neděle 17. prosince 2017

Sousedé

Bydlíme v okrajové části města.  Kdysi byla naše čtvrť samostatnou malou obcí, vesnicí, a jestli se nepletu, tak byla až někdy v 50tých letech připojena k městu. Lidé tu žili, i když ve městě, jako na vesnici. Měli k sobě blíž,  všichni se znali, na chodníku se zdravili a než děti přišly ze školy, jejich mámy už věděly, co se ve škole stalo a kdo tam musel za trest zůstat o hodinu déle. 
Ale už i tady je to jiné. Žijeme více anonymně, pěšky chodí lidé čím dál tím méně a tak se potkáváme často jen v autech, projíždějících kolem sebe. Zvedneme jen ruku na pozdrav a frčíme dál. Není to škoda? Téměř neznat sousedy? 
My se se sousedkou rozhodly, že to tak nenecháme :)  A právě předvánoční čas je ten správný k sousedskému setkání,  pozdravení a popřání šťastných svátků sousedům v ulici. Osm domů. Tolik jich je v naší ulici. Je krátká, slepá. Pozvánku do schránky dostali všichni. A na ní příslib, že pro zahřátí bude k dispozici horký svařák a čaj. Sešlo se nás 23 dospělých a 2 děti.  Úžasné číslo!  Z každého domu sousedé přišli. Z předpokládané půlhodiny jsme společně na ulici strávili 4 hodiny, bavili se, popili a pojedli, protože každý s sebou přinesl i něco na zub. Všichni jsme se shodli, že to byl večer opravdu povedený a že náš první ročník nezůstane poslední. 


Třeba i vy máte sousedku či souseda, se kterými se jen míjíte a možná je teď ten správný čas na pár pěkných slov. Stojí to za to. 
Krásný adventní čas. 

Petra

4 komentáře:

  1. Peti, dobře jste udělaly, jste ženy činu! Někdy potřebujeme prostě jen postrčit. Nás je v ulici 10, s nejbližšími sousedy ani nemáme plot, vzájemně máme klíče od domu. O našich akcích by se dalo dlouze povídat... Pak je tu kategorie pozdravit a prohodit pár slov a bohužel i kategorie lidí, které by za sousedy nikdo nechtěl.
    Tak vám moc přeji, že se povedlo a přeji ještě hodně takových večerů!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helenko, opravdu doufám, že se z našeho prvního setkání stane alespoň občasná tradice. Myslím, že u nás není vyloženě nikdo, kdo by za pozvání nestál :) Je prima, že i u vás se najdou sousedé - přátele, s kterými se člověk rád vidí a ke kterým má blízko. To je na světě hned veseleji.
      Měj se moc pěkně.
      Petra

      Vymazat
  2. Krásné.... upřímně Vám přeji, že se Vám to povedlo... My s manželem bohužel zůstali jen u nápadu a už čtvrtým rokem si po Vánocích povzdechneme... ach jo, zase jsem ten sousedský svařák nezorganizovali... Pavlína K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, treba se to povede konečně letos. My se na akci se sousedkou taky chystali nekolik let. Tím naším posledním pošťouchnutím byla letní akce ve vedlejší ulici. My už to v létě nestihli, podzim byl takovy bez příležitosti, tak nakonec vyhrály Vánoce.
      Ať se to setkaní nakonec povede i u vás :)
      Petra

      Vymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra