pondělí 22. ledna 2018

Biskupský chlebíček

Pečení Biskupského chlebíčku je staré snad jako lidstvo samo. Určitě máte doma svůj letitý recept zděděný po babičce nebo mamince. Ale třeba v naší rodině se nikdy nepekl. Nemám tudíž jeho přípravu spojenou s vánočními tradicemi, takže si ho klidně vychutnáme i mimo tento sváteční čas. A kdyby se mezi vámi našla kuchařinka, která ho ještě nezkoušela, tady posílám recept:


ingredience:

150 g hladké mouky
120 g změklého másla
150 g moučkového cukru
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
1/2 prášku do pečiva
balíček rozinek
1 hořká čokoláda nasekaná na kousky
ořechy
 
Máslo utřeme s cukrem do světlé pěny, do které pak postupně zašleháme žloutky. Po té přidáme rozinky, čokoládu, ořechy, (kdo má rád tak klidně i kandované ovoce). Za stálého míchání přisypeme do směsi mouku s práškem do pečiva a nakonec do ní opatrně zapracujeme našlehaný sníh z bílků.
Formu srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme moukou a nebo si to zjednodušíme použitím pečicího papíru. Těsto nalijeme do formy a pečeme na cca 170°C asi 45 minut. 
Vím, že někteří chlebíček ještě polévají čokoládovou polevou. Já už ji tam nedávám, nám bohatě stačí tabulka čokolády uvnitř o)



Ten náš nevydržel ani vychladnutí. Děti ho nakrojily ještě teplý a ani informace, že čokoláda uvnitř ještě nebude ztuhlá jim nevadila. Na druhou stranu......tohle přeci každou kuchařku potěší nejvíc, když ta její snaha zmizí do posledního drobečku :)  

Mějte krásný den!
Petra



4 komentáře:

  1. Peťka, chlebíček vyzerá veľmi chutne, tak ani nečudo, že tak rýchlo zmizol. Pekný deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, moc děkuju :) Měla bych si pořídit větší formu, aby nám příště zbylo i na snídani :)
      moc tě zdravím!
      Petra

      Vymazat
  2. Peti, tvůj chlebíček vypadá úžasně, ani u nás by dlouho nevydržel... Já do něj dávám ještě kandovanou pomerančovou kůru.
    A už jsem ho dlouho nepekla, tak moc děkuji za připomenutí!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helenko, i já mám kandované ovoce ráda, ale děti ho moc nemusí. I když raději než kůru mám ty sladké, přeslazené kousky ovoce :)
      Krásný den!
      Petra

      Vymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra