sobota 24. března 2018

Karamelová poleva



Domácí karamelová poleva je dobrota, která nás vynáší do nekonečných výšin slasti. Chodíme ji pravidelně ujídat do lednice. Jen po troškách, po sotva lžičce smočení....Ale asi nás bydlí doma moc. Zřejmě máme někde schované další spolubydlící, o kterých nemám ani tušení. Protože karamel ubývá rychlostí blesku. Sklenička vydrží maximálně týden. Naštěstí, uvařit ho znovu je tak snadné, že mi to nemrzí a občas chodím mlsat taky. A jak na to? Velice jednoduše:

ingredience:
250 g cukru krupice
1,5 dcl vody
250 ml smetany ke šlehání 30%


postup :
Do vyššího hrnce hrnce (já beru ten opravdu veliký, je to lepší) si nasypte cukr. Pomáhám si tím, že si ho hned na začátku rozpustím v hrnci s 1,5 dcl vody. Na střední stupeň ho zahřívejte a hodně míchejte, až se cukr ve vodě úplně rozpustí. Když pak sladká voda začne bublat, přestaňte míchat, jen občas s hrncem zakružte. Postupně, jak se voda začne víc a víc odpařovat, začne cukrový roztok houstnout a lehce se táhnout jako řídký med.  To už od hrnce neodcházejte. Během chvilky začne zlátnout a to už jde o vteřinky. Jak byste ho nechali víc zhnědnout, zhořkl by a nebyl by dobrý. Jakmile je roztavený cukr světle hnědý (nevadí, že na stranách je světlejší než uprostřed), vlijte do něj smetanu a teď začněte opět míchat. Smetana v karamelu prudce vypění, proto je lepší velký hrnec. Metličkou karamel prudce promíchejte.
Dejte pozor, může to jít v prvních vteřinách
 špatně, občas se v něm udělají
pucky a shluky, tak ať se neopaříte. Velmi rychle se ale karamel ve smetaně rozpustí a vznikne jemná řídká poleva. A to je vše.
 Pak už stačí jen nalít do skleničky a po vychladnutí zavřít a skladovat v lednici.
 Když je karamel horký, je mnohem řidší a jde prolít
 přes sítko - to kdyby vám tam zůstal nějaký ten nerozpuštěný kousek.
Až když vystydne, ztuhne a bude té správné konzistence.

Jakou má takto uvařený karamel trvanlivost opravdu nevím. U nás tak týden, a to se opravdu zkazit nestihne.


Jinak jsem byla u sousedky na první lekci háčkování. Na mé v životě úplně první lekci háčkování. Mám umotané (jinak se to asi nazvat nedá) první kolečko. Ale je to super. Večer budu párat a vrhnu se na další pokus. Baví mě to :)


Mějte krásný slunečný víkend!

Petra



23 komentářů:

  1. Vypadá to náramně, máš to krásně nafocené. Naštěstí nemám karemel v oblibě, takže tohle sladké pokušení vyrábět nebudu. Stačí, co mlsám na jiných "frontách".
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, s mlsáním máme ten život ještě o trochu sladší, viď :)
      Měj se moc hezky, Petra

      Vymazat
  2. Petruško, děkuji za návštěvu u mně!! a tak jsem objevila moooc hezký blog..je u tebe moc hezky...myslím, že karamel brzy udělám...dělám jen ten základ a to s máslem- když dělám jablečný rozvar do skleniček- to se hned posune do jiných chuťových sfér!! :o))
    A moc chválím lekce háčkování a těším se na pokroky!!
    Hezký víkend Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jaruško, i já moc děkuji za návštěvu zde :)
      O karamelu s máslem už jsem slyšela, určitě mám v plánu ho vyzkoušet, tu musí být určitě taky skvělá chuť.
      A k háčkování: moc se mi to zalíbilo :) Obdivuju ta díla, co vídám na blozích ostatních, i tvém :) K takovým se jednou dopracovat........
      Měj se krásně, Petra

      Vymazat
  3. Určitě je dobrá karamelová poleva. Fotky vypadají lákavě.
    Háčkování Tě bude určitě bavit. Tvoje první kolečko naznačuje, že taje této ruční práce zvládneš v pohodě.
    Měj hezkou květnou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, háčkování je super, znovu jsem si k tomu večer sedla. Je úžasné, ze to relativně rychle přibývá :)
      Krásný den ti preji. Petra

      Vymazat
  4. Péti, karamel vypadá báječně, zkusím. To háčkování na první pokus v životě vypadá skvěle, to určitě zvládneš. Měj klidnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc diky, už lovím po internetu, abych věděla, jak na to. Je to složité :)
      Měj se moc krásně. Petra

      Vymazat
  5. Peťo, karamel máš opravdu povedený. Také dělám, ale bez vody a vydrží tak na dva poháry se zmrzlinou. :o) Moc nám chutná.
    Přeji fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trošku si ten život musíme osladit, viď :)
      Měj se moc krásně, Petra

      Vymazat
  6. Peti, karamel je prostě karamel! U nás je v lednici vždycky domácí slaný (do toho tvého stačí přidat pár zrnek nějaké hodně kvalitní soli), je to prostě dobrota...
    Moc gratuluji k perfektně zvládnuté první lekci, tak šikovná jako ty jsem v začátcích rozhodně nebyla!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, se solí musí chutnat zajímavě. Přiznám se, že když se u nás doma prvně objevila čokoláda se solí, byla jsem nedůvěřivá, téměř skeptická. Ale jedno ochutnání mne vyvedlo z omylu :) Takže kombinace karamelu a soli, to vyzkouším :)
      A děkuji moc za pochvalu a povzbuzení v háčkování, kéž bych jednou zvládla to, co umíš s háčkem ty....
      Helenko, přeji krásný začátek nového týdne. Petra

      Vymazat
  7. Tak tomu Petruš rozumím....:-) U nás by taky nevydržel....:-) Někdy ho musím vyzkoušet. Krásný předvelikonoční týden...S:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, vyzkoušej, je to opravdu snadné a rychlé :)
      Měj se moc hezky, Petra

      Vymazat
  8. Ahoj Péťo, tak za prvé. Tento karamel by u nás počet členů rodiny nejspíše ztrojnásobil :-D. Týden by u nás rozhodně nevydržel! Asi ho také budu muset udělat ;-).
    A za druhé. Vítám Tě v klubu háčkařek :-)). Jsi žena činu!! Takovou rychlost jsem teda nečekala :-D. Už teď je vidět Tvé velké nadšení, mám radost ;-). Jsi šikulka! Už se těším na Tvé výrobky! Háčku zdar a pěkné dny přeji. ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zazi, na zkoušku háčkování byl ideální čas :) A já nerada něco odkládám, dokonce jsem občas i zbrklá, do všeho jdu po hlavě o:)
      Měj se moc hezky a užívej si krásný slunečný týden, snad to počasí klapne.
      Petra

      Vymazat
    2. Péťo, tak tu netrpělivost máme asi společnou :-D. Sluníčko Ti klidně pošlu, já ho mám každý den :-))). Měj se báječně! ZaZa

      Vymazat
    3. No jo, vždyť sluníčka si ty vlastně užíváš víc než dost, viď. To to moje přání bylo trochu mimo mísu :o) Tak nám ho sem pošli, my bychom si ho tu přáli víc. Zatím na nás dost šetří :D
      Zazi, měj se moc hezky. Petra

      Vymazat
  9. Poleva vypadá báječně. U nás se karamel tolik nejí, ale někdy bych ji mohla zkusit.
    Klobouk dolů před tvým háčkovacím začátkem. Já se do toho nutím už kolik let... :-D
    Krásný týden, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dý, jestli bys háčkování chtěla zkusit, jdi do toho :) Ten naprostý a úplný základ není tak složitý. Opravdu jsem nadšená, mám uháčkované své první podkafíčko :)
      Měj se moc hezky, Petra

      Vymazat
  10. Peti, asi vyzkoušim. Háčkováni mam rada, vůbec ručni práce, tak ať se daři J.

    OdpovědětVymazat
  11. Karamelova poleva vyzera skvele... Teraz pred Velkou nocou by som mohla urobit... Na pohare i slahackove zakusky... :) Peti, hackovanie ti ide... pokracuj...
    Prajem vsetko dobre... L.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra