neděle 30. srpna 2020

Koláč ze švestek pro nedočkavé

 

Krásný den, vážení.

Počasí tohoto víkendu nevypadá moc letně. Skoro je to symbolické, že na poslední prázdninový víkend se takhle zhoršilo. Konec prázdnin, konec léta. I když.... ono to nebude tak horké a určitě pěkné teplé dni ještě přijdou. A déšť už to taky chtělo. Ač se to nezdá, sucho je pořád veliké. Já už zalévala i květiny v záhonech, které jinak zvládají léto bez péče. O plodech na stromech ani nemluvím..... Kousek od nás je stará úvozová cesta s letitými stromy. Podle historických snímků byla tahle cesta lemována švestkami už v roce 1938. Nikdo o ně nepečuje, spíš něž stromy vypadají z dálky jako houští. Ale plody mají skvělé. Prostě takové ty pravé staré české švestky. Letos jsou dost malé a velké množství jich opadalo ještě před úplným dozráním, ale pocestnému na chuť i na koláč jich zbylo ještě dost. Tak o dezertu na zamračenou neděli bylo rozhodnuto ツ

švestkový koláč

Příjemné je na tomto receptu to, že nemusíte čekat, než těsto vykyne. Přitom chuť i konzistence je stejná jako u klasicky kynutých tenkých těst, které známe od našich babiček.  Těsto tedy nenechte kynout. Jakmile ho vypracujete, šup s ním rychle na plech a do trouby. Kyne při pečení. Ideálně tedy začněte nejprve s čištěním a krájením ovoce, až po té s přípravou těsta a drobenky.

ingredience:

na těsto:

Množství je na dva plechy. Buď je upeču rovnou nebo si jeden díl dám do sáčku a do mrazáku na příště)
500 g hladké mouky
250 g Hery
10 lžiček cukru
1 vejce
1 žloutek
1 kostka droždí (42g)
250 ml mléka
špetka soli


na drobenku:

140 g polohrubé mouky
100 g změklého másla
100 g krupicového cukru


postup:

Do mísy s prosátou mouku, v které jsme si udělali doprostřed  důlek, dáme cukr vlažné mléko, do něj rozdrobíme droždí a necháme 5 minut stát. Pak přidáme vajíčko, žloutek, sůl a změklou Heru. Vypracujeme těsto, které bude trochu lepivé. Pomocí rukou namočených do vody těsto rozprostřeme na plech v tenké vrstvě,  poklademe švestkami, posypeme skořicí, můžeme i lehce pocukrovat a zasypeme drobenkou. Pečeme v troubě na  180°C do zlatova cca 50 minut (podle vaší trouby).  


koláč ze švestek bez kynutí

koláč ze švestek bez kynutí

švestkový koláč bez kynutí

koláč ze švestek bez kynutí



A co vy, užíváte si poslední prázdninový víkend nějak speciálně? Nebo v klidu doma třeba s knížkou? Já to uplakané počasí využiju a po obědě si dočtu Rytíře s Vřesova. Chybí mi už jen pár stránek.

Všem, co mají doma školáky přeji co nejpohodovější start nového školního roku ツ

                        Mějte prima dny, 

                                                        Petra





23 komentářů:

  1. Peti, tenhle "Fofr táč"jak říkáme u nás určitě zkusím. Děkuji za recept na uplakanou neděli, aby další dny byly sladší a veselejší ;).Měj se pohodově a fajn počtení.

    OdpovědětVymazat
  2. Peti, koláč se švestkami, to je takový symbol hojného podzimu... Ten tvůj vypadá skvěle.
    Po delší době víkend s dětmi, povídání a jidlo 😀!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to jste měli opravdu fajn víkend. Za takové dny je nejeden rodič rád, viď :)

      Vymazat
  3. Petro, zajímavý recept, tohle těsto neznám a bude se možná hodit - švestky snad nějaké na chalupě budeme mít. My byli dopoledne na hřbitově (táta by měl dneska narozeniny) a pak na rodinném obědě. A zbytek odpoledne bude asi lenošný... :)

    OdpovědětVymazat
  4. U nás byla jen v noci bouřka, jinak stále letně skoro 30°C ;)
    Švestkový koláč mám teď taky v troubě, už se těším, až zakrojím.
    Krásný zbytek víkendu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, takové teplo? To jsou tedy rozdíly. Já už měla i bundu :)

      Vymazat
  5. Koláč vypadá opravdu chutně.U nás včera pršelo,v noci bouřilo,konečně nějaká voda,to dusno bylo nesnesitelné.Pěkný zbytek neděle a ať se Ti dobře čte.Pa Marťa.

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherně nafoceno. Už se mi tu sbíhají sliny)))

    OdpovědětVymazat
  7. Švestkový koláč je velká dobrota.Dělám asi podobný,ale stejně si recept opíšu a děkuji.
    Měj hezký začátek týdne Petro

    OdpovědětVymazat
  8. Švestky jsou prostě švestky. Koláče, buchty a aj. to jsou prostě dobroty.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Peti,
    koláčik so slivkami vyzerá výborne, je to nsj koláčik môjho muža :-)
    Pekné dni,
    A.

    OdpovědětVymazat
  10. Péti, já už sice moc nepeču, ale na tenhle recept jsme koukla ráda. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  11. Péti, koláč bych hned ochutnala, vypadá lákavě. Poslední dobou už moc nepeču, jen příležitostně. Míra sladké nemusí a já bych pak musela vše dojít. :o)
    Přeji pohodové dny. D.

    OdpovědětVymazat
  12. Hned bych si dala, tohle je jedna z prvních pochoutek které jím když přijedou do Prahy . Tady se mi bohužel nepodařilo objevit švestky na které jsem byla zvyklá. Jsou tu většinou blumy a když napíšou švestky, je to stejně jiná chuť. Takže koláče a povidla obstarávají kamarádky 😊

    OdpovědětVymazat
  13. Péťo klasika a jak chutná. Určitě tvůj recept vyzkouším. Musím pochválit to, jak jsi vše nafotila.
    Měj krásné dny.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  14. Protože pořád někam spěcháme a kvaltujeme, je báječné, že příroda je rozumná.
    Zalije a donutí nás zpomalit, zklidnit a dopřát si právě tu pohodu s knihou.
    I ten covid oslavuji, díky němu jsem vrátila knihu do svého života a odhodím hrábě a jdu číst.
    To jsem neuměla a dnes za to i poděkuji.
    Ten koláč je boží, mňam.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra