středa 25. července 2018

Domácí kečup

Můj první domácí kečup, který jsem dělala už před mnoha lety, byla tenkrát taková z nouze ctnost. Rajčata plodila jako o život a my už koncem prázdnin nevěděli, co s nimi. Saláty, leča, omáčky, už jsme toho všeho byli v krátké době přesyceni. A domácí kečup jsme nikdy nevyzkoušeli, tak nebylo o čem přemýšlet. Vařila jsem ho podle prvního receptu, který jsem na netu tehdy našla a líbil se mi svým složením. Asi jsem měla štěstí, protože je prostě skvělý. Od té doby ho vařím každý rok. A litujeme, když se někdy stane, že nám naše zásoby dojdou a my musíme čekat na další úrodu. 


domácí kečup

Letošní první várku domácího kečupu jsem uvařila o několik týdnů dříve, než jiné roky. Zřejmě se na tom podepsalo letní počasí, které tu vládne už od jara. Sklízíme dřív a ve větším množství. Na rozdíl od kytiček, které mi letos zpočátku trochu hůře zvládaly rychlý přechod ze zimy do léta, v podstatě s absencí jarních mírných teplot, rajčatům se to evidentně líbí. A tak plodí a dozrávají a my se jimi ládujeme a užíváme si darů přírody, které jsme si sami vypěstovali :)




A jak na domácí kečup absolutně bez chemie? Jednoduše :) Jen si udělejte trochu víc času, doba vaření je delší, ale nebojte se, nevyžaduje neustálé míchání, jen ke konci už to bude potřeba častěji. 

Na cca 6 skleniček budete potřebovat:

4 kg rajčat
1/2 kg jablek
1/2 kg cibule
400 g cukru krupice
2 dcl octa
20 ks hřebíčku
20 ks pepře
15 ks nového koření
10 ks bobkového listu
2 lžičky mleté papriky
1 lžička skořice
3 lžičky soli


kečup recept


Rajčata spařte v horké vodě, stačí půl minutky. Po té je oloupejte. Usnadníte si tím výrazně práci v konečné fázi. Pak je nakrájejte. Jablka oloupejte, odstraňte jadřinec a nakrájejte, stejně tak cibuli.  V co nejširším hrnci s pootevřenou poklicí, aby se odpařovala voda, vařte se všemi ingrediencemi cca 4 hodiny. Ta šířka hrnce je důležitá. Za prvé, se z větší plochy hladiny rychleji odpařuje voda z rajčat a tím se krátí doba vaření a za druhé, kečup v nižší vrstvě při míchání tak neprská. Ušetříte si tak čas na vaření i na pozdější úklid zaprskané kuchyně. Během vaření občas promíchejte, poslední hodinu raději častěji, kečup má tendence se přichytávat ke dnu. To lehké přismahnutí nevadí, skoro bych řekla, že je k užitku, kečup tím získá lepší chuť, ale nic se nesmí přehánět :)
Po přibližně 4 hodinách sundejte z plotýnky, vyndejte bobkové listy, nechce promixujte tyčovým mixérem a pak propasírujte přes hustý cedník, který zachytí zrníčka z rajčat a koření. Znovu přiveďte už hotový kečup k varu a naplňte jím pečlivě umyté a předehřáté skleničky. Ihned je na chvilku je otočte dnem vzhůru. 
Kečup takto vydrží i rok, ale věřte, že ho dřív sníte :) Ten domácí je totiž opravdu výrazně jiný, než ten kupovaný. Je plný chuti, rajčaty a kořením vonící......Třeba k letní grilovačce je vynikající, ať už k masu nebo sýru. Lze ho použít i na domácí pizzu. Přidáním chilli nebo feferonky si ho můžete přizpůsobit i vašim pálivějším chuťovým buňkám. 

Zkuste ho :)

Mějte se krásně
Petra









22 komentářů:

  1. Peťo, skoro jsem si říkala, že bych ho mohla zkusit, ale když jsem si přečetla dobu vaření, tak v nejbližší době to nehrozí. Teď natírám prkýnka na plot. :o) Ale vypadá krásně a určitě i skvěle voní a chutná.
    Přeji Ti prima letní dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, vaření je dlouhé, to je fakt, ale stojí to za to :)
      Vy jste si Dášo taky uměli vybrat počasí na výměnu plotu. To budete opálení jako od moře :) Držím palce, ať vás to horko moc nemoří a práce jde rychle od ruky.
      Petra

      Vymazat
  2. Určitě bude skvělý. Já letos zavařila vše, co přede mnou neuteklo, ale rajčata vlastní nemáme a z těch kupovaných by to stejně nebylo ono. Takže narozdíl od marmelád budu mít kečup i nadále z krámu. Ale dala bych si ten tvůj, dala...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Kečupy a protlaky mám od maminky :o) Pamatuju jako dítě, jak jsme celé léto zavařovali a vařili marmelády, kečupy z plodů ze zahrady.
    Recept je krásně nafocen, určitě chutná báječně.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, já mám od maminky zase rybízový džem. Kombinuje červený s trochou černého. To je dobrota! A pravda je, že u nás se taky zavařuje vše, co se do skleniček zavařit dá :)
      Krásný den ti přeji, Petra

      Vymazat
  4. Chyba, opět chyba.
    Já si objednala kaktusy a vono stačily rajčata. Díky tropickým teplotám, nedostatku vody a celodenní výhni slunce mi postupně za dva měsíce odešly všechny vřesy, kterým se neskutečně dařilo. Dneska jdu na jejich místo sázet kaktusy. Pravda je, že co na skalku, která měří 40 metrů, tam keříky rajčat nedáš.
    Nebudu dělat kečup, ale marmeládu z opuncií.
    Tvoje fotky mne pohladily, opět, i když jsou rajčatově laděná a jdu zalévat.
    Přeju krásný den.


























    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, když kaktusy, tak kaktusy.....zasaď opuncie na marmeládu a agáve na tequilu :) Na 40 metrech, to už bude sklizeň :)
      Měj se prima, Petra

      Vymazat
  5. Péti, rajčata nemáme, tak nedělám ani domácí kečup. Tvůj vypadá velmi chutně a věřím, že je dobrý. Měj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já vím, ty jsi od loňska specialista na třešně, viď :)
      Moc tě zdravím, i Justýnku.
      Petra

      Vymazat
  6. Peti, je tak jsem mrkla, ale myslím, že máme hodně podobný recept. Svá rajčata nepěstuji, občas dostáváme, tak třeba dojde i na kečup. Je pravda, že když se člověk začte do složení těch kupovaných...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když čtu etikety u některých potravin, mám osypky. ....
      Domácí je prostě domácí.....
      Helenko, měj se krásně, Petra

      Vymazat
  7. Krásné fotky, Péťo!
    Kečup bych ráda někdy zkusila, ani by mi nevadilo to dlouhé vaření, ale jaksi se mi nedostává rajčat. V novém domečku jsem je nesázela ještě ani jednou. Každopádně díky za recept, snad příští rok. :-)
    Přeji krásné parné dny, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Denisko, až budete v domečku natrvalo, to bude hned lepší, viď? Záhonky si uděláš jak budeš chtít :)
      Už se vám to blíží, domeček budete mít jak z katalogu krásného bydlení :)
      Měj se prima, Petra

      Vymazat
    2. Péťo, my už jsme tam skoro tři roky. :-D Ale vždycky bylo potřeba udělat něco jiného, a tak mám záhonek na zeleninu pořád jenom jeden. Letos snad přibude druhý a pak možná i jeden nízký na rajčata. Uvidíme.

      Vymazat
  8. Úroda rajčat veliká, takže tenhle recept se mi určitě hodí. Stejně jsem se chystala nějaký najít, ten tvůj se mi Peťo moc líbí. Nicméně bude to moje kečupová premiéra, tak snad se to povede:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, moc držím palce. A neboj se, on se vpodstatě nedá zkazit. Maximálně připálit a nebo ho stáhnout z varu brzy a tím pádem ho mít řidší. A tobě se určitě povede!!
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  9. Určite vyskúšam, práve mi dozrievajú paradajky, takže receptík prišiel vhod. Prajem pekné letné dni.

    OdpovědětVymazat
  10. Mňamky,vypadá úžasně,určitě tak i chutná.Jěště jsem nikdy kečup nedělala,mám chuť to zkusit,díky za recept.Krásné sluníčkové dny.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, sice je postup časově náročný, ale opravdu se vyplatí. My dřív jedli kupovaný běžně. A nedávno jsem ho na návštěvě po mnohých letech okusila. Přiznám se, že jsem byla znechucená, brrr. Takový rozdíl..... Ta práce za to stojí.
      Měj se moc hezky a kdyby ses do něj pustila, ať se dílo podaří.
      Petra

      Vymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra