pátek 13. listopadu 2020

Rozhodněte sami - stromová alej

 

Náš městský obvod (Plzeň 4) letos vyhlásil participativní rozpočet, akci: "Rozhodněte sami". Samozřejmě ne na celé roční hospodaření městské části. Vymezil ale nějaké finance a vyzval občany, aby přišli s návrhy, co za tyto peníze vylepšit, vybudovat. Z realizovatelných návrhů pak sestavili soutěž a všichni občané měli možnost hlasovat. Vybírat jsme tak mohli např. z realizace zelené střechy na konečné trolejbusu, stavby pumptrackové dráhy pro bikery, vybudování psího parku, vysázení nové stromové aleje a dalších. A právě ona poslední zmíněná stromová alej vyhrála. I já pro ni hlasovala. Cesta, při které je nová alej z jabloní, švestek a habrů vysázena, je součástí oblíbené procházkové trasy mnohých lidí z plzeňské Doubravky, Újezda a i dalších částí. 

Velkou plochu orné půdy rozdělovaly pouze cesty, nikde žádný remízek. Na obhajobu tohoto stavu ale musím říct, že tam nikdy žádné keřové pásy, remízky nebyly. Dívala jsem se do starých fotografických map, až do roku 1938. Pravda ale je, že zatímco teď je každé pole velká plocha s jednou plodinou, dříve to evidentně byla jednotlivá políčka, úzké pruhy země, kde každý pěstoval něco jiného. Druhová rozmanitost, biodiverzita, byla určitě větší, než teď. 

Proto mne těší, že vyhrál právě tenhle návrh. Další drobná pomoc přírodě, které několik posledních desetiletí dáváme pořádně zabrat. A mimo to, i nám lidem, bude po takových cestách procházka určitě příjemnější :)


Netuším, zda mají podobné projekty, kde se do rozhodování o rozdělování peněz mohou zapojit občané, i jiná města. Já o tom slyšela prvně a líbí se mi to. Snad u nás nezůstane jen u tohoto prvního projektu :)


Mějte prima dny, Petra



PS: připomínám, že dnes končí soutěž o vánoční hvězdičku. Tak kdo byste ji chtěl, máte posledních několik hodin čas se do soutěže komentářem přihlásit :)




18 komentářů:

  1. Peti,
    dobre ste zahlasovali, aj ja by som volila túto variantu :-) Časom to bude krásna alej.
    Pozdravujeme aj s Alexíkom :-)))
    Pekný víkend, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, to určitě bude :) Líbí se mi i to, že jsou zasazené i užitkové stromy, jabloně a švestky. Ať lidem, tak i zvířatům, můžou, až budou plodit, přijít vhod :)
      Alexíčka zdravím a posílám pohlazení :)
      Petra

      Vymazat
  2. krásná procházka takovou alejí, Sv.

    OdpovědětVymazat
  3. U nás jsme také mohli hlasovat pro několik projektů - dvojice venkovních pumpiček pro kola a koloběžky, herní prvky namalované na chodníku, komunitní truhlíky...
    Ale nové aleje podél cest mě taky hodně těší, snad koruny stromků rychle porostou, aby byl v létě stín :)
    hezký den, Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tak to je super, že ta možnost rozhodování není jen u nás :)

      Vymazat
  4. Tleskám každému takovému projektu, který vrátí krajině ráz, udrží vodu v přírodě a zazelená i místa, která tahle privilegia nikdy neměla.
    Bude zase krásně a s přičiněním lidské ruky, no není to fajn !?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, tenhle počin úřadu snad potěšil každého. Já z toho mám fakt radost :)

      Vymazat
  5. Je skvělé, že váš městský obvod dal občanům takovou možnost volby! O takovém projektu čtu prvně, rozhodně by bylo fajn, kdyby to vedení uskutečnilo i v jiných městech a obcích :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, u nás to bylo prvně. Ale věřím, že se takové akce budou opakovat. A nejen u nás :)

      Vymazat
  6. Stromkům přeji pevné zdraví a žádné vandaly! Včera jsem koukala, že nám za domem vysázeli také pár stromů, je to fajn, alespoň nebudou ti králíci tak na ráně :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, zdar králíkům :o) Já tady u nás žádného neviděla ani nepamatuju. Ale divočáků tu máme víc, než je zapotřebí :o)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  7. Péti, to je skvělý nápad a byl vybraný i zajímavý projekt. Alej vypadá krásně, tak ať se stromečkům daří.
    Přeji Ti fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Petro, u nás (v rámci městské části) probíhá už třetí rok něco podobného. Lidé mohou podávat návrhy na úpravy nebo změny v okolí, MČ pak vybere ty realizovatelné, o jejichž realizaci je pak možné hlasovat, realizují se pak v rámci prostředků na tento účel určených, které byly v hlasování nejúspěšnější. Realizují se tak většinou drobné parkové úpravy, úpravy nebo oprava dětských hřišť ap. Teď se kousek od nás třeba bude upravovat plocha mezi poštou a poliklinikou, kde je zatím hlavně asfalt a pár podivných zarostlých betonových květníků, mělo by se to přeměnit na malý parčík.
    Alej je taky moc pěkný výsledek veřejné debaty.

    OdpovědětVymazat
  9. Už jsem to psala na IG, skvělý projekt a moc krásný výsledek.
    Peti, měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Péti, moc pěkný projekt,bylo by fajn,kdyby se takové věci děly i jinde.Ať se stromečkům daří.Hezkou neděli.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím,že rozhodnutí bylo správné.Také by mě potěšila někde blízko jakákoliv alej.Hned je procházka hezčí.
    Měj hezký nový týden Petro

    OdpovědětVymazat
  12. Stromová alej je výborná volba! :) Miluji aleje...

    Listy snů I Listy pohybu

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra