pondělí 22. února 2021

Texas sheet cake

Krásný večer, přátelé, moc vás všechny zdravím.

Dnes jdu za vámi s receptem na čokoládový dezert. Ten nám původně přinesla k ochutnání synova přítelkyně a protože se nám s ním trefila do chutě, jeho recept se u nás zabydlel. Recept pochází ze Spojených států a určitě ho najdete na mnoha anglicky psaných webech. Viděla jsem ho i doplněný pekanovými ořechy v polevě. A jak na něj? 


ingredience:
těsto:
255 g hladké mouky
200 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky sody
5 lžic kakaa
230 g másla
1 hrnek horké vody
200 g zakysané smetany
2 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu

poleva (ganache):
250 ml smetany
250 g čokolády na vaření - u nás vede ta z Lidlu :)




Troubu si zapněte na 180°C. Než se ohřeje, připravte si těsto: smíchejte v míse mouku, cukr, sůl a sodu. Vedle v rendlíčku si rozpuste máslo, přidejte kakao, dobře zamíchejte. Pak přidejte vařící vodu a nechte cca 30 vteřin povařit. Tuto tekutou směs nalijte do sypké a pečlivě promíchejte. Přidejte vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Po vymíchání těsta ho vylejte na plech s pečicím papírem a dejte na cca 20 minut péct. Klasicky špejlí zkontrolujte, že není těsto na konci pečení syrové.
Než se vám ale upeče, můžete si připravit polevu: smetanu přiveďte k varu, sundejte z plotýnky, nalámejte do ní čokoládu a při častém míchání ji nechte rozpustit.
Pak už teplou polevu nalijte na teplou buchtu, rozetřete ji a nechte vše dobře vychladit.

Dezert je jiný, než naše české nadýchané buchty na plech. Ale skvělý. Je hutný, vlhký, vláčný, přitom měkký. A je výrazně čokoládový. No aby ne :o) Tak jestli se do něj někdy pustíte, ať vám chutná!




Mějte prima dny a opatrujte se.
Petra







30 komentářů:

  1. Tak to vypadá lákavě, miluju čokoládové dezerty:-) přeju krásný týden.

    OdpovědětVymazat
  2. úplně se mi sbíhají sliny :) myslím, že to brzy zkusíme!
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Mám čokoládové dezerty ráda. Tady podle fotky vypsdá i to těsto jakoby krémově.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Peti, to musím vyzkoušet. Adam miluje čoko dezerty :o)
    Děkuji za recept a přeji jen hezké a zdravé dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. To bych mohla zkusit. Vypadá to moc dobře !
    Pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam,tak to musí byť veľká dobrota :-)
    Pekné dni, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
  7. Čokoládu miluji, už jenom čtení receptu mi působí explozi chutí! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Budu se opakovat po Janince, čokoládu miluju! :) Vypadá to skvěle :) Mohla bych to zkusit upéct s bráchou a babičkou (brácha je na pečení šikovný)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rezzy, je to fakt jednoduché. Tenhle dezert zvládne i naprostý začátečník :)

      Vymazat
  9. Recept na vylepšení momentální nálady👍

    OdpovědětVymazat
  10. Petro, vypadá to tedy luxusně. Určitě ho udělám, kluci milujou vše s čokoládou. Na nervy určitě super. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Řekla bych, že 99,99 procent všech přítomných má problém odtrhnout oči od obrazovky, ti ostatní trucují :)))

    OdpovědětVymazat
  12. Recept vypadá dobře, kombinaci smetany a čokolády miluji :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tenhle recept opisuji,tmavá dezerty miluji.
    Už teď se mi sbíhají sliny.
    Hezký večer Petro a díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak jestli se do něj pustíš, tak ať chutná :)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  14. Péti, ten vypadá teda moc chutně, až se mi zbíhají sliny. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  15. Já ho nevidím, nevidím, nevidím !!!! Až přetrhnu cílovou pásku s odhozenými kily, pak se určitě něčím dobrým odměním :-))).

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra