sobota 28. července 2018

Švestkový koláč bez kynutí

Krásný víkend vám všem!

Letní sklizeň ovoce a zeleniny jede na plné obrátky. U nás to byly tentokrát švestky. Sousedka mé mamky má zahrádku a letos se jim obzvlášť urodilo. Jsou opravdu výborné. Něco jsme snědli jen tak, pár skleniček jsem zavařila jako klevelu a upekla koláč.  Ten nemůže chybět :) Tenhle recept mám moc ráda. Je jednoduchý, nečeká se na vykynutí a těsto je výborné.  A tenké, což my doma oceníme :)

Ovocný koláč

Švestkový koláč

ingredience:

500 g hladké mouky
250 g Hery
10 lžiček cukru
1 vejce
1 žloutek
1 kostka droždí (42g)
250 ml mléka
špetka soli

postup:

Do mísy s prosátou mouku, v které jsme si udělali doprostřed  důlek, dáme cukr, vlažné mléko, do něj rozdrobíme droždí a necháme 5 minut stát. Pak přidáme vajíčko, žloutek, sůl a změklou Heru. Vypracujeme těsto, které bude trochu lepivé. Pomocí rukou namočených do vody těsto rozprostřeme na plech v tenké vrstvě,  poklademe ovocem a zasypeme drobenkou. Pečeme v troubě na  180°C do zlatova. 




Tohle množství je na 2 plechy. Většinou jeden upeču a těsto na druhý si dám hned po zadělání do mrazáku. Mám ho tak připravené na příště.  

Včera jsme zatmění měsíce neviděli. Co vy?  U nás bylo zataženo a i sprchlo.  Dnes odpoledne opět pršelo, tak zaplať bůh, zem se alespoň osvěžila. A my taky. Spolu s deštěm přišlo na tu chvíli i příjemné ochlazení, alespoň o několik stupňů. Tak se přiznám,  že jsem za ten déšť raději a zatmění jsem klidně oželela.

Mějte se pěkně, snad se následující dny neupečeme. .....

                                Petra

22 komentářů:

  1. Vyzerá skvele .... ňam ... slivkový s drobenkou je naj ... U nás bolo včera tiež zamračené ... zatmenie storočia sa nekonalo ... :) Peti, prajem pekný zvyšok večera ... L.

    OdpovědětVymazat
  2. U nás na chalupě si na švestky (i pološvestky, které obvykle dostávám od sousedů) ještě počkáme. Zatím bojuji s přemírou letních jablek (hlavně suším, ale nadělali jsme i jakási povidla - samotná, s rybízem..., a taky jsme pekli - závin a řezy ze strouhaných jablek). Ale na švestkové koláče se těším, patří mezi mé oblíbené. Možná vyzkouším i tvůj recept - pro změnu (obvykle je dělám z jogurtového těsta)
    Zatmění měsíce jsem taky neviděla - u nás taky trochu zapršelo a pak se ještě držela oblačnost. Viděla jsem těsně před půlnocí jen červený Mars, Měsíc ne.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, sušíte křížaly? Já se vždycky bojím, aby nezplesnivěly, když vlastně obsahují ještě trochu vlhkosti....
      Měj se fajn, Petra

      Vymazat
  3. Musím říct, že tento koláč je doopravdy výborný. Dávám si ho pomalu ke každému jídlu jako zákusek. Zaprášilo se po něm hned ten den, co ho mamka upekla a stejnému konci se dostalo i koláči druhému :) Všem moc doporučuji

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten vypadá parádně...musím ho někdy vyzkoušet....U nás zatmění taky vidět nebylo, ale vedro je pořád stejné a má být ještě hůř...:-)))) No snad to nějak přežijeme...:-))) Pěkné dny Petruš...S:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, poslední dny je mi nejlépe na 2 místech: ve vodě a v autě s klimatizací. Tuhle se mi z auta ani nechtelo vystupovat 😀
      Mej se prima, Petra

      Vymazat
  5. Peti, ten koláč vypadá výborně! I u nás musí být těsto jen tenké, koláče přeplněné :o) Líbí se mi i ta zásoba do mrazáku, to se vždycky hodí. Dělám si tak i třeba drobenku.
    Děkuji a přeji krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, díky za tip s drobenkou, to se bude hodit ;)
      Mej se prima, Petra

      Vymazat
  6. Koláčik vyzerá veľmi lákavo. Ovocné múčniky milujem, takže určite vyskúšam. U nás po daždi ani slychu, zato slniečka je aj nadmieru. Nuž je leto,musíme vydržať, tak si ho spríjemnime aj takýmito chutnými maškrtami :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovoce teď u nás hraje prim,viď. A v horku hlavně meloun 😊
      Moni, měj se krásně, Petra

      Vymazat
  7. Bez kynutí, to je moje! :-D Jen ještě nemáme švestky. Vypadá náramně dobře.
    Zatmění jsme také neviděli, ale žádný déšť z těch mraků nebyl. Jenom ráno spadlo pár kapek, ale to nestojí ani za řeč...
    Přeji krásné dny, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, tyhle rychlovky jsou prostě nejlepší, že? Žádné dlouhé hodiny, ale výsledek báječný.
      Mej se prima, Petra

      Vymazat
  8. Mňam,koláč vypadá výborně.Přesně recept pro mě,bez kynutí a s drobenkou,takovéto peču nejraději,je to rychlé a dobré,u nás se po takových dobrotách jen zapráší.Přeju krásné sluníčkové dny,ačkoli už by mohlo konečně zapršet,toho horka už je skutečně dost.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to počasí nás tedy trápí, viď. Už aby se ochladilo.
      Mej se hezky, Petra

      Vymazat
  9. Švestky máme, koláč ne:-) a zatmění jsme viděli :)))

    OdpovědětVymazat
  10. Peťo, švestky nemám, ale peču o sto šest. Z cukety, s třešněmi a teď přemýšlím, co z broskví. Dostali jsme jich plný koš a marmeládu mám už hotovou. Možná vyzkouším tvůj koláč, vypadá skvěle.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, povedl se? Určitě ano, z broskví musí být báječný!
      Mej se prima, Petra

      Vymazat
  11. Závidím, u nás nespadla ani kapička a na přírodu je pohled nesmírně smutný.
    Ovšem pohled na tvůj koláč, wow, to je luxus, na takové dobroty by měl být zbrojní pas !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za pochvalu :)
      No, zbrojní pas..... spíš mám já z takové dobroty pas. Ale štíhlý tedy nebude 😂
      Měj se prima, Petra

      Vymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra