sobota 12. prosince 2020

Prvorepublikový vaječný koňak


Krásný podvečer, přátelé,
Vaječný koňak patří k našim Vánocům jako ozdobený stromek. Přes rok si na něj ani nevzpomenu, ale jak se blíží advent, už se nemůžeme dočkat. Tentokrát se budu chlubit cizím peřím.....no, cizím až tak ne, koňak tentokrát dělala moje mami.




Tenhle prvorepublikový recept na vaječný koňak se u nás opravdu dědí z generace na generaci. Nehledejte v něm salko nebo kondenzované mléko v plechu. Tyhle vymoženosti naše prababičky neměly. Měly jen poctivé suroviny a čas a chuť vyrobit něco moc dobrého. Čas tu je správně napsaný, tahle receptura není jen o tom, že zahřeju a smíchám vše dohromady a mám za 10 minut hotovo. Tenhle koňak chce trpělivost a onen zmíněný čas. Ale nebojte se, zase na celý den to není  a věřte, stojí to za to ツ 

ingredience na 1 litr vaječného koňaku: 

1/4 l rumu 
500 ml 40% smetany 
5 žloutků 
100 g vanilkového cukru
250 g cukru krupice 



Český rum dřív býval 40%. Dnes už ho s tímhle množstvím alkoholu nevyrábí, tak při koupi vybíráme jemu nejbližší 37,5% Božkov Tuzemák originál (neplést s Božkov Tuzemákem tradičním, ten má alkoholu ještě méně). Smetana s tučností 40% se špatně shání, vyrábí ji už snad jen Kunín, nově jsem ji ale před pár dny viděla i v Lidlu ツ 

A jak na to:
Žloutky a cukry třete v horké vodní lázni (nevařit) cca půl hodiny, ideálně např. v nerez míse, která dobře vede teplo. Míchat metličkou často, velmi často, skoro stále. Do této žloutkové pěny vlijte ohřátou smetanu a opět míchejte, tentokrát přibližně 3/4 hodiny. Nezapomeňte, že teplota ingrediencí, které smícháváte dohromady, musí být vždy stejná! Pak misku sundejte z ohně a při častém míchání nechte úplně vystydnout. Po té nalijte rum (opět stejné teploty), dobře promíchejte a přes sítko naplňte do lahví. A je hotovo ツ
Vaječný koňak skladujeme v lednici. Díky rumu vydrží dlouho. Tedy .... záleží jak moc zvládnete odolávat vy a všichni ve vaší domácnosti. Nám se ještě nikdy zkazit nestihl  :o)



A co u vás doma, připravujete kromě tradičního svařáku i nějaký jiný vánoční nápoj? 


Zdravím vás.

Petra




43 komentářů:

  1. nádherně nafoceno, koňak bych hned ochutnala, hezký večer, Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Péti, vypadá dobře a věřím, že i skvěle chutná, ale ten čas je přesně to, co mi chybí.., takže u nás ze Salka. Dělám ho léta a moc nám chutná. :o)
    Máš vše krásně nafoceno.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten čas, neustále něco doháníme, viď :) Znám to taky, tak jsem byla moc ráda, že vaječňák letos udělala mami. Je už doma, v důchodu, tak ma času o něco víc :)
      Dášo, krásnou adventní neděli.
      Petra

      Vymazat
  3. Peti,
    vaječný likér je aj moja srdcovka na Vianoce, robím fľašku aj pre maminu, aj pre svokrušu Ivicu :-)
    Asi sa inšpirujem, vyzerá výborne. Jedna otázka - z uvedeného množstva je koľko likéru?
    Prajem krásny advent,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, z uvedeneho mnozstvi je priblizne 1 litr vajecneho koňaku.
      Přeji ti prima dny, Petra

      Vymazat
  4. Jeden rok jsem taky zkoušela dělat vaječný koňak, mám ho moc ráda, bohužel nemůžu alkohol, tak akorát trošku ochutnám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatuju si, kdyz jsme byly děti a nemohly jsme alkohol ne kvůli nemoci jako ty, ale kvůli věku :), tak nám mamka koňak ředila mlékem. My i tak mely pocit, že pijeme alkohol a moc jsme se na to celý rok těšily :o) Dětský věk ... :o)
      Rezzy, přeji ti krásnou adventní neděli, Petra

      Vymazat
  5. Péti, vypadá dobře, hned bych ochutnala. Měj pohodovou adventní neděli.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásně jsi to nafotila- hned bych si dala ! :-)
    Pohodovou třetí adventní neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Peti, tvé fotky vypadají tak neskutečně lákavě... Nádhera, hned bych ochutnala.
    Musím s tebou souhlasit - základ jsou kvalitní suroviny. Raději si dám malý kousek nebo malou skleničku něčeho opravdu dobrého, než hromadu z náhražek.
    Přeji tobě i celé rodině krásnou adventní neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to tak. Těch náhražek má člověk kolem sebe běžné tolik.... když to jde, je to lepší bez nich. Po staru, poctivě. Jen ten čas, ten někdy prostě chybí.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  8. Petro, vypadá krásně (ty to máš vždycky krásně nafocené) a určitě bude dobrý. Chvíli jsem váhala, ale 5 zbylých bílků, absence nerezové mísy v mé domácnosti a potřeba míchat přes hodinu mne nakonec asi odradí. Navíc manžel o něj nestojí, takže bych ho asi pila hlavně já a 40% smetana s alhoholem a cukrem je to poslední, co moje postava potřebuje (stačí vánoční cukroví ;-)).
    Hezkou adventní neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to máš pravdu, kalorická bomba to je :o)
      Ale děláme ho jen jednou za rok, tak upíjíme bez výčitek.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  9. Vaječný koňak má rád můj muž, já ho nemusím :-). Dělávala jsem domácí bejlíz, z kokosu, tam se dává kondenzované mléko, svařuje se na karamel a spojuje dobrým rumem. Je to také dobrota a manžel neustále ochutnával. Já tyhle slaďáky nemusím, tak si naléval prý i za mne!
    Krásnou neděli.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  10. Petro,máš to moc krásně nafocené.Vaječný koňak se doma roky dělával a dělala jsem ho potom i já doma.Měla jsem ho vždy ráda.Teď alkohol nepiju vůbec,manžel je pivař a tak by ho neměl,kdo pít.Mladí jsou spíše na víno.Ale třeba někdy.
    Měj hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my jsme taky vinaři, ale ten vaječňák nám k Vánocům prostě nějak patří :o) Ale je fakt, že během.roku bych si ho asi nedělala.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  11. No mňam, taky mám vaječňák spojený s adventem a Vánocemi.
    Krásné fotky.
    Tak ať stále chutná ;)

    OdpovědětVymazat
  12. To je zajímavý recept, já vaječný koňak moc nemusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To my si ho na Vánoce dopřejeme pokaždé :) Ale kupovaný nemusím, ten mi nechutná.

      Vymazat
  13. Dear Petra,
    oh, my grandma made this too. I love it. Thank you for the recipe and all my best.
    Happy Holidays
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dear Elisabeth,
      Thank you, me and my family love it too.
      Wish you happy holidays too,
      Petra

      Vymazat
  14. Vypadá krásně poctivě. Kdysi jsem dostala recept na variant Bayleis, také žádné Salko, ale zvláštností byl pudink. Nicméně po přecezení chutnal fantasticky, nikdy nevydržel déle, než do Nového roku :).

    OdpovědětVymazat
  15. Pití mého mládí))) dělala ho pravidelně babička; chodila jsem ho tajně upíjet. Teď mě zásobuje nevěsta.

    OdpovědětVymazat
  16. Mám ráda vaječný koňak,vždy se na něj těším,taky ho mám spojený s vánocemi.Přeju krásný večer,Péti.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak, jak koukám a čtu si, tady se to jen hemží dobrotama😋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, poslední příspěvky, taky na to koukám, běží vždy přes kuchyň :o)

      Vymazat
  18. Takovéto poctivé, časem a generacemi ověřené recepty jsou k nezaplacení. Děkuji za sdílení.
    Krásný advent přeji. Motýlek Dý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, staré recepty jsou k nezaplacení. Vyplatí se je nezapomenout v té dávné historii :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  19. Tak to bylo za první republiky dostupné jen bohatší.. Ale zajímavé..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, v chudých rodinách tyhle dobroty asi museli oželet.
      Ani si leckdy neuvědomujeme, jak se vlastně máme dobře.
      Přeji prima dny, Petra

      Vymazat
  20. ó, vypadá lákavě :)
    Hlavně ale děkuji za recept na zapečené špagety. Zrovna dnes jsme je zase měli! Moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
  21. Vaječný koňak miluji.
    Krásnou poslední neděli adventní a pohodové svátky vánoční

    OdpovědětVymazat
  22. Vaječný koňak mám moc ráda, zatím jsem nezkusila domácí výrobu, tvůj recept vypadá lákavě. Vozím si ho z Prahy, letos jsem se bohužel nedostala, šetřím si zásobu z loňska . Hezké Vánoce !🤗

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra