Krásný večer, přátelé, moc vás všechny zdravím.
Dnes jdu za vámi s receptem na čokoládový dezert. Ten nám původně přinesla k ochutnání synova přítelkyně a protože se nám s ním trefila do chutě, jeho recept se u nás zabydlel. Recept pochází ze Spojených států a určitě ho najdete na mnoha anglicky psaných webech. Viděla jsem ho i doplněný pekanovými ořechy v polevě. A jak na něj?
ingredience:
těsto:
255 g hladké mouky
200 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky sody
5 lžic kakaa
230 g másla
1 hrnek horké vody
200 g zakysané smetany
2 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
poleva (ganache):
250 ml smetany
250 g čokolády na vaření - u nás vede ta z Lidlu :)
Troubu si zapněte na 180°C. Než se ohřeje, připravte si těsto: smíchejte v míse mouku, cukr, sůl a sodu. Vedle v rendlíčku si rozpuste máslo, přidejte kakao, dobře zamíchejte. Pak přidejte vařící vodu a nechte cca 30 vteřin povařit. Tuto tekutou směs nalijte do sypké a pečlivě promíchejte. Přidejte vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Po vymíchání těsta ho vylejte na plech s pečicím papírem a dejte na cca 20 minut péct. Klasicky špejlí zkontrolujte, že není těsto na konci pečení syrové.
Než se vám ale upeče, můžete si připravit polevu: smetanu přiveďte k varu, sundejte z plotýnky, nalámejte do ní čokoládu a při častém míchání ji nechte rozpustit.
Pak už teplou polevu nalijte na teplou buchtu, rozetřete ji a nechte vše dobře vychladit.
Dezert je jiný, než naše české nadýchané buchty na plech. Ale skvělý. Je hutný, vlhký, vláčný, přitom měkký. A je výrazně čokoládový. No aby ne :o) Tak jestli se do něj někdy pustíte, ať vám chutná!
Mějte prima dny a opatrujte se.
Petra