sobota 24. února 2018

Domácí pizza

Neznám nikoho, kdo by neměl rád pizzu. My ji doma zbožňujeme. Za ty roky jsme si prošli všemi fázemi.....  Od vyzkoušení mražené ze supermarketu, která s pořádnou pizzou nemá nic společného a málokdy odpovídá obsah obrázku na krabici, po občasnou návštěvu pizzerie a nebo dovoz domů.
Ale tahle, domácí, ta je ta nejlepší na světě. Já je nestihla ani všechny vyfotit. Jak jsem jednu vyndala z trouby rozkrájeli si ji doma než jsem stihla vložit do trouby další. Zkuste, uvidíte, že nezbyde drobeček.....





Ingredience :
270 ml vlažné vody
8 g čerstvého droždí
3 lžičky olivového oleje do těsta a cca 3 další na potření těsta před kynutím (jde to i s běžným slunečnicovým)
540 g prosáté hladké mouky
1,5 lžičky soli

Těsto je potřeba zpracovat den předem a nechat odležet v lednici, kde nakyne na dvojnásobek. Když budete chvátat, asi by šlo péct ihned, ale určitě doporučuji nechat 24 hodin odpočívat.  Je pak mnohem lepší. 

Postup:

Do hrnku s vlažnou vodou rozdrobte droždí a zamíchejte, aby se rozpustilo. Pak už jen vlijte do osolené mouky a zpracujte těsto. Zadělávám ručně - opravdu rukama, jde to mnohem lépe, než vařečkou, na kterou se těsto jen lepí. Po poměrně krátké době se těsto spojí, je pružné a sametově vláčné. Zpracované těsto rozdělím na 5 stejných částí.  Každý kousek propracuji do tvaru bochánku, který celý potřu olejem a dám do mísy s širším dnem. Na dno by se nám měly vejít všechny bochánky tak, aby mezi nimi byly mezery. Mísu pak pečlivě zakryji potravinovou fólií a vložím do lednice. Do druhého dne bochánky nakynou na téměř dvojnásobek. Mísu pak vyndám z lednice cca půl hodiny před pečením. Jednotlivé bochánky rozválím přímo na kuchyňské lince, není potřeba je pomoučit. Ideální je rozválet je na opravdu co nejtenčí placky. Ty pak přendám na pečicí papír a rukama tvar ještě poupravím. Placky potřu domácím kečupem, dám šunku, anglickou slaninu, nivu, pak papriku, cibuli a navrch nastrouhaný  sýr. A nebo třeba místo slaniny a nivy špenát a syrové vajíčko. Pizzu pak dám péct. Vložím ji do předem na plno rozpálené trouby, kde je i rozpálený plech. U mě to znamená na 275°C.  Za přibližně 5-7 minut je hotovo. Další pizzu dávám opět na rozpálený plech, to je při pečení,  stejně jako krátký čas a vysoký stupeň, důležité. Díky tomu je pak šťavnatá a přitom s křupavým okrajem.
Zkuste ji, nebudete litovat. Kdo ji u nás ochutnal, o recept si řekl :)

Přeji krásný zbytek víkendu.

Petra


8 komentářů:

  1. Tak to já tedy znám toho,kdo pizzu nemá rád. To je můj manžel :-). Kdyby byla sebelepší, je to pro něj jen placka. Já i ostatní část rodiny pizzu rádi máme. Určitě ji podle tohoto receptu zkusím.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to ten tvůj chlap neví, o co přichází, vid?!! :)
      Měj se moc hezky, Petra

      Vymazat
  2. Tak tenhle recept si s dovolením kopíruji.Pizzu milují od nás všichni.A ta od vás vypadá úplně snově.Díky za ni.H.

    OdpovědětVymazat
  3. Peťo, pizzu milujeme. Ty Tvé vypadají báječně, naladila jsi mne, ale dnes jsem na ni v lednici nic nenašla, takže jsme si ji objednali k pozdnímu obědu. :o)
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Peti, taky si dělám své těsto. Pizzou jsem u nás doma ještě nic nezkazila :o)
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra