úterý 2. dubna 2019

Macramé

Krásný večer vám všem, moc vás zdravím!

Macramé je momentálně docela populární technika. Za mých dětských let, v osmdesátých letech, jsme tomu říkali drhání, s paní družinářkou Toncarovou jsme vyráběli ze sisálu nástěnné dekorace a z jemnějších provázků i dárek pro maminku k MDŽ, "šperk" na krk. Už tehdy se mi to moc líbilo. A dneska? Obchody pro tvořilky jsou plné různých materiálů, o eshopech ani nemluvím.... takže hurá do toho.
Ty barvy a druhy... člověk neví, po které sáhnout :)

makrame


Ještě než jsem začala uzlíkovat, už jsem věděla, kde bude macramé viset. I proto jsem vybrala tuhle barvu. Většinu těchto dekorací na netu vídám ve světlém, smetanovém nebo přírodně béžovém tónu. No ten by mi na naší zdi asi moc nevynikal. A tahle šedomodrá mi padla do oka hned.


A klacek jsem měla doma už necelé tři roky. Na jedné z našich letních dovolených na Pálavě jsem si ho vylovila z Věstonické nádrže pálavských jezer. Líbil se mi, i když jsem v té době nevěděla, na co ho použiju. Prostě mě oslovil. Já vím, asi jsem blázen, sbírám jen tak klacky a pak je táhnu domů přes půl republiky... Ale řekněte.... k macramé se přesně hodí, no ne? A navíc, je z mé milované Pálavy :)


V plánu mám ještě závěs pro květináč, ten se mi bude na terasu, pro nějakou pěknou letničku, hodit. Na netu je spousta videí a návodů, jak uzlíkovat. A i ze základních uzlů se dají udělat moc pěkné i praktické dekorace. Stačí se jen nechat se inspirovat :)


Mějte prima dny!
Petra





30 komentářů:

  1. Petro,muzes ty mi říct,co ty neumíš?🙃 Tobě totot pod rukama vznikaji samé krásné věci!J J začít drhat,tak se do těch uzlíku zamotám😀A Pálava tu nelze nemiloval!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, to se jenom zdá, že všechno umím.... :D Kdybys viděla těch pokusů, co za zveřejnění nestojí. Ale baví mi něco tvořit. Tak jdu do všeho po hlavě :o)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  2. Péťo, moc hezký závěs. Peříčko na spodní části, je takový bonbonek na dortu. Máš pravdu, v dětských letech jsem drhala i tašku :o). Doma mám zatím jeden závěs, byl by potřeba ještě jeden. Tvůj závěs bude krásně v létě využitý.
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janičko, hodně lidí, především žen, vzpomíná na dětská či mladá léta, že už tuhle techniku zažili. Jak se ten čas vrací, viď....
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  3. Petro, já jsem kdysi (tak nějak před maturitou) chodila do kurzu drhání a umotala jsem pár věcí - nástěnnou sovu, nějaké závěsy na krk, náramky a obrázek skopce (takový jako gobelínek). Kdoví kde je jim po těch 40 letech konec (no toho skopce jsem vlastnoručně vychodila, když se máma stěhovala - visel dlouho v kuchyni a byl samý mastný prach). Přemýšlím, jestli bych nějaké uzly a vzory dala dohromady...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já myslím, že se to nezapomíná. Chce to jen oprášit a hned by ses chytla :) Tu sovu bych tedy viděla ráda, ta musela být pěkná!
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  4. Macramé som kedysi dávno viazala zo špagátu aj ja ... Zopár dekorácií som vytvorila, robila som aj závesy na kvetináče ... Teraz ide táto technika do módy znovu ... Tvoj záves sa mi veľmi páči ... krásnu farbu si zvolila ... Peti, maj pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauri, tobě tohle musí jít snad samo...Když vidím ty tvoje misky, košíčky a další háčkované věci, krása!
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  5. Super, super...na túto techniku si tiež brúsim zuby, taktiež by som si chcela urobiť závesné kvetináče na terasu, tak uvidím ako to zvládnem. Máš nejaký špeciálny tip na špagát alebo iný vhodný materiál?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, já pletla z 5 mm recyklované bavlny, přesně to byla tato příze: http://kreativni.prostor.cz/macrame-bobbiny-snury-xxl-5mm/
      To klubko má 100 metrů a v podstatě mi moc nezbylo. Dělalo se s ní moc dobře, je měkká a dá se po ustřižení rozčesat - to se hodí třeba u peříček.
      Ať se daří, těším se, že pak ukážeš, co jsi si upletla :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  6. Jsi prostě šikulka. Moc to na zdi Tvému macramé sluší!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná barva i krásný vzor.A místo perfektní. A s tím,že taháte klacky domu,to bych řekla,že je normální. Já zas tahám odevšuď kameny :-D Předevčírem a včera jsem tuto techniku také oprášila a už nám jeden kousek visí doma. :-D Když jsem byla malá,tak jsem v kroužku Ručních prací drhali sovu. Je to bezva relax.
    Krásné dny a pěkné další tvoření.
    Danča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dančo, moc děkuju za milá slova :) S tím relaxem souhlasím, je to bezva práce pro ruce i mysl:)
      Přeji prima dny, Petra

      Vymazat
  8. Peti, tleskám, krásná ozdoba, je jedinečná v mnoha věcech. Ruční a vlastní práce, málo kdo umí a navíc jako bonus ještě jedinečný ještě moravský klacek :o). Chápu tvoji sběračskou vášeň, jen já sbírám kameny a počítám, že náš byt a balkon bude brzy připomínat kamenolom...Ale když prostě musíš, tak musíš :o))...
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc ti děkuju :) A naprosto ti rozumím.....přiznám se, tenhle klacek není jediný, co doma mám :o)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  9. Péti, to je nádhera a krásná práce. Tohle bych neuměla. Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuju. Ty umíš zase krásně malovat.... mně dát do ruky štětec, no to by nedopadlo dobře :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  10. Nádhera...wow...a ta barva jojojo:-)))
    Taky jsem zamlada drhala:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, barev měli tolik! Ale tahle se mi líbila nejvíc :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  11. Peti, ano, i já jsem toho celkem dost nadrhala - kdysi! Nedávno jsem asi ty tři uzly, co si ještě pamatuji učila dceru své kamarádky.
    Tvůj závěs se mi moc líbí! Vybrala si skvělou barvu a ten klacek z toho udělal dílo s duší a zauzlovanými vzpomínkami.
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ono to není tak těžké, viď? A ta tvoje peříčka, co jsi nedávno dělala, ta jsou moc povedená! Vidíš, člověk to nezapomíná :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  12. Péti, tyto dekorace jsme měli doma, mamka a tety je dělávaly ze sisalu. Dnes se vše zase vrací a i materiály jsou mnohem příjemnější. Tvoje macramé dopadlo na výbornou a klacek z Pálavy mu opravdu sluší.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, neznám skoro domácnost, co by v osmdesátkách něco podobného neměla :o) Byla to móda!
      Moc děkuju za tvojí pochvalu :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  13. Éru drhání jsem nezažila a novodobé macramé mě neoslovilo, ale takto povedené kousky obdivuji. Do posezení ti padne perfektně. Těším se na závěs pro květináč.
    Měj se fajn, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dý, na té stěně jsem měla léta vždy nějaký věnec. Jarní, podzimní, prostě podle ročního období. Tak přišel čas na změnu :) Uvnitř domu, popravdě, nevím, kam bych takovou dekoraci dala, asi by se mi tam ani moc nehodila. Ale na terase se mi líbí moc.
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  14. Tak jsem vzpomínala, zda jsem drhání vůbec někdy zkusila a nemohu nic v sobě vydolovat, takže určitě ne. Ale pamatuji si hlavně závěsy na květináče, ty byly hodně známé.
    Tvůj závěs je moc pěkný a líbí se mi barva. Máme na pergole zeď bílou, takže tam bych si také (pokud bych zkoušela) vybrala tmavší barvu, aby závěs vynikl. Šikovná jsi žena! :o)
    Ála

    OdpovědětVymazat
  15. Mám tyhle parády zafixované z doby totáče a upřímně, kalamita. Kdyby sisal, kdyby přírodní materiály, ale umělohmotné hodně barevné tragédie.
    Drhej, drhej, zdob, hlavně čiň, co tvé srdce a oko potěší.
    Mne oslovila ta barva... ta je fakt boží.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra