pondělí 15. března 2021

Madeirové velikonoční kraslice

A nejen ty madeirové. Kdo nechce vrtat nebo si netroufá či nemá tu správnou vrtačku, ten si může velikonoční ozdobu udělat i fixem.

Ale popořádku..... Dobrý den, vážení :)

Na madeirové kraslice je potřeba několik věcí a hlavně čas. Základem jsou vyfouknuté suché vajíčné skořápky a vrtačka, ideálně s vysokými otáčkami a k ní ty správné nástavce. Na skořápky je vhodné si tužkou naznačit body, které si nejprve tenkým vrtáčkem předvrtáme. Až po té dirku zvětšíme malou frézkou. Bez předvrtání mají vajíčka o něco větší tendenci praskat. Takže práce navíc se vyplatí. Abychom zbavili skořápky vnitřní vaječné blány,  ponoříme je na půl hodinky do roztoku Sava (2/3 Sava a 1/3 vody). Není potřeba ředit velké množství, roztok je možné použít v jeden den opakovaně. Pak už stačí vajíčka důkladně opláchnout vodou a nechat uschnout. Máte-li ještě teplou troubu po pečení oběda, můžete ji klidně využít, sušení tím výrazně urychlíte. Na suchá a případně i vychladlá vajíčka už pak klasickou technikou voskového zdobení kraslic nanášíme vosk. Barevný, bílý, jaký se komu líbí. Toť vše :) 





Loni i předloni jsem dělala jen bílou kresbu na nazelenalých vajíčkách od indiánských slepiček. Letos jsem zvolila i pastelové barvy. Do bílé voskovky stačí přidat kousek barevné. Ano, používám jen úplně obyčejné voskovky z papírnictví.  A konec konců.... ono je i úplně obyčejné hnědé vajíčko s trochou bílého vosku velikonočně krásné taky :)


A pro toho, kdo se nechce pouštět do pracného vrtání a voskování, mám jiný tip. Já si letos koupila plastová vajíčka u Kreativní Blanky. Nemusela jsem je barvit, už z výroby jsou černá. A dá se na ně krásně kreslit akrylovou fixou, já si vybrala zlatou :o). Blanka měla bílou fixou ozdobená vajíčka vystavená v obchůdku a mně se tenhle nápad moc zalíbil. Zkusila jsem obě techniky a vosková struktura se mi na nich zalíbila moc.

A když už jsem měla připravený rozpuštěný vosk, zkusila jsem na plastová vajíčka i ten. A musím říct, že ta struktura se mi na nich zalíbila moc.  


Co vy, už jste se taky dali do velikonočního zdobení?

Mějte prima dny, 

Petra



37 komentářů:

  1. Peti,
    ja len zíram... kraslice máš nádherné, máš môj veľký obdiv. Páčia sa tie zelenkavé vajíčka, majú nezvyčajnú farbu a čierne sú tiež super, ale samozrejme i ostatné sú krásne. Tak to muselo zabrať veľa času...
    Pekné dni, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, čas to zabere, ale zase na druhou stranu.... je to jen jednou za rok :) A ta světle zelená vajíčka, to je přírodní barva, takhle barevné je už snáší slepičky. Indiánské slepičky.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  2. To je nádhera. Jedno hezčí než druhé.
    My máme už napečené velikonoční perníčky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, perníčky na Velikonoce jsem už dlouho nepekla. Ale pamatuju se, že koledníci je měli rádi. Hned je snědli :o)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  3. Petro, máš můj obdiv. Kdysi jsem vajíčka dělala voskovou batikou (v cibulových slupkách), takže naprosto přesně vím, co jsem schopná vytvořit. A rozhodně ne takovou krásu jako ty - vždycky mi ty voskové slzičky vycházely tak nějak divně. O vrtání ani nemluvím. V posledních letech, pokud vůbec barvím, sahám dělám batiku z rostlinek omotaných gázou a pak uvařených v cibulových slupkách (sakra - měla bych začít sbírat...). Tam můžu nedokonalosti svádět na přírodu ;-)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, mně se ty batikované líbí taky moc. Občas jsme dělali ty vařené pro koledníky touhle technikou. Ale letos asi opět nikdo nepřijde, tak nevím, nevím, jestli vařené dělat budu.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  4. Peti, to je nádhera, nasbíralajsem u tebe inspiraci na další tvoření:-) ty zelená vajíčka jsem loni taky měla od sousedky, ale bohužel jim je odnesla loni liška, tak jsem ráda za ty bílé, ale i na klasických hnědých to vypadá krásně, tak jako ty tvoje. Já mám letos už sedm hotových a ještě další mě čekají...však víš kolik zaberou času. Přeju krásné předvelikonoční dny;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to měla sousedka tedy smůlu :( Ale na druhou stranu, liška měla na chvilku plný žaludek :)
      Držím moc palce, ať se kraslice daří. Vím, že jsi šikulka :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  5. Peti, můj obdiv stále trvá, každý den se kochám tou krásou od tebe a oceňuji tvou šikovnost.
    Ta černá jsou velmi elegantní, zdobíš s vkusem a citem.
    Přeji příjemný, u nás šedý a upršený den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já bych asi nikdy sama do černé barvy nešla, ale jak jsem je viděla u Blanky, docela mě zaujala. Je to takové nevšední. A moc ti děkuji za pochvalu :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  6. Petro,jsi velmi šikovná.Vejce jsou překrásné.To už jsou umělecká díla.
    Obdivuji
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  7. Jsi pečlivá a jsi kreativní šikulka.
    Nedala jsem se do ničeho a nedám, díky situaci nějak nemám ani chuť, ani náladu.
    Nechci být negativní, včera jsem poslala vnučce balík, pro miminko také a oslavili jsme pěkné výročí, půl roku jsme se neviděli. Je to smutné a nic mne nebaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, známí řešili podobnou situaci. Nakonec šli všichni dobrovolně na testy, aby se mohla rodina beze strachu a výčitek vidět, obejmout, spolu pobýt. Vybrali PCR testy. Ty antigen testy nejsou tak prokazatelné. Třeba by to i pro vás bylo řešení.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
    2. Ono nic nezbyde, nemám s tím problém, jen nám musí otevřít ještě okresy, dělí nás sto kilometrů.
      Ale vůbec nic nebrání ti to ještě jednou pochválit :)

      Vymazat
  8. Je to krása! Ani ještě nevím, jak letos vajíčka ozdobím. Koledníkům dávám vařená, ale ti letos, tak jako vloni chodit zřejmě nebudou, takže je nějakou tu ozdobnou kraslici pro sebe udělám.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u nás je to taky tak. Vařit na tvrdo asi nebudu, nebylo by je komu dát. Ach jo, snad příští rok už bude lépe.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  9. Nádhera. Spousta práce a trpělivosti, prostě skvost. J.

    OdpovědětVymazat
  10. To je jemná mechanika, tady se ruka nesmí zachvět! Jsou nádherné👍Hned bych jela na koledu😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by ses divila, jak se mi ruka občas třese :o) Ale na plamenem se nechá špatně udělaný tah nahřát a setřít :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  11. Ty madeirové kraslice se mi moc líbí! No, kupuju si je, udělat bych je určitě nezvládla. Jsi moc šikovná.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, ono to není tak složité, jak se zdá. Jen náročné na čas.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  12. Péti, madeirové kraslice stále obdivuji, máš je nádherné. Je to taková piplčka, ale výsledek stojí za to. Moc se mi líbí i košíček na vajíčka. Vše máš hezky nafocené. Do výzdoby se pustím snad tento víkend.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, košíček jsem si objednala ještě s jedním větším od Laury K. Tady na blogspotu jsme se potkávali, je ze Slovenska. Ale dlouho už na blog nic nepřidávala. Myslím, že i tys k ní na blog chodila. A moc děkuji za pochvalu :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  13. To je nádherné ! Konkrétně madeirové kraslice bych chtěla umět , ale určitě bych měla hodně křapek a víc nic 😉
    Jedno jsem si koupila v Praze, velké husí. Je to paráda a kdo umí umí. 👏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, husí jsem dělala taky, většinu už jsem stihla rozdat. Ještě jedno poslední mi zbylo. Ta husí mají tu výhodu, že se tak lehce nerozbijí. Moc ti děkuju za pochvalu :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  14. Petro, kraslice máš krásné, chválím moc ! Taky je dělám, ale letos jsem neudělala ani jedno ! Soustředila jsem se zas na něco jinýho...Šiju pro vnučky. Ale něco chci taky ještě stvořit, věnečky atd. A velikonoční krabici s dekoracemi jsem už taky vytáhla. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Péti, to je nádhera, to neumím, o to víc obdivuji. Krása ke kochání. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  16. Jako novomanželka jsem malovala kraslice voskem, ale tak, že jsem je postupně barvila a vzor nanášela voskem a opět barvila od nejsvětlejší k tmavé barvě. Pak se dalo vše do trouby, aby se vosk rozpustil a odstranil otřením. Při jednom takovém voskování mi však vosk v kastrůlku na plynu vzplanul a při odstranění jsem si počínala tak neopatrně, že mi vyšplíchl na utěrku, ta začala také hořet a já jsem si ještě ten vosk šplíchla i na ruku. Až jsem vše ve dřezu zlikvidovala vydala jsem se na pohotovost, kde si ze mne dělali doktoři legraci, že jsem se v lednu poranila při barvení velikonočních vajec. Sestřička jim to musela vysvětlit. Tenkrát ještě nebyly čajové svíčky a barevné vosky. Vrtaná vajíčka se mi nesmírně líbí, ale nikdy jsem si do nich netroufla. nemám ty správné nástroje ani nevím, kde by se daly koupit. Jste velmi šikovná.

    OdpovědětVymazat
  17. Vajíčka jsou kouzelná, vskutku krásná práce! :)
    Mně zatím leží ve skříni věnec a stuhy, zatím jen chodím opatrně okolo a pořád si říkám, že je ještě čas :D.

    OdpovědětVymazat
  18. nádhera moc šikovná ja na to tu trpělivost nemám :D navic letos Velikonoce u nas ani nebudou kvuli Lock Downu :(

    OdpovědětVymazat
  19. Tak tady je někdo velmi kreativní, šikovný a hlavně trpělivý :) Nechceš mi přijet udělat takto krásný vajíčka i ke mě? :D Ty bych ani nerozdávala ty jo :) Jsou moc krásný ♥

    OdpovědětVymazat
  20. Péti,nádhera!Teda já na to nemám trpělivost,ale líbí se mi moc.Jsi šikovná.Měj se hezky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  21. Ty jsou nádherné! Hezčí jedno než to druhé. Jste opravdu šikovná, klobouk dolů 🙈😍.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra