Krásný den vám všem.
Tohle cuketové jídlo odmítne z mužské populace málokterý. To mám lety prověřené. Oblíznou se a ještě si přidají. Je to fakt psychologie. Alespoň u nás. Jak vidí cuketu v kuchyni, už mají řeči a vtipné poznámky, že tohle nikdy jíst nebudou, to ať si pochutnám sama, že by z cukety měli akorát osypky a pod. Ale když neví, co se chystá a přijdou do kuchyně, kde už jede trouba na plné obrátky, to už natahují nosy, co že se to tak voňavého peče, hmmmm ツ
Tenhle recept už tu jednou mám. Ale protože teď vrcholí sklizeň cuket a mnozí už neví, co s takovou úrodou, jdu sem s ním znovu:
Cuketová nádivka
ingredience:
1 kg oloupané a nahrubo nastrouhané cukety (u těch přerostlých vykrojím ten sušší prostředek s jadérky, u malých a středních ho klidně nechávám)
1/2 hrnku oleje
1 hrnek hrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 vejce
4 rohlíky na drobné kostičky
1 cibule nadrobno nakrájená
pažitka
petrželka
česnek
sůl
špetka muškátového oříšku
šunka, anglická slanina, sýr .....podle chuti a zásob v lednici, u nás je obvyklá kombinace 15 dkg anglické a 15 dkg sýra
2 vejce na polití
Vše, kromě posledně zmíněných 2 vajec, promíchat v míse dohromady (míchám dokud cítím, že jsou kostičky rohlíků ještě suché), dát do pekáčku s pečicím papírem, polít vyšlehanými vejci a dát péct na 200°C do zlatavé kůrky :) Pak už jen nechat vystydnout. U nás se cuketová nádivka rána nedožije, z pekáčku mizí rychlostí blesku. Třeba i ke grilovanému masu nebo klobásce je vynikající. Ale my ji většinou sníme jen tak ツ
Tak ať se povede a dejte mi vědět jestli si vaše mužské polovičky či potomci pochutnaly tak jako ti naši cuketoví odpůrci ツ
Mějte prima dny,
Petra
PS: kdybyste někdo věděl jak v novém bloggeru nastavit fotky tak, aby se zobrazovaly v nějakém normálním měřítku i na mobilu, budu vděčná za radu. Na počítači jsou OK, ale v telefonu už moc ne. Díky ❤
Peti,
OdpovědětVymazatreceptík vyzerá super, rada sa inšpirujem... Manžel nesmie mäso, tak už sme vyskúšali asi všetko bezmäsité a tak sa Tvoj receptík hodí :-)
Prajem krásny víkend,
A.
Adi, v bezmasé variantě bych namísto anglické přidala třeba i nivu, jestli ji máte rádi :)
VymazatPetra
Děkuji za recept. Vypadá to prudce jedle i pro masožravce. Právě jsem přemýšlela, co udělám z cukety. Bude dobrá večeře.
OdpovědětVymazatJaruško, tak ať se povede a chutná :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Péti, s tímto receptem mi jdeš dneska vhod. Všechny ingredience mám a pokud zítra stihnu, upeču na naši oslavu. Děkuji za tip, nádivka vypadá výborně.
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend. D.
Dášo, pak dej vědět jak chutnala :)
VymazatOslavu si pěkně užijte 😊
P.
Péti, tak nakonec jsem cuketu zpracovali jinak, teda návštěva. A byla také výborná. Ale tento recept určitě vyzkouším z jiného kousku.
VymazatPa D.
Péti, recept vypadá moc dobře. Taková utajená cuketa. Měj pěkný víkend.
OdpovědětVymazatJo jo, utajená, to je správný výraz :)
VymazatMarti, měj prima dny. Petra
Peti, s malými obměnami (šlehám z bílků sníh, nedávám rohlíky, ale krupičku) dělám tenhle nákyp roky a manžel ho miluje. je pravda, že mi cuketa nevadí ani v grilované zelenině, dělám z ní polévku nebo placičky - vše bez problémů :o)
OdpovědětVymazatMěj hezkou sobotu, Helena
Helenko, to máš štěstí a muže asi jednoho z nemnoha :)
VymazatPrima recept. Jak píše Marta- je to taková utajená cuketa :-). Určitě do našeho jídelníčku zařadím.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, tak ať chutná :)
VymazatMěj prima dny, Petra
Udělala jsi mně docela chutě.Nádivka vypadá velmi chutně.Cuketu mám ráda,manžel ne,ale pokud upeču z ní buchtu,nepozná to a sní.Myslím,že by nádivku snědl taky.Recept si opisuji a děkuji.
OdpovědětVymazatHezký víkend
Jitko, tak to je přesně jako u nás. Tajně propašovat do jídla a sní jí :)
VymazatTak ať se povede :)
Petra
Petro, můj chlap nemá tento typ nádivky rád ani bez cukety, natož s ní :). Já cuketovou nádivku ráda mám, jen si ji (nebo možná spíš cuketový nákyp) dělám trochu jinak (asi mám recept taky někde na blogu). Tvoji vezri příležitostně zkusím. Cukety máme...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáni, zkusím u tebe dohledat a příště udělat podle tvého receptu :)
VymazatMěj prima den, Petra
Můj druhý muž byl Čechoaustralan, před třiceti lety mne učil cukety v kuchyni používat.
OdpovědětVymazatByl to on, kdo u nás dělal cuketový guláš, nádivku, zelí nebo moučník, jen měl výhrady k těm našim přerostlým " hovádkům ".
Měla jsem a mám štěstí, zeleninové pokrmy se u nás v rodině hýčkají a muži s nimi nepohrdají. O co jednodušší je právě nyní vaření a pečení, úroda lahodí bříškům.
Krásný víkend.
Simčo, tak to ti trochu v dobrém závidím. Já ta zeleninová mám taky moc ráda.
VymazatMěj prima den, Petra
Péťo, recept určitě vyzkouším, neb cuket se rodí v tomto čase opravdu hodně. Já jsem dnes zkusila cuketovou pizzu a také jsem si pochutnala.
OdpovědětVymazatKrásný víkend. Iva
Ivo, a recept na pizzu bys nám nedala? Moc děkuji :)
VymazatU nás je cuketa brána na milost))))
OdpovědětVymazatDíky za recept. Hezkou neděli přeji. Eva
Evi, i tobě pěkný zbytek víkendu :)
VymazatCukety stále dozrávají. Určitě vyzkouším....
OdpovědětVymazatPeti u nás cuketuji jen já,ale určitě zkusím. Třeba to tentokrát vyjde. 😊Moc děkuji za recept. S novým bloggerem také bojuji,ale fotky zatím v pohodě.😊Peti měj se moc krásně. Z💙
OdpovědětVymazatTo vypadá moc dobře, cuketu jíme všichni doma, takže určitě zkusím. Krásný den, Šárka
OdpovědětVymazatPéti cuketu máme doma rádi,takže receptík si opíšu.Vypadá to moc dobře,bude to jistě mňamka.Takže vyzkouším.Měj se moc hezky.Marťa.
OdpovědětVymazat