Sladkého budeme mít za měsíc asi všichni dost, ale teď si u nás doma klidně dopřejeme nějakou tu pomyslnou třešinku na dortu. Nevím jak u vás, ale u nás se nikdy cukroví před Štědrým dnem neujídalo. My, jako děti, jsme si mohly uzobnout maximálně těch několika málo nepovedených, většinou polámaných, kousků, které během pečení zbyly. Ostatní se pěkně schovalo do krabic a dalo do chladu uležet. A krabice byly hlídány ostřížím zrakem naší maminky. Asi věděla dobře proč to dělá :) A teprve až se Štědrým dnem se neslo na stůl.
Tradice jsou tradice, takže je vám jasné, jak to probíhá nyní u nás doma. My si vychutnáváme cukroví až od 24.12.
A mezitím, aby nás nehonila mlsná, si klidně něco dobrého upečeme. Tedy....pro tentokrát vlastně usmažíme. Co třeba koblihy? Můžete říct, že ty se dají koupit na každém rohu. Ale domácí, s vlastním džemem? Ty nikde nekoupíte ☺️
ingredience:
500 g hladké mouky
35 g droždí
3 žloutky
250 ml vlažného mléka
50 g másla
50 g krupicového cukru
3 lžíce rumu
špetka soli
olej na smažení
náplň: džem nebo povidla
Těsto klasicky zaděláme a necháme vykynout. Na pomoučeném válu z něj pak vyválíme placku cca 1 cm silnou a větším vykrajovátkem a nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na polovinu koleček dáme po lžičce náplně a přiklopíme zbývajícími kolečky. Okraje pečlivě přitiskneme a znovu vykrojíme. Spoj se tím více zpevní. Koblihy zakryjeme utěrkou a necháme je ještě asi 20 minut kynout. Smažíme pak z obou stran dozlatova.
Tuhle várku dělala v podstatě dcera sama. A musím říct, že se jí víc než povedla. Mňam ☺️
A jak to probíhá s cukrovím u vás? Mlsáte už předem nebo chodíte jen "tajně ochutnávat"? A nebo trpělivě čekáte až na vánoční čas jako my?
Mějte pěkné dny!
Petra
PS: připomínám soutěž o dárečky z minulého příspěvku. Do této neděle, 2.12. se o ně můžete přihlásit :)