neděle 30. prosince 2018

Taky krmíte?

My už mnoho let. Pozorovat tu drobotinu je uvolňující, přináší mi to radost. Takovou tu opravdovou obyčejnou radost.  A musím říct, že někteří letošní vrabci jsou pěkně vykrmení..... jsou jako kuličky. Houfují se na stromech a keřích a dělají pak směrem ke krmítku neskutečné výpady. Semínka vyhazují na zem, mimo krmítko,  a pečlivě vybírají, které si odnesou. To sýkorky jsou ukázněnější, nepořádek nedělají. Na druhou stranu je tu spoustu jiných ptáčků, kteří to ochotně po vrabcích ze země uklidí. :)



Takové krásné rampouchové závojíčky mělo krmítko jedno ráno. Jen pár hodin vydržely:




Dneska je už krmítko bez rampouchů. Ale nikomu ze strávníků to nevadí. Chodí k nám i veverka, jen se mi ji letos ještě nepodařilo vyfotit. Loni jsem měla větší štěstí, tady mrkněte ;)


A co vy, taky přilepšujete v zimě zvířatům,  ptáčkům? Určitě se to vyplatí ;).  Mám radost, když u nás pak na jaře i zahnízdí a vyvedou mladé ..... A kolik škůdců z našich záhonů zlikvidují.  A nejen to. Už jen ten pocit, že můžeme pomoci,  když oni mají období nedostatku.  Příroda si to zaslouží....

Mějte prima dny,
Petra



25 komentářů:

  1. Také přikrmujem. Krmítka máme dvě.A vždy dosypu a hned jsou nálety a brzy nemají co zobat.Ale ráda je pozoruju a koukám na to, jak jsou krásně vybarvení.
    Krásné dny.
    Danča

    OdpovědětVymazat
  2. Petruško!!
    Také krmíme ptáčky a jak píšeš- jsou to takové ty obyčejné radosti, co mne činí šťastnou- ptáčky pozorovat..ano- vrabčáčci dělají největší nepořádek!! :o))
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Taky máme na zahradě krmítko, takže krmíme taky. Jen ho máme na místě, kam z okna nedohlédnu. Takže moje pozorování není tak časté.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ale to, že jsou snězená semínka, to určitě potěší, viď 😊

      Vymazat
  4. Taky krmíme už od listopadu. Zprvu bylo krmítko neustále plné ptáčků, ani jsem nestačila dosýpat, ale teď už několik dnů přiletí jen tu a tam ptáček. nejspíš je to tím oteplením, uvidíme až přijde opravdická zima ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, u nás doma máme krmitko plné stále, ale v práci to mám jako ty. Nejdřív tam bylo plno a dnes mi tam lítají sotva dva páry sýkorek. Ale říkám si, že si zřejmě našli někde jinde, kde jim to vyhovuje víc. A kdyby pak jinde nedostali, ví, ze u mě mají dost :)
      Vlastičko, měj prima dny a krásný Silvestr i šťastný celý nový rok!
      Petra

      Vymazat
  5. Já nesypu - na sídlišti se vyskytují především holubi,hrdličky a straky v množství větším než je žádoucí. Takže je naopak nežádoucí je přikrmovat. Ptáčkům sypu občas v létě na chatě - na takové místečko proti verandě, abych návštěvníky mohla pozorovat...
    Hezký nedělní povečer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, tak to chápu, přemnožení holubi asi není to, co bychom chtěli. Ale alespoň na chatě si to užiješ, viď :)
      Měj prima dny a krásný poslední den tohoto roku!
      Petra

      Vymazat
  6. Letos jsem pořídila nové krmítko, ale žádné nálety se zatím nekonají. Uvidíme jestli si ptáčci najdou cestu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ono to trvá, než si vás najdou. A pak budeš koukat, jak nebudeš stíhat dosypávat :)
      Měj prima dny a krásný Silvestr!
      Petra

      Vymazat
  7. Péťo, také krmíme. Máme dvě krmítka a Ježíšek přinesl třetí keramické, ale to ještě nevím, kam pověsíme. .o)
    Hezká dny při pozorování ptáčků. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,a ukážeš nám to nové? Keramické musí být krásné! ;)
      Měj se prima a šťastné vykročení do nového roku!
      Petra

      Vymazat
  8. Péťo, také krmím, ale tolik vrabčáků jsem viděla naposled jako malé dítě. U nás jsou hlavně sýkorky a vrabce, abys pohledala. Přeji ti krásný nový rok, hodně štěstí a zdraví.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, taky je vrabčáků tolik! Jak polní, tak domácí. A jsou to tedy pěkné tlupy. Létají v hejnu a mají to perfektně organizované. Je úžasné je pozorovat. Na krmitko vždy priletne nejprve jen jeden, ostatní jen pozorují. A když se nic neděje, tak teprve pak priletnou i ostatní. A vždy nějaký stojí na stráži a hlídá to. No proste: je to podívaná!
      Ivuško, měj krásný den. A šťastný nový rok!
      Petra

      Vymazat
  9. Peti, krmíme a sledujeme to kino, které za pár semínek dostaneme :o) Je to opravdu podívaná! Občas dojde i k malé rvačce :o)
    Posílám pozdravy a PF 2019! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to máš pravdu, haštěřit se tedy někdy umí :)
      Měj se prima a přeji ti do nového roku jen to nej ;)
      Petra

      Vymazat
  10. Kouzelné, já krmím, ale když mrzne. Nyní při teplotách kolem 10 stupňů to ani nedoporučují, ptáci prý trpí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, to je legrace 😂 Já zase četla takovou teorii, že jak nelétá venku hmyz, který by si ulovili (a na poli je pusto prázdno, takže ani semeno nemají šanci najít), krmit se má. No, co odborník, to asi názor 😀 Ale co, lepší krmit nějak, než vůbec. Na tom se asi shodneme všichni ;)
      Simčo, měj prima dny a krásný Silvestr :)
      Petra

      Vymazat
  11. Péti, tu první fotku jsi fotila u nás? :-) Krmím a četla jsem teď výzvu, že krmit se má, protože ptáci si teď už nic nenajdou, i když nemrzne a není sníh, a trpí hladem. Teď jsem právě dokrmila. Měj se krásně a ˇšťastné vykročení do nového roku tobě i tvým blízkým.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, taky si to myslím.... hmyz nelétá, tak nic neuloví, pole jsou sklizená, ani semínko nenajdou.....Sice nemrzne, ale potravu prostě nenajdou. Když mrzne, je to horší o to, že v noci, při velkém mrazu, výdaji velké množství energie na vlastní zahřání. A když se pak nestihnou přes den dokrmit, může je to další noc stát život. I proto je nutné krmit stále. Když pak přijdou tam, kde jsou zvyklí a nic tam nemají, nemusí se jim povést včas najít jiný zdroj.
      Ale to se u tebe stát nemůže, viď? Ty kupuješ semena taky po desítkách kil, že? 😂
      Marti, měj se prima. A šťastné vykročení do nového roku! Petra

      Vymazat
  12. Krmím, podstrojuji a hýčkám ptáčky všeho druhu. V bedně mám 15 kg slunečnice od hodného kamaráda, tak snad vydržím do jara :-)
    Romana

    OdpovědětVymazat
  13. My máme velikou zahradu a krmítek 18.Muž každý podzim objednává 6velkých pytlů slunečnice. Máme tady veselo celý rok.Ptáčci u nás i hnízdí a vyvádějí mladé.Hnízdečka si staví i ve věncích, kterýma zdobím dům celoročně .Krásně nám zpívají a nebojí se ani naší čubinky. Přeji hodně zdraví v roce 2019.Martina

    OdpovědětVymazat
  14. My tiez krmime a je to uzasne sledovat ich za oknom :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra