úterý 29. prosince 2020

Vaječná tlačenka


Moc vás zdravím, přátelé.

Sladkého mlsání už bylo během Vánoc dost, Silvestr u nás pojede na slané vlně. Klasické chlebíčky moc neděláme, ale třeba sýrovou roládu, zelné placky nebo vaječnou tlačenku, na tom si pochutnáme. A právě na vaječnou tlačenku vám nesu recept. S tou kupovanou se chuťově nedá srovnávat. A je naprosto rychlá, víc než 20 minut vám příprava nezabere.



suroviny:

6 vajec uvařených natvrdo 
20 dkg měkkého salámu, může být např. i šunkový
1 nakládaná zelenina Moravanka
250 ml majonézy
1 kostička Masoxu
1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku


Nálev Moravanky slejte, ale nevyhazujte. Doplňte ho vodou na objem 3 dcl a pak rozdělte na dvě poloviny. V jedné povařte kostičku Masoxu do rozpuštění. Druhou polovinu přiveďte k varu, vypněte, vsypte sáček želatiny a pečlivě míchejte, aby se rozpustila. Po té obě tekutiny promíchejte. 

Cibulky i okurky z Moravanky pokrájejte na menší kousky, feferonku vyndejte, tu potřebovat nebudeme. Do mísy dejte pokrájenou zeleninu, na kostičky nakrájená vejce i salám, přidejte i majonézu. Zamíchejte. Vlijte ještě teplé tekutiny, promíchejte a dejte do vhodné nádoby vystlané fólií, např. do formy na srnčí hřbet. Vaječná tlačenka tuhne poměrně rychle, stačí 3 hodinky ideálně v lednici. 

A to je vše ツ



Letos budeme trávit Silvestra doma, asi jako většina lidí téhle republiky. Pro nás to není až taková změna, většinu Silvestrů posledních let trávíme doma. Nejen proto, že máme psy, pro které bývají novoroční petardy nepříjemným zážitkem a ač ti naši nepropadají panice, stejně je v tom nechceme nechat samotné, jeden nikdy neví.... A zároveň ani nevyhledáváme společenské juchání na silvestrovských zábavách.  Raději posedíme se sousedy nebo přáteli doma se sklenkou vína. 

A co vy, jak vítáte obyčejně příchod nového roku?


Mějte prima dny,


Petra




36 komentářů:

  1. já ji dělám o velikonocích...a stojí za vyzkoušení, hezké dny, Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlanko, to je prima nápad na zužitkování vykoledovaných velikonočních vajec :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  2. Péti, tlačenku dělávám téměř stejnou, jen vše strouhám a mixuji na menší kousky. A chutná výborně, také mohu doporučit. Na Silvestra to máme stejně jako vy, také už léta jsme doma a užíváme si poslední den sami.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tak ať máte i ten letošní Silvestr zakončený pěkným večerem :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  3. Péti,u nás děláme vaječnou tlačenku na velikonoce.A Silvestra dvakrát nemusím.Jsme s klukama doma,většinou si pustíme nějaký dobrý film,povídáme si,užíváme si,že máme čas být spolu.Hezký večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak to máme stejné. Jen naše děti (skoro 22 a 19 let) už poslední roky s námi doma nejsou. Tak máme Silvestra někdy jen sami s mužem, někdy třeba se sousedy.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  4. Peti,
    tlačenka vyzerá výborne, len my nemáme Moravanku, čo to prosí obsahuje? Rada sa inšpirujem, určite je to veľká mňamka :-)
    Pekný večer, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, Moravanka je nakládaná zelenina v sladkokyselém nálevu. Obsahuje celé maličké okurky a cibulky, na kostičky nakrájenou mrkev, celer, hrášek, papriku a feferonku. Je lehce, ale opravdu jen lehce pikantní, v tlačence, když se nepřidá feferonka, není pikantnost cítit vůbec. Tady posílám odkaz, kdybys chtěla kouknout na produkt přímo u výrobce: http://www.hame.cz/products/show/cs?id=37071
      Měj se krásně, Petra

      Vymazat
  5. Tééda Peti, škoda, že na to koukám až teď, já na sladké nejsem skoro vůbec, takže jsi mi udělala chuť. Určitě zkusím, jen na Silvestra už to nestihnu:-) Krásný Silvestr přeji a Nový Rok taktéž:-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je fakt rychlá. A suroviny většinou všude dostupné.
      Každopádně krásný Silvestr a nový rok i tobě :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  6. Petro, vaječnou talačenku jsme kdysi dávno taky dělali, ale nějak u nás nezdomácněla.
    Se silvestrovských juchání to máme podobně - taky si vystačíme s posezením u skleničky (a mně se paradoxně na Silvestra chce vždycy spát dřív než obvykle :D).
    Hezký zbytek roku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, no já taky často dlouho dopředu zívám a říkám si, ať už je ta půlnoc a můžu jít na kutě :o)

      Vymazat
  7. Péti, ani já tlačenku nedělám, ale po té tvé se mi sbíhají sliny. Vypadá úžasně. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Vaječnou tlačenku v poslední době dělám často.Mám ji hodně ráda.Vidíš,mohla bych ji také udělat na Silvestra.Jsme s manželem sami,syn je u přítelkyně a nic moc neslavíme a já to už ani neprožívám.Pár chlebíčku udělám,ty má ráda manžel,ale hlavně budu ráda,když vydržím do půlnoci.
    Do nového roku Ti přeji vše nejlepší,hlavně hodně zdraví.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  9. Vaječnou tlačenku jsem už dávno nedělala, díky za připomenutí.
    Silvestr nějak moc neslavíme. K večeři tradičně ovar a pak nějaké jednohubky a cukroví dám na stolek v obýváku. Trochu vína a je to. Kdysi jsme bouchli šampáňo, teď už si připijeme načnutým vínem.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, ať se vám silvestrovský večer povede, a do nového roku přeji hlavně zdraví a i trošku toho štěstí :)

      Vymazat
  10. Moje mamka dělá Vajíčkovou tlačenku při větších oslavách a vždy chutná. Silvestr jsem v mládí raději tráila s mými vrstevníky. Dokonce jeden silvestr jsem strávila na diskotéce, ale nebylo to nic moc. Co máme děti, jsme většinou doma. Hrajeme hry, chodíme střílet petardy(- rozuměj římanky, ty totiž nedělají rachot) a prskáme prskavky. Naše čuby se naštěstí nebojí. Černá tedy trochu ano,ale nic strašného to není, tak se to dá pohodě zvládnout.
    Tak klidný a příjemný poslední den v tomto roce.
    Danča

    OdpovědětVymazat
  11. Díky za připomenutí dávno zapomenutého receptu.
    U nás je Silvestr vždy v komorním duchu )))
    Takže i letos.... E.

    OdpovědětVymazat
  12. Péťo, kápla jsi mi do noty. Přemýšlela jsem, co slaného vyrobit. ;-) Vše mám, jen masox ne, nepoužívám. Dá se něčím nahradit, nebo nevadí, že nebude? Přeji pohodový zbytek tohoto roku a do nového hlavně hodně zdravííí... :-)
    D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, asi bych přidala trochu soli, místo toho Masoxu. Ať se povede :)

      Vymazat
  13. Peti, už jsem tlačenku dlouho nedělala a tak se na ni dnes chystám. Dělám trochu odlehčenou variantu: vejce, nakládaná zelenina, někdy vynechám šunku a přidám kostičky goudy. Do velkého jogurtu přidám tak dvě lžíce majonézy, osolím pepřím, masox nedávám vůbec.
    Přeji tobě i celé rodině hezký poslední letošní den, Helena

    PS: Aaron se petard nebojí a chodí se dívat na ohňostroje :o) prostě zvědavec...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, díky za tip na jiný postup :)
      S Aaronkem to máte tedy na Silvestra o dost jednodušší, viď. Těch bázlivých zvířat je mi upřímně strašně líto, nemluvě o těch, co se kvůli vyplašení zraní nebo přijdou o život :(
      No, ale ať nezačínáme nový rok hned smutně: Helenko, hlavně zdraví a štěstí!
      Petra

      Vymazat
  14. Vypadá moc dobře, ale u nás by se asi neuchytila. Kluci jsou prostě chlebíčkoví, děláme si vlastní pochoutkový salát dle původní receptury a je fakt, že na chlebíčkách nemá chybu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tradice je tradice, viď. Od té se někdy těžko vzdaluje. No co se týká chutí, u našich dětí, asi stejně jako u nás, se věkem dosti měmí. To, co nejedly jako malí teď často zbožňují. A tak to mají i s onou vajíčkovou tlačenkou. A třeba tatarákem. Mňam :)
      Jani, měj se prima a šťasný nový rok!

      Vymazat
  15. Vaječnou tlačenku jsem ještě snad nikdy nejedla, nicméně vypadá opravdu zajímavě :) Přeji co nejlepší vykročení do nového roku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, vyzkoušej, třeba zachutná :)
      Hodně štěstí a zdraví v novém roce :)

      Vymazat
  16. Peti, dobrou chuť v posledním dni v roce a ve zdraví a pohodě spoustu chuti do nových dní jedničkového roku.

    OdpovědětVymazat
  17. Tlačenka vypadá skvěle, já jsem si aspoň udělala bramborový salát. Mám tady v Itálii problém sehnat cokoliv sladkokyselého, oni dělají vše buď v octovém nálevu, nebo v oleji. Moravanku (jako i znojemské okurky) si píšu do seznamu nákupů v Praze - až se tam konečně dostanu. Hodně štěstí a zdraví do nového roku!

    OdpovědětVymazat
  18. Nesnáším, bytostně cupuju své nitro, když vypotím komentář, má hlavu, má patu a zmizí.
    Tuto tlačenku znám, dělá jí jeden můj regionální dodavatel a je tak dokonale vychucená, že se doma nemusím vzrušovat, je špičková. já jsem takový gurmánský neandrtálec, který si to strašně rád zakape octem a pak vrním, vrním a blahem se měním :)
    Tak jsem se vykecala a nazrál čas, vytasit se s přáním.
    Je nesmírně jednoduché ... krásný, klidný a obyčejný život bez překvapení, bez nuceného uzavíraní snů a radostí. V objetí života, shledávání, cestování, tvého dokonalého tvoření a hlavně mám radost, že jsi tu.
    Od srdce k srdci, zdravím, mávám a upřímně přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, moc ti děkuju. Tvá hra se slovy vždycky potěší a pohladí po duši. Díky, díky :)

      Vymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra