pondělí 29. října 2018

Plzeňská synagoga



Dobrý den vám všem!

V minulém příspěvku jsem psala, že i my se chystáme, v rámci oslav stého výročí vzniku Československa, na nějakou akci. Počasí se nám bohužel úplně nevyvedlo, ale nám to až tolik nevadilo. My měli naplánovanou prohlídku plzeňské velké synagogy. Tudíž jsme byli pod střechou.


Plzeňská velká synagoga je třetí největší na světě (po newyorské a budapešťské), zároveň druhá největší v Evropě a tím pádem největší v České republice. Je v samém centru města a nejde přehlédnout. Už jsem v ní byla nesčetněkrát, buď na výstavě a nebo na koncertu. Protože nejen k náboženským účelům dnes slouží. Její krásné prostředí nabízí útočiště právě i pro kulturní akce. Zároveň je ale vysvěcena, takže i dnes slouží židovské obci jako svatostánek. 




Tentokrát jsme ale využili toho, že se v synagoze konaly komentované prohlídky. V sobotu jsme měli první: "Od sklepa až po půdu" a v neděli pak "Prohlídku věží".
Sobotní akce byla úžasná. Mladý muž, který nás provázel vyprávěl tak poutavě..... přes všechna historická fakta, a že jich bylo, dokázal do výkladu mnohokrát vložit drobný lidský postřeh, příběh, vnést trochu lidskosti do těch někdy až velmi citlivých a chmurných informací. I plzeňské židy zasáhla 2. světová válka a události po ní velmi krutě.......

Synagoga, jako taková, je krásná, velká, honosná, barevná...... V porevolučních letech prošla částečnou opravou, ale další rekonstrukční práce ji v budoucnu ještě čekají. 


Zcela zrekonstruovaná je např. bývalá židovská škola, která je součástí synagogy a dnes slouží jako zimní modlitebna. Cedulky na lavicích jsou ještě původní...... stejně tak ty na soukromé galerii.






Plzeňská velká synagoga je opravdu nádherná. Až budete mít někdy cestu přes Plzeň, navštivte ji. Kromě běžné prohlídky si můžete projít i stálou výstavu dobových fotografiích, které se synagogou a plzeňskými židy souvisí. Na tu my se ještě chystáme, o víkendu jsme se, vzhledem ke komentovaným prohlídkám, neměli čas u fotografií zastavit. Musíme to ale stihnout do konce října, pak se na zimní měsíce synagoga návštěvníkům uzavře.




Mějte krásný týden,
Petra

PS: jak se tak koukám na fotky, budu si s sebou muset nosit brýle na blízko. Na tom malém displeji na foťáku se mi zdají dobré, ale jak je pak doma stáhnu do počítače v plné velikosti, vidím, jaká je to u některých hrůza. Pro tentokrát to ale musí stačit, lepší nemám. Ale na příště se polepším :)


19 komentářů:

  1. Petro, velmi hezky jste strávili sobotní den :-)
    Máte v Plzni nádhernou židivskou synagogu a ani tvé fotky mě nepřijdou tak špatné, jak píšeš !
    A když se ještě povede i průvodce, tak to nemá chybu !
    U nás se kurýrovalo, vařilo, víkendilo,...
    Rýmička je zdá se na ústupu, jen na toho zubaře jsem si ještě dnes netroufla , tak za týden :-o
    Krásné poslední říjnové dny !

    OdpovědětVymazat
  2. Petí, děkuji za možnost nakouknutí do překrásného prostoru. Věřím že to byl silný zážitek. Nejen kvůli stavbě - synagoze samé - ale především díky historickému kontextu, událostem, které se v době 2.světové války staly. Nikdy nepochopím jak se mohly dít takové hrůzy, jaké se děly...
    Jsou místa, kde se člověk může dotknout minulosti. Toto je bezesporu jedním z nich.
    Měj se moc pěkně
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to určitě. To místo člověka donutí k troše zamyšlení a pokory.
      Měj se hezky, Petra

      Vymazat
  3. Ale to jsou krásné fotky! Díky za tip na výlet, u nás synagoga už takové štěstí neměla. Měj se prima, Romana

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za úžasnou reportáž! Když jsem si ji před lety chtěla prohlédnou, právě probíhala ta rekonstrukce, takže moc díky!
    Snad jednou, už jen z ulice fasádou částečně pod plachtou a lešením jsem byla fascinovaná!
    Peti, přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Petro, já kolem synagogy už mockrát jela (a párkrát i šla), ale uvnitř jsem ještě nebyla. Když jezdíme do Plzně, je to na návštěvu a navíc většinou v zimě, takže to ještě nikdy nevyšlo. Tak se se ráda nechala navnadit tvými fotkami - a budu se snažit, abch se někdy koukla na vlastní oči.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zimě je bohužel zavřená. Ale třeba přijedete do Plzně i v jiné měsíce a v otevírací dobu :) Kdyby ano, mohu návštěvu doporučit.
      Měj se, Stáňo, hezky, Petra

      Vymazat
  6. V Plzni jsem nikdy nebyla, takže na živo jsem synagogu neviděla. Vlastně jsem o ní jen věděla. Podle Tvých fotek je to úžasná stavba a její prohlídka musela být opravdu zajímavá. Moc díky za fotky!
    Klidné dny, Petro!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Péti, díky za krásnou reportáž. Kochala jsem se. Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  8. Péťo, kolem synagogy jsem se už pohybovala tolikrát, ale nikdy jsem ani nenakoukla, budu to muset napravit. Je to krásné místo a dýchá z něj kus historie.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, škoda jen, že je u hlavní plzeňské dopravní tepny. Ale to zkrátka přinesla doba...
      Jinak za návštěvu stojí ;)
      Měj prima dny, Petra

      Vymazat
  9. Krása moc děkuju za ůžasnou reportáž...Snad se tam také dostanu osobně ♥Měj se Péťo krásně...Martina

    OdpovědětVymazat
  10. Péti,v Plzni jsme byli před třemi lety a měli jsme na prohlídku města jen hodinu.Tak jsme jen proletěli náměstí,trochu okolí,pivovar.Snad se tam ještě podívám.Synagoga je nádherná,díky za reportáž,ráda bych nakoukla osobně.Měj se moc hezky Marťa.

    OdpovědětVymazat
  11. Už z první fotky je jasné, že je vaše synagoga důležitá. Je to úžasná stavba. Moc díky za fotky, ráda jsem se podívala. Ty cedulky na lavicích mě dostaly. Jako by na ty již dávno mrtvé stále někdo čekal.
    Krásné dny, pa.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu blogu i milé komentáře, kterých si velmi vážím.
Mějte se krásně, Petra