úterý 19. prosince 2017

Pečený čaj......

.....zná už asi každá z vás. I my ho poslední roky s oblibou děláme. Vyzkoušeli jsme ho už z mnoha druhů ovoce a koření. V letní sezóně se snažím dělat především z čerstvého ovoce, ale ne vždy se povede sklizeň různých druhů v jeden čas. A tak nepohrdnu ani mraženým. Letošní dávku v létě zavařeného čaje už jsme zvládli spotřebovat (máme ho opravdu rádi), tak jsem vyrazila na nákup do Globusu. Líbí se mi jejich systém mražených surovin. Můžu si nabrat tolik, kolik potřebuji, namíchat si tím pádem vlastní poměry. To je super. Tenhle čajík je z jahod, višní, borůvek a exotické směsi.


A kdo by neznal recept a chtěl by to zkusit, zde je návod jak na to:

Ingredience:
2 kg ovoce
1 kg cukru krupice
celá skořice - 1-2 balíčky
3 ks badyánu
20 ks hřebíčku
1 dcl rum


Různé druhy ovoce smíchám dohromady, větší kousky předem rozkrájím. Vysypu do pekáče, přidám cukr  (toho může být i méně, podle toho, z jak sladkého ovoce ho děláte a jak moc sladký čaj máte rádi) a koření, vše promíchám a dám péct na 180°C nepřikryté do trouby. Peču cca 3/4 hodiny, u mraženého déle, přeci jenom nějaký čas navíc je potřeba na to, aby v troubě ovoce rozmrzlo. Čerstvé ovoce podleji vodou (2 dcl), u mraženého to není potřeba. Během pečení několikrát vše promíchám. Nakonec do vroucího čaje vmíchám 1dcl rumu. A pak rychle do skleniček, zavíčkovat a na 10 minut otočit sklínku dnem vzhůru. Dříve se mi stávalo, že než jsem naplnila všechny skleničky, tak ty poslední už nebyly tak horké a tím pádem hrozilo, že se víčka "nechytnou" Proto dávám pekáček po vyndání z trouby na sporák a neustále směs přihřívám na mírném plameni.


Ať se povede i vám :) Až přijdete vymrzlí z procházky, určitě přijde vhod.

Krásné andělské dny!
Petra

PS: pečený čaj je skvělý taky v bílém jogurtu nebo tvarohu :)

4 komentáře:

  1. Peti, také ho ráda dělám a piju, jen cukru dávám méně a přidávám oříšky nebo mandle. A souhlasím, v jogurtu je to velká dobrota. Máš moc krásné etikety!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, máš pravdu, že takhle je sladší :) A s oříšky....to zní moc zajímavě.
      Etikety jsem si vytiskla. Najdeš je zde a můžeš si zvolit typ, barvu, napsat vlastní text: https://casprezeny.azet.sk/etikety-na-zavaranie
      Pěkný den přeju i tobě!
      Petra

      Petra

      Vymazat
  2. V jogurtu ho vyzkouším :-) Krásné Vánoce. Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra