úterý 4. září 2018

Vila Tugendhat

Vilu Tugendhat v Brně jsem si přála navštívit už dávno. Vstupenky se ale na místě koupit nedají. O prohlídky je takový zájem, že je potřeba je rezervovat několik měsíců dopředu. Já je měla na půlku srpna koupené už od počátku března. 



Vila Tugendhat v Brně je ojedinělým funkcionalistickým dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který v roce 1928 vypracoval návrh stavby na zakázku manželů Grety Tugendhatové (1903–1970) a Fritze Tugendhata (1895-1958). V roce 2001 byla vila Tugendhat zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO
Vila je označována, spolu s německým pavilónem na výstavě EXPO v Barceloně (1929), za nejvýznačnější předválečné dílo architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který je považován za jednoho z otců moderní architektury 20. století. Zároveň je to stavba, která spoluurčila nová měřítka moderního bydlení. Patří k základním dílům světové moderní architektury – funkcionalismu.
Výjimečné postavení vily je dáno řadou okolností. Architekt van der Rohe dostal v roce 1928 od investorů volnou ruku včetně finančního rámce. Stavba přišla na pět milionů prvorepublikových , za tu cenu se dalo postavit 30 běžných rodinných domů. Díky dostatku peněz se tu však mohly použít unikátní technologie a moderní materiály. Dodnes architekti napodobují zejména propojení zahrady a interiéru. Výjimečnost vily spočívá i ve smutném faktu, že většina staveb, které vytvořil van der Rohe v Evropě, byla zničena.
Známý je především prosklený hlavní obytný prostor vily Tugendhat se zimní zahradou. Dům byl ve své době převratný z několika důvodů: 
  • obyvatelný nepřerušovaný prostor
  • okna hlavního obytného prostoru bylo možné zcela spustit do podlahy a splynutí interiéru s přírodou v zahradě bylo velmi působivé
  • nosný systém budovy tvoří ocelový skelet, stropy tudíž nenesou zdi, ale 29 ocelových nýtovaných sloupů profilu kříže, v obytných místnostech obaleny chromovaným plechem. Toto řešení bylo v rodinném domě použito poprvé.
Samotný prostor je tvořen třemi patry, přestože z pohledu z ulice vila působí jako přízemní jednopodlažní budova. Horní patro obsahuje přijímací halu, oddělené ložnice manželů Tugendhatových (se sociálním zařízením), dva dětské pokoje a pokoj vychovatelky (druhé sociální zařízení) a rozlehlou terasu. K hornímu patru přiléhá také byt správce a garáž pro dvě auta. Prostřední patro sloužilo jako obytná a reprezentativní část. Obsahuje volný prostor náznakově dělený závěsy, jednou dřevěnou půlkruhovou stěnou (oddělující jídelní prostor) a jednou tzv. onyxovou příčkou, oddělující pracovní prostor od obývacího. Onyxová stěna (nejde zde o minerál onyx, nýbrž o odrůdu aragonitu) má tu jedinečnou vlastnost, že pod určitým úhlem propouští sluneční paprsky a mění se tak její barva. Pořízení onyxové stěny bylo však velmi nákladné – stěna stála 200 000 prvorepublikových korun. Součástí prostředního patra je i skleněnou stěnou oddělená zimní zahrada, která měla své vlastní mikroklima. Celá přední strana pokoje je prosklená sedmi velkými tabulemi velmi průzračného skla o rozměrech 5 x 3,5 metru a síle 9,8 mm. Dvě z těchto tabulí bylo možno posouvat elektromotory, případně je celé zasunout pod podlahu a otevřít tak pokoj do zahrady. Spodní patro, které je v současné době přístupné v rámci rozšířeného návštěvního okruhu, bylo vyhrazeno služebnictvu a technickému zázemí (strojovna vzduchotechniky, kotelna, strojovna pro elektrické spouštění oken, prádelna, fotokomora, místnost pro kožichy).
 
 
















 
Vila Tugendhat je nádherné dílo a životy jejích obyvatel zasaženy okolnostmi 2. světové války. Jako židé raději včas opustili naši vlast a uchýlili se do bezpečí mimo Evropu. Do vily se už bydlet nevrátili......

Naše letošní dovolená byla trochu cestovatelská a poznávací. Proto tu za vámi chodím teď častěji s prohlídkami měst a různých zajímavých míst a staveb. Ale nelze se s vámi o ně nepodělit. Česká republika má co nabídnout :)



Mějte pohodový celý týden!

Petra

 
 
 

20 komentářů:

  1. Vila Tugendhat je krásná, absolvovala jsem virtuální prohlídku na internetu, ale na živo to musí být opravdová nádhera! Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romčo, než jsme do ní jeli, tak jsem si užila virtuální prohlídku. Mají to moc hezky udělané, viď?!
      Měj se moc hezky, Petra

      Vymazat
  2. Péti, tam jsem se chtěla taky vždy podívat. Díky za prohlídku aspoň virtuální. Je to nádhera. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já po tom touužila už několik let. Jsem nadšená, že to letos klaplo :)
      Marti, měj krásný den, Petra

      Vymazat
  3. Taky jsem si loni splnila sen a s přítelem ji navštívila. Je krásná. Ivča

    OdpovědětVymazat
  4. Péti,o této vile jsem viděla hezkou reportáž.Je to opravdu nádhera,pořád říkám naše krásná zemička,je opravdu moc krásná.Pěkné dny.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to máš svatou pravdu. Už mnoho let jsme nebyli u moře. Tady u nás je pořád kam jezdit :)

      Vymazat
  5. Řeknu to rovnou - tuhle návštěvu ti prostě závidím! V Mullerově vile jsem byla, teď ještě ty vaše v Plzni a Brno... Snad to někdy vyjde.
    Peti, děkuji za nádherné fotky a přeji krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, stojí to za to, udělat si výlet do Brna.
      Müllerovu vilu už jsem taky viděla, je skvostná. A v Plzni si nenech ujít Brummelovi vilu. Ta je z těch plzeňských Lossových interiérů nej. A pak ještě Semlerova rezidence. Ta je ale bohužel momentálně kvůli rekonstrukci zavřená. Měli by ji znovu otevřít v roce 2021.
      Měj se moc hezky, Petra

      Vymazat
  6. Tak tam bych také ráda zavítala, ale asi to zůstane u virtuální prohlídky :o(. Ale i tak děkuji za fotky Peti.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, na stránkách vily mají opravdu virtuální prohlídku. Sana si určíš, kde cheš být, kam tvůj pohled bude směřovat. Moc hezky to mají udělané :) Tak když vám tam nevyjde cesta, můžeš se podívat na stránkách. :)
      Měj se prima, Petra

      Vymazat
  7. Osobně jsem v ní nebyla, ale viděla jsem dokument v tv.
    Moc pěkná stavba. Eva

    OdpovědětVymazat
  8. O tejto vile som už počula a myslím, že aj videla nejaký dokumentárny program. Fascinuje ma hlavne jej nadčasovosť. Určite by som si ju rada prezrela aj naživo. Vďaka za pekné fotky.

    OdpovědětVymazat
  9. I jás jsem se s tebou ráda prošla touhle krásnou a zajímavou vilou. A máš pravdu - naše republika má spoustu krásných míst, kde je co obdivovat (ať už jde o architekturu nebo přírodu)
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  10. Vilu vůbec neznám a osobně se tam zřejmě nepodívám, takže moc díky za fotky.
    Krásné dny přeji. Pa.

    OdpovědětVymazat
  11. Peťo, vila je opravdu zajímavá, ale ani já zatím neplánuji ji navštívit, takže moc děkuji za úžasnou prohlídku.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra