pondělí 22. března 2021

Mrazy a nevytápěný skleník

Krásný den, vážení.

Březen vnímám jako ryze jarní měsíc. Já vím...."březen, za kamna vlezem"...  Přesto bývá ale v březnu už více teplých a slunečných dní, i když občas i ten mrazík trochu šlehne. Letos to ale s tím teplem nějak nevychází a naše zahrada téměř úplně spí. Je poměrně zamokřená, díky jílovité půdě je v trávníku bláto a záhony taky žádný život extra nevykazují. Ale to bych nebyla já, netrpělivá......Už jsem to nevydržela a asi před 3 týdny zasela do skleníku. A co čert nechtěl, přišlo ochlazení a noční, docela výrazné, mrazy. 
Náš skleník není vytápěný. Když je přes den venku hezky a svítí sluníčko, zem v záhonech se nahřeje, naakumuluje teplo a v noci je uvnitř přeci jenom o nějaký ten stupínek víc. Ale když je celý den zataženo a zima, je teplota vyrovnaná uvnitř i venku. A když pak v noci teplota klesá víc pod nulu, je problém. No, a co s tím, aby mi nic nezmrzlo? Mám jednoduchou pomůcku.

Stačí si připravit:
- hřbitovní svíčky
- větší keramický nebo kameninový květináč s odtokovou dírkou

Květináče obrátím dnem vzhůru, podložím je, aby do nich mohl vnikat dostatečně vzduch a zapálím v nich svíčky. Nejlepší jsou pro tento účel hřbitovní, vydrží bez problémů hořet celou noc a nikam z nich nevytéká vosk. Hořící svíčky ohřejí květináč a z něj se stanou sálavá minikamínka. Samotné svíčky vzduch tak dobře neohřejí, teprve květináč dělá to kouzlo :)






Letos jsem "pálila" ve skleníku jen jednou. Ředkvičky i raný květák nějaký ten drobný mrazík zvládnou a když je navíc přikryji bílou netkankou, bát se nemusím. Ale tuhle svojí "sofistikovanou" metodu vytápění občas používám později, třeba až v dubnu a na začátku května. To mám ve skleníku na regálech truhlíky s muškáty. A když hlásí mrazivá rána, nedá se nic dělat, než jim zatopit. Osmnáct truhlíků do domu nosit nechci, neměla bych ani kam. 

Třeba se vám někomu moje zahrádkářská rada bude letos hodit. Já tenhle způsob objevila asi před pěti lety. Být to dřív, mohla jsem si několikrát ušetřit opakovaný nákup sazenic. Nakonec vám posílám ještě alespoň trochu jarní fotku. Snad už se to počasí konečně umoudří. 




Mějte prima dny,
Petra





17 komentářů:

  1. Ahoj Péťo - dobrá rada nad zlato. Sama skleník nemám, ale třeba někdy bude. Máš pravdu, letos je březen studený, ale snad už příští týden se trochu ohřejeme. Krásně ti kvetou prymulky.
    Přeji ti krásné dny. Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Petro, to je dobrý fígl do skleníku. Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Super vychytávka))) tak ať se zahradničení daří.

    OdpovědětVymazat
  4. Petro,to je suprový nápad.
    Jinak máš pravdu,že je letos všechno nějak opožděné.Okolo sídliště máme zahrádky,na pár z nich vidím i z okna a zatím pusto.Všude bláto,ale má být až 17 stupňů.Tak se snad dočkáme.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  5. Peti, tedy skleník nemáme, ale i tak oceňuji super nápad. Kdepak, ženská si prostě poradí :o)
    Měj hezké dny a ve skleníku i na zahradě - ať ti to roste!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je dobrý nápad.Musím si ho zapamatovat. Skleník máme taky nevytápěný.
    Tak ať se daří!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Už by mohlo být zepleji☀️Vychytávku se svíčkami také znám a mohu potvrdit, že to funguje!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Péti, skleník také nemáme, ale líbí se mi, jak si umíš poradit a nápad je to úžasný. Také se těším, až se konečně oteplí a bude možné začít pracovat na zahrádce. Primulky ti krásně kvetou, já se na nákup teprve chystám. .o)
    Měj fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Peti,
    máš to vychytané, super. My sklením nemáme, o starosť menej :-)
    A kvietky máš nádherné.
    Pekné dni, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
  10. Péti, děkuji za radu, skleník máme jako u vás, nevytápěný. Nemám zaseto, bále jsem se, ale zítra jdu na salát.
    Přeji hezké dny, snad už slunečné. J.

    OdpovědětVymazat
  11. Hned to nahlásím manželovi, ten se o sázení ve skleníku stará, ředkvičky, salát již statečně lezou z hlíny. A pak když jsou Ledovci v květnu, tohle se může hodit :-)). Dobrá rada vždy přijde vhod! Díky.

    OdpovědětVymazat
  12. Petro, radu na skleník nezužitkuju (skleník nemám a se svým vztahem k zahradničení si ho ani nehodlám pořizovat), ale kvetoucí kytičky oko potěšily :).

    OdpovědětVymazat
  13. Měla jsem kamarádku ve Šluknovském výběžku a tam díky chladnějšímu podnebí zatápěli ve skleníku touto metodou poměrně často :)
    Tobě přeji, aby to sluníčko a teplo pomohlo daleko rychleji.

    OdpovědětVymazat
  14. Je pravda, že letos byl březen netradičně chladný a že mráz byl téměř na každodenním pořádku.
    Tvůj nápad je geniální! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Peti , to je super nápad, skleník sice nemám, ale přála bych si aspoň nějaký menší.

    OdpovědětVymazat
  16. Péti, to je zajímavý nápad, my skleník nemáme, tak toho nevyužiji, ale je to geniální. Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra