neděle 22. července 2018

Šumavská Kvilda

Ve čtvrtek jsme, tak trochu na narychlo, odjeli na třídenní výlet. Naším cílem se stala šumavská Kvilda. Obec malá,  mimo turistickou sezonu skoro zapomenutá horská vesnička s asi 150 obyvateli. Být tu třeba v listopadu, člověk by skoro nepotkal živou duši a o tom, že by si někde dal oběd, o tom by si mohl nechat zdát. Ale v zimě a v létě to tu ožívá. Turistů stovky, k místním jich tu přibývá až 2 tisíce. Tolik tu mají pro turisty ubytovacích kapacit. V zimě tu najdete skvěle upravené lyžařské stopy. Tím jsou Kvilda a okolí známé. 


Kvilda je nejvýše položenou obcí v republice. Leží ve výšce lehce přes 1000 metrů nad mořem a tím pádem už máte ty největší kopce za sebou. Jste v podstatě, s nadsázkou řečeno, na náhorní plošině, proto je běžkaři v zimě a cyklisty v létě tak oblíbená. Nádherná až panenská čistota horské přírody je tu úplně na dosah. A túry nebo výlety tu zvládne i méně zdatný turista. Samozřejmě, není to tu ale úplně po rovině, stále jsme na horách.....



My se na Šumavu vydali už ve čtvrtek, abychom se vyhnuli víkendovému náporu turistů.  Náš výletní den byl pátek. A vyplatilo se.  Žádné davy jsme po cestě nepotkávali a užili jsme si tu nádheru v klidu. Jen my a příroda ....








Vyšlápli jsme si na Bučinu, zaniknou osadu, která leží až na samé hranici s Německem.  Na přelomu 19. a 20. století tu žilo přes 400 lidí. Pak přišla 2. světová válka a jak to bylo dál asi všichni víme. Nejprve vysídlení , pak zničení obce samotné..... Ještě dnes jsou tu stopy po tehdejších domech vidět. Ale příroda už udělala své. Pomalu si i to málo, co tu člověk nechal bere zpět. Z kamenných podezdívek, které tu jako to jediné z domů člověk nechal, vyrůstají stromy.  Je to zvláštní, až mrazivé....sednout si do trávy, vnímat to ticho, klid a říkat si, kdo tu asi žil? A jak? Kam asi odešli? Je to bolestivá historie Evropy.......





Zaniklých osad a obcí je tu víc. Po některých už není ani stopy. Jen v kronikách, na několika fotografiích, občas na turistické tabuli nebo v infocentru. 
Tam se dozvíte i kudy k pramenu naší nejdelší řeky, Vltavy.







Stále bylo na co se koukat, čím se kochat.  Snad jen lesy kolem pramene, ty už tak optimisticky nevypadají. Kůrovec si tu zakousnul víc, než bylo zdrávo. Někde už rostou nové smrčky,  Někde ale stromy nerostou. Jen křoviny a byliny. Derou se na svět skrz odřezaná torza stromů. Ty části,  co leží na zemi, ty nepopadaly sami. To zubatě odřízli lesníci, aby to vypadalo jako zlomené větrem. Tam, kde se pila do stromů nezakousla, tam se tyčí stromy do celé své výšky. Mrtvé,  šedé .....



Naštěstí to není všude a tu krásnou přírodu šumavských kopců můžeme stále vychutnat. Nadechnout se čerstvého vzduchu, ochutnat sladké borůvky, kterých je tam tolik! A nikdo je nesbírá. My byli snad jediní, kdo procházel tenhle kousek Šumavy s modrou pusou :)














Byl to krásný den. V nohách jsme měli spoustu kilometrů a energií  jsme se přitom nabili.  Večer jsme usínali na polosamotě, v lesích  za Kvildou, jen za svitu měsíce. Žádné lampy veřejného osvětlení. Jen ticho, příroda a my. Prostě ráj.

Doufám, že i vy jste měli tak krásné dny.
                                           Petra



22 komentářů:

  1. Peti, děkuji za překrásnou reportáž. Šumavu moc neznám, vlastně jen ze vzpomínek z dětství, asi je teď všechno trochu jinak.
    Dotkla ses i nedávné historie, vysídlování a vše, co předcházelo a následovalo je opravdu nehezká kapitola našich dějin.
    Ale zapomenout se nesmí!
    Díky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pro nás jsou šumavské kopce nejbližší, z Plzně na Kvildu jsou to 2 hodiny cesty, na železnorudsko to máme ještě blíž.
      A ty zaniklé obce...ano, musely to být velmi nešťastné osudy všech. Vůbec celé válečné a těsně poválečné období..... Kéž už nic takového nebudeme muset nikdy zažít...
      Měj se hezky, Petra

      Vymazat
  2. Už je to hezkých pár let, co jsem přesně tato místa navštívila. Kvildu a její okolí mám moc ráda. Na zničené stromy je nehezký pohled a byl už tenkrát:-(. Určitě jste si výlet užili, Peťo. Na mě z tvých fotek dýchla atmosféra Šumavy a úplně cítím tu její vůni. Díky za tento článek.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, a nezopakujete si Šumavu ještě jednou? :)
      Měj se hezky, Petra

      Vymazat
  3. Peťo, miluji Šumavu a pokud to jde, tak každý rok jsme tam. Někdy v zimě, někdy v létě a loni na podzim. Bylo vždy krásně. Některé fotky mám podobné, ty sežrané lesy kůrovcem, cestou na Prameny Vltavy. U pramenů je také úžasně. Nádherné fotky z nádherných míst.
    Přeji krásné léto. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, koukala jsem k tobě na blog a našla články z loňského listopadu. Moc pěkné fotky! A bydleli jste přímo na Modravě? Našla jsem zmínku o penzionu Modrava, jen nevím, jestli i v obci Modrava :)
      Měj se krásně, Petra

      Vymazat
    2. Peťo, my jsme bydleli přímo na Modravě, v hotelu Modrava. (Je tam i penzion Modrava) Podzimní ubytování jsem našla na Slevomatu, 2 noci pro 2 s polopenzí za asi 1 700 Kč a k tomu hodinka ve vířivce, na podzim nám bodla. A vařili výborně. Doporučuji. Pa D.

      Vymazat
  4. Kochám se. Prostě nádherné fotografie.
    Díky, že jsem se mohla podívat.
    Krásné dny, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvilda a okolí stojí za návštěvu. Někdy si tam výlet třeba naplánujte, nebudete litovat.
      Měj se krásně, Petra

      Vymazat
  5. Tak to je opravdová nádhera,překrásná příroda.Na Šumavě jsem byla jen jednou s našima,když jsem byla malá.Pak jsme jezdili moc let do Krkonoš,ty jsou taky nádherné a spoustu míst jsme upozadili.Teď,když jsem viděla tyto fotky,jsem znovu zatoužila někam začít jezdit.A začnu!Děkuji,že jsem se mohla podívat s ostatními na vaše krásné fotky.Krásné léto,hodně sluníčka.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  6. My jsme Šumavu skoro celou prochodili s mužem před svatbou a těsně po ní - poprvé v r. 1991, takže hodně brzo po tom, co se na hranicích stříhaly dráty. Byly to krásné dovolené... Šumava je nádherná. A hezky jsi ji nafotila.
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to máš pravdu, je nádherná. A člověk se té krásy nějak nemůže ani nabažit.
      Měj se krásně, Petra

      Vymazat
  7. Děkuji za fotky z ráje a přiznám se, že mne potěšila hlavně ta zelená. Letos je jí díky šílenému suchu, alespoň u nás , hodně skromně a protože je to moje nejmilejší barva, mám deficit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, zeleň dostává teď zabrat snad všude. Pravda, na té Šumavě jsou trávníky ještě pořád zelené a i u nás, v Plzni to docela jde. Sem tam tu pršelo, tak nějaká závlaha byla. Ale vody v našich plzeňských čtyř řekách, z kterých se stává nakonec pátá plzeňská řeka - Berounka, teče opravdu málo. Asi si budeme muset na podobná léta zvykat, bohužel.
      Ty se měj ale krásně, Petra

      Vymazat
  8. Péti, nádherný výlet. Díky za reportáž, na Šumavě už jsem dlouho nebyla. Je tam nádherně. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, my máme Šumavu za humny a přitom tam taky až tak často nejezdíme. Musím s tím něco udělat :)
      Měj se prima, Petra

      Vymazat
  9. Peti, zapomněla jsem ti napsala tu aplikaci na zákaznické kartičky - mám Stocard a funguje bez problémů.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Petru, děkuji za krásnou fotoreportáž. Na Šumavě jsem byla jen jednou a to už je hrozně dávno.Koukám, že to budeme muset napravit.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Ách, to byla krása.Děkuji za moji vratku v čase.Byli jsme tam vloni a šli jsme stejnými cestami. Šumava je krásná, když se člověk vyhne davům a jen vnímá to přirozené ticho a čerstvý vzduch...

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné. Právě jsem se vrátila ze Šumavy. Mám to sice přes celou republiku, od Frýdku, ale jezdím tam už málem 40 let.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra