pátek 9. listopadu 2018

Plzeňský Ošahánek



Krásný den vám všem!

Nebojte se .... název mého článku je možná trochu podivný, ale po jeho přečtení budete vědět, že se jedná o záležitost milou a veskrze pozitivní.

Poslední dny se vracím domů opět až za tmy.  Nedá se nic dělat, práce je práce a u nás jedeme momentálně na 150 %. A cestou domů chodím občas přes náměstí. V Plzni máme náměstích hodně, každé má své jméno.... Ale když před plzeňákem řeknete "na náměstí", každý ví, že je to jen to jediné. Náměstí Republiky. Je to naše NEJ náměstí: největší, nejstarší, s katedrálou s nejvyšší věží, v samém středu města...


Katedrála má i venkovní oltář. Je zamřížovaný a na mříži jsou ozdobné hlavičky andělíčků. Všechny jsou téměř identické, až na jednu. A tou je právě náš Ošahánek. Proč se mu tak říká je vám asi jasné, lidé si na něj chodí sáhnout pro štěstí. Prý je kouzelný a umí splnit přání. A proč zrovna on? Váže se k němu jedna legenda:
Podle pověsti se měl v katedrále ženit místní popravčí, ale protože nesměl jako nečistá osoba do kostela vstoupit, musel zůstat venku a u oltáře ho v tom okamžiku zastoupil někdo jiný. Kat mezitím obešel katedrálu, zastavil se u vnějšího oltáře, aby se pomodlil. A když vstával, přidržel se rukou vykovaného andělíčka na mřížích oltáře. A protože o popravčím bylo všeobecně známo, že umí kouzlit, roznesla se rychle zpráva o tom, že část jeho kouzelné moci andělíček převzal.




Zajímavostí je, jediný Ošahánek (někteří používají i variantu jména Vošahánek či Vošáhlík)  je plný. Všechny ostatní hlavičky jsou duté. Dodnes se neví proč, ani páni památkáři tuto nejasnost zatím neobjasnili. Možná jsou v něm zality ostatky svatých, ale ani tato hypotéza nebyla nikdy potvrzena. Ví se jen, že je Ošahánek určitě původní, a nebyl nikdy měněn. Celé mříže byly vyrobené najednou i s Ošahánkem v roce 1713.



Takže už víte, proč si na andělíčka chodíme sahat? Já se přiznám, že se mi nestane, že bych šla přes náměstí a nešla tomu štěstí naproti. Sáhnout si na něj, pohladit ho, to už je můj zvyk. 


A ještě jednu zajímavost vám povím. Mám z loňské zimy uloženou v mobilu ještě jednu fotku..... V posledních letech, pravidelně v zimních měsících, dostávají všichni andílci čepičky a šály. Náš Ošahánek tedy jen šálku, aby si všichni, pro kousek toho štěstí nebo splněného přání, na něj mohli sáhnout. Oblékají je plzeňáci sami. 

Tak až budete mít cestu přes Plzeň, zastavte se na náměstí a dojděte si pro ten kousek štěstí navíc i vy.

Mějte prima dny!
Petra





15 komentářů:

  1. Peti, díky za pěkný článek. V Plzni jsem byla poprvé( a zatím naposledy, jinak jenom projíždím ) před mnoha léty a navštívila jsem také vaši překrásnou katedrálu. Byla jsem až nahoře. Možná že jsme viděli i Ošahánka, ale toho znám spíš z televize. Tenkrát jsme v krátké době stihli i Synagogu. Máte tam u vás moc pěkné památky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, katedrála je krásná, viď, a ta výška! To je pak výhled ;)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  2. Tak já tedy jedu na výlet! Katedrálu jsme navštívili asi před rokem a půl a vyšlápli jsme si až nahoru. Takže bude repete. Hezký víkend, Romana

    OdpovědětVymazat
  3. To je pekný príbeh ... a zas som aj o čosi múdrejšia ... hi hi ... Ak sa niekedy do Plzne dostanem, určite Ošahánka nevynechám ... Peti, tebe prajem, aby ti šťastie priniesol zakaždým, ako sa ho dotkneš ... :) L.

    OdpovědětVymazat
  4. Jestli někdy do Plzně zavítám, tak už vím, kam sáhnout :-)
    Příjemnou sobotu, Petro!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Péti, to je krásný příběh. V Plzni jsem byla mnohokrát, ale pracovně, takže ji vlastně vůbec neznám. Nestíhala jsem nikdy si ji prohlédnout. Až se tam dostanu, tak si určitě sáhnu :-) Měj hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Péťo, v pondělí jsem si na Ošahánka šáhla. Vím, že plní přání, ale pověst neznám, takže za ni moc děkuji. Zrovna na náměstí probíhaly trhy, takže jsem se tam trošku toulala a kochala. Do Plzně pojedu zase asi v lednu, tak uvidím, jestli andělíčkové budou mít ještě čepičky.
    Měj krásný večer. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Petro, tak Ošahánka neznám, i když jsem na plzeňském náměstí byla, dokonce kdysi i nahoře na kostelní věži. A nezná ho ani manžel, který v Plzni prožil 18 let. Pořád člověk objevuje něco nového

    OdpovědětVymazat
  8. Plzeň máme dost z ruky, ale několikrt jsme tam už byli. Syn má slíbenou Techmánii, tak až pojedeme, šáhnem na Ošahánka ;)
    Hezkou neděli!

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezké fotky, krásná a zajímavá legenda! A pěkný zvyk to "oblékání" andělíčků :) Přeji hezký den a děkuji za představení krásného místa, Marie

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je hezké. Moc se mi líbí, že i andelíček z mříží má svůj příběh. :-) Jestli se někdy ocitnu v Plzni, musím si vzpomenout, kam sáhnout pro štěstí. Díky!
    Krásné dny, pa.

    OdpovědětVymazat
  11. Peti, moc děkuji za krásné fotky a poutavý příběh z historie Plzně. Mám ráda takové příběhy. A ty šálky, to je prostě kouzelné...
    Měj pohodové pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra