsem si maliny a borůvky.Syn tu bude mít na víkend dcerky.Název kringel jsem nikdy neslyšela a ani neviděla a docela mám chuť ho vyzkoušet.
OdpovědětVymazatMyslím,že ho vyzkouším,ráda překvapuji své sestry a kamarádky.Opisuji recept a děkuji.Hlavně musím najít na internetu,jak se plete.
Měj hezké dny
Jitko, tak ať se povede :)
VymazatVypadá to báječně, chuťová kombinace přesně pro mě :).
OdpovědětVymazatU nás teď na podzim frčí cokoliv, co vypadá jako koláč nebo buchta, dnes to byl švestkový se skořicí. A taky ujíždíme na polévkách, které během roku normálně nevařím, tělo si asi řekne, co potřebuje.
Jani, je fakt, že třeba taková bramboračka s houbami, ta se u nás v létě nepodává. Na tu si počkáme až na chladnější dny. Jinak švestkový s drobenkou, to je TOP:)
VymazatPetro, připomněla jsi mi, že se kringel už dlouho chystám vyzkoušet, ale nějak na něj nikdy nedošlo. Mám z kynutého těsta trochu respekt, tak to nakonec vždycky odložím.
OdpovědětVymazatJá asi žádný vyloženě zimní moučník nemám, když nepočítám tvarohovou štolu - tu peču jen v prosinci :)
A obdiv a resoekt tvé dceři - peče náherné kousky (a určitě dobré)
Měj se krásně
Stáňo, i já mám ke kynutému těstu trochu respekt. Ale tohle těsto je fajn, jednoduché. Kdesi jsem se dočetla, že u kynutých těst je dobré ho míchat - propracovávat delší dobu. Klidně 10 minut, i když vypadá, že už je propracované dobře. Začne tam nějak fungovat lepek (neptej se mi jak, to nevím) a těsto pak po upečení vydrží mnohem déle vláčnější.
VymazatJestli se do něj pustíš, držím palce, ať se povede :)
Měj prima dny, Petra
Peti, ty pokušitelko! Kringel miluji, je to pro mě mana nebeská! Stejně jako ty ho peču většinou jen v chladnějším počasí, skořice je takové zahřívací koření. Evokujeme ve mě domácí pohodu, roztopená kamna, měkoučké deky a pochopitelně něco dobrého...
OdpovědětVymazatKrásně si mě naladila... Vidím, že máš v receptu jogurt, ten tam určitě nemám.
Měj příjemný pátek! Helena
Helenko, to je ono. Jsou jídla, která nemáme spojená jen s chutí, ale s celkovou náladou, pohodou. A ten kringel i u nás přesně takhle funguje. Jsem ráda, že v tom nejsme sami :o)
VymazatMěj prima dny, Petra
Péti, tohle jsem nikdy nepekla. Ten tvůj vypadá skvostně a dala bych si. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatZnám z blogů; ale nikdy jsem recept nezkoušela. Já dost často peču štrůdl.
OdpovědětVymazatKrásné sobotní ráno,bože ten vypadá fantasticky a úplně jsem si říkala,že bude i tak vonět.Nikdy jsem ho neměla , nejsem teda na pečení moc dobrá,ale recept si moc ráda uložím.Krásný víkend.
OdpovědětVymazatTak ten si tedy je- voní mi až sem !
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Péti, jednou jsem ho pekla a moc nám chutnal. Děkuji za připomenutí, opět vyzkouším. Ten tvůj vypadá náramně, nedivím se, že ho ochutnáváte ještě za tepla. :o)
OdpovědětVymazatMěj fajn sobotu. D.
Tak tohle vidím poprvé a hned jsem se do toho zamilovala. :D Děkuji za recept, ráda to vyzkouším.
OdpovědětVymazatAť se povede 😊
VymazatPetro, tak ten je ukázkový. Už jsem jej viděla kolikrát, ale ještě jsem na něj nenašla odvahu.
OdpovědětVymazatPěkný sobotní večer. Jitka
Moc děkuju 😊
VymazatKrásně se Ti kringel povedl. Také ho děláme, ale jen výjimečně.
OdpovědětVymazatZdraví Marie