Sladkého budeme mít za měsíc asi všichni dost, ale teď si u nás doma klidně dopřejeme nějakou tu pomyslnou třešinku na dortu. Nevím jak u vás, ale u nás se nikdy cukroví před Štědrým dnem neujídalo. My, jako děti, jsme si mohly uzobnout maximálně těch několika málo nepovedených, většinou polámaných, kousků, které během pečení zbyly. Ostatní se pěkně schovalo do krabic a dalo do chladu uležet. A krabice byly hlídány ostřížím zrakem naší maminky. Asi věděla dobře proč to dělá :) A teprve až se Štědrým dnem se neslo na stůl.
Tradice jsou tradice, takže je vám jasné, jak to probíhá nyní u nás doma. My si vychutnáváme cukroví až od 24.12.
A mezitím, aby nás nehonila mlsná, si klidně něco dobrého upečeme. Tedy....pro tentokrát vlastně usmažíme. Co třeba koblihy? Můžete říct, že ty se dají koupit na každém rohu. Ale domácí, s vlastním džemem? Ty nikde nekoupíte ☺️
ingredience:
500 g hladké mouky
35 g droždí
3 žloutky
250 ml vlažného mléka
50 g másla
50 g krupicového cukru
3 lžíce rumu
špetka soli
olej na smažení
náplň: džem nebo povidla
Těsto klasicky zaděláme a necháme vykynout. Na pomoučeném válu z něj pak vyválíme placku cca 1 cm silnou a větším vykrajovátkem a nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na polovinu koleček dáme po lžičce náplně a přiklopíme zbývajícími kolečky. Okraje pečlivě přitiskneme a znovu vykrojíme. Spoj se tím více zpevní. Koblihy zakryjeme utěrkou a necháme je ještě asi 20 minut kynout. Smažíme pak z obou stran dozlatova.
Tuhle várku dělala v podstatě dcera sama. A musím říct, že se jí víc než povedla. Mňam ☺️
A jak to probíhá s cukrovím u vás? Mlsáte už předem nebo chodíte jen "tajně ochutnávat"? A nebo trpělivě čekáte až na vánoční čas jako my?
Mějte pěkné dny!
Petra
PS: připomínám soutěž o dárečky z minulého příspěvku. Do této neděle, 2.12. se o ně můžete přihlásit :)
Petro, voní to až k nám domů:)
OdpovědětVymazatMy jsme byly doma 3 děti. Mamka pekla cukroví už od půlky listopadu a velice pečlivě jej ukládala do vysokých krabic od čokoládových kolekcí. Krabice před námi schovávala do nejvyšších polic v komoře. No, jak jsme mezi sebou věčně válčili, tak tady jsme spolupracovali. Byla to výzva! Po policích jsme lezli jak spidermani, jeden držel police, druhý krabici a třetí odebíral cukroví na misku. Co jsme nestihli my, to zvládl za nás dokončit v noci taťka :) Týden před Vánocemi mamka kontrolovala stavy a našla prázdné krabice :) Rychle pekla alespoň nějaké kousky. No a od Štědrého dne bylo cukroví na stole a mamka rikala: Berte si, tady to nikdo nejí... :)
Martina z Brna
Marti, tak to jsem se zasmála. Úplně vás vidím 😀 A maminku pak taky... 😀
VymazatMy se jako děti na lumpárny taky uměly spolčit. Byly jsme taky tři. To byly časy ...
Měj se moc hezky, Petra
Při pohledu na koblihy se mi sbíhají sliny :o)
OdpovědětVymazatMy taky nesměli ujídat, ale taťka dokázal spořádat všechny pařížské rohlíčky potají ;)
Krásný den
Ilona
Ilonko, a maminka hubovala a vlastně jen na oko, viď? :)
VymazatHneď by som si dala, mňam, robím ich ale zriedkavo...
OdpovědětVymazatPekný deň,
A.
Adi, my je taky moc často neděláme. Ale o to víc si je pak vychutnáme :)
VymazatMěj se moc hezky, Petra
Petro, koblihy máš nádherné, jen se sliny sbíhají. Já se pořád (i ve svém ne úplně nízkém věku) kynutého těsta trochu bojím. Možná i proto, že jsem neměla důvod to moc zkoušet - kynuté dostávám od mámy (a dostávala jsem od tchýně), což nám stačilo a stačí.
OdpovědětVymazatS vánočním cukrovím jsme to doma měli podobně - před svátky se odebíralo jen na vánoční besídky. Snažím se to držet i doma (a chlapi občas na balkóně, kde mám krabice, ujídají ;-) a já pro formu hudruju, aby měli pocit zakázaného ovoce a víc jim to chutnalo ;-))
Měj se pěkně
Stáni, přesně tak...ono to zakázané chutná nějak lépe :)
Vymazatměj prima víkend! Petra
Koblihy alebo ako sa im u nás hovorí šišky robievam vo fašiangovom období. Vydarili sa ti krásne.
OdpovědětVymazatMoni, to je dcery práce :) Ale chutnaly báječně!!
VymazatMěj se prima, Petra
Mlaskám, mám klávesnici ocintanou, fuj.
OdpovědětVymazatU nás to bylo maličko jinak, moje maminka péct neuměla a nepekla. Jediné cukroví, když tedy bylo, tak ho upekla moje teta. Já sama už peču a velice ráda, jen jsem maličko pozměnila pravidla. Mám v prosinci úplně všechno, svátek i narozeniny, nu a když chodí návštěvy s gratulací, vyndám cukroví a má daleko větší úspěch než na vánoce, když jsou všichni napchatí a nestojí než o to, jak přežít.
Krásné dny.
Já si pamatuju, jak se u nás, před mnohými lety, vlastně už desítkami let :D, Vánoce řešily.... tedy především jídlo. Byly ho hory a kupy, nacpaná lednice i spíž. No u nás to tak naštěstí není. Máme svoje rituály i v jídle, to ano. Salát a řízek, cukroví..... no tím to u nás končí :) Ani s pečením to nepřeháním, 4 druhy stačí :)
VymazatSimčo, hlavně žádný stres, viď?! :)
Měj se moc hezky, Petra
Koblihy jedna radost. Občas jsem je delávala, když byli kluci malí.
OdpovědětVymazatKdyž ono to cukroví ulovené potajmu nějak víc chutná. Taky měla mamka vše krabicích uschované. Já jsem to respektovala, ale brácha určitě slídil. Převzala jsem tu tradici do své domácnosti, ale ne doslova. Vím, že hoši ujídali :-).
Hezký den!
Hanka
Hani, taky mám občas podezření, že nějaký ten kousek zmizel :D a chápu to, kdo to má vydržet :D
VymazatKrásný den i tobě, Petra
Peti, myslím, že na cukroví, co bylo tajné až do Štědrého dne vyrostla nejedna z nás. Hold přesně, teď nastane zase to období, "nejezte to" a od 24.- "proč to nikdo nejíte"?...I to k vánocům prostě patří a jsem za to vlastně ráda.
OdpovědětVymazatTak ať ten předvánoční voňavý čas máš co nejhezčí.
Hani, každý rok si říkám, jestli toho nemáme málo, že jsem mohla upéct víc. Ale po Vánocích s radostí konstatuju, že to bylo akorát. S chutí sníme vše, co máme, nic nezbyde, ale ani toho nejsme přejezení. Prostě akorát. Tož jsem ráda :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Krasne sisky sa dcerke vydarili... Veru aj ja by som si zobla ... ja ich robim iba na Fasiangy... vtedy skratka sisky musia byt... :) A s vianocnym cukrovim je to u nas ako v prvom prispevku... Keby som piekla teraz, vacsina sa zje. Tak peciem rychlo desat dni pred Vianocami... Peti, maj pekny den... L.
OdpovědětVymazatU nás už Masopust nějak vymizel. Občas, v některých vesnicích projde průvod, ale to je z masopustních tradic vlastně vše. Je to škoda, ani nevíme, jaké vlastně byly....
VymazatVoni to az tady! :-)
OdpovědětVymazatxx
Peti, máš koblížky jako malované!
OdpovědětVymazatA cukroví - péct začínám kolem Mikuláše a ochutnávat dávám! Ale maminka ho schovávala...
Měj hezké dny, Helena
Helenko, u nás to startuje taky kolem Mikuláše :)
VymazatPéti, já jsem je dělávala dětem koblihy i plněné čokoládou a jednou jsem je musela připravit pro jejich francouzské přátele do Paříže :-) Dnes už je moc nedělám. A u nás se taky nikdy nesmělo ujídat, leda potají. Měj se pěkně.
OdpovědětVymazatHmmmm, s čokoládou....mňam, to musela být dobrota :)
VymazatPetruško!!
OdpovědětVymazatTo jsou ale krásné koblihy...už jsem je nedělala tááák dlouho!!!
(na své první ale nikdy nezapomenu :o))) Tvůj koblížek bych si dala...
Tajné ochutnávání se mi moc líbí- je v tom takové zvláštní kouzlo a i jiná chuť!!
Měj se moc hezky, blíží se nám Advent! Jarka
Jaruško, to tajné nakukování do krabice, to prostě k Adventu patří, viď?! :)
VymazatMňam :-)
OdpovědětVymazatRomana
:)
VymazatJé, ty vypadají úžasně, mňam! U nás mlsáme cukroví už během prosince, ale tak dva tři kousky, víc až o Vánocích :) ... Ani si nepamatuji, že by jsme měli ochutnávání zakázané :) Pěkné adventní dny, M.
OdpovědětVymazatMajunko, nás byla velká tlupa, když by bylo povoleno, na Štědrý den by nic nezbylo :)
VymazatKrásné dny, Petra
Koblihy vám vyšli na 1* :-)) ..a cukroví necháváme uležet až na ten vánoční čas ..skutečně ..jen je ho jaksi míň :-)) kam se asi ztratilo?hihihi
OdpovědětVymazatTo jsou podivnosti, na tom světě... :)
VymazatPéťo, vypadají báječně, jedna jako druhá. Také jsem je letos pekla, ale recept mám jiný .... a mizely rychlostí blesku. :o)
OdpovědětVymazatPřeji fajn dny. D.
Peťo, koblížky jsou výstavní. Také jsem je pekla, když byly děti ještě malé. Našla jsem tenkrát recept v české kuchařce, a myslím, že je hodně podobný tomu Tvému. Jak je vidím, mám chuť je zase upéct. Vždycky se po nich totiž jenom zaprášilo.
OdpovědětVymazatJindra
Toto voní,toto voní až k nám a já si tak smutně koukám na úžasné koblížky.. no nemůžu mít všechno,jdu si pro jablko 😉.Ale občas mne ten bezlepek doopravdy štve.. 😉😉😉
OdpovědětVymazatKrásné adventní dny ti přeji. Z🖤.
P.s.. a neboj..jehlice mi cinkjí😉
Vypadají báječně, ale před Vánoci bych na koblihy ani nepomyslela. Mám je spojené spíš s masopustem. Ono vůbec sladké obecně mě poslední dobou neláká. Ani na cukroví letos nemáme chuť. Ale je to jen dobře. Taky jednou střídmé Vánoce! ;-)
OdpovědětVymazatKrásné sváteční dny, pa.