Tuhle buchtu miluju. Nejen pro její skvělou a přitom ne moc sladkou chuť, ale i pro její jednoduchou přípravu. I když se ve výsledku skládá z několika vrstev, s horní vrstvou piškotovou a spodní ala pudinkovou, opravdu je pouze z jednoho těsta. A to magické rozdělení se stane až v troubě, během pečení. Jak? Na to se mi neptejte, to já nevím o)
A jak na to? Tady je recept....
Ingredience:
150 g hladké mouky
150 g másla
150 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
5 vajec
1 citrón
600 ml mléka
Máslo rozpusťte v rendlíčku a odstavte ho, ať vychladne. Mezitím si vyšlehejte mixérem žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Do ní pak přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a opět šlehejte, dokud se směs nespojí. Po té přidejte mléko, stále šlehejte. Do této řídké směsi přidávejte za stálého míchání po lžících mouku. Vedle si z bílků připravte sníh, do kterého na konci přidejte šťávu z jednoho citrónu. Tento sníh pak opatrně zapracujte do řídkého těsta. A to je vše. Buchtu pečte v menší formě (já peču v dortové) na 160°C cca 45 minut. V okamžiku, kdy je povrch nazlátlý a začíná praskat, je hotovo.
Opravdu nechápu to kouzlo. Spodek buchty má pudinkovou vláčnou chuť i konzistenci a na vrchu je nadýchaný piškot.
Ať se i vám povede :)
Krásný zbytek víkendu.
Krásný zbytek víkendu.
Petra
Tak to čtu už po páté a koukám jak puk -jak se to těsto oddělí.....musím to vyzkoušet -jistě je to moc dobré-budu tomu říkat koláč ZÁZRAK.....Hanka
OdpovědětVymazat... ty jo, tak nevycházím z údivu. Musím taky vyzkoušet, jako předchozí Hanka jsem četla několikrát:-) Ifka
OdpovědětVymazatOpravdu to děvčata funguje. Sama nevím, jak je to možné. A je to prima recept, kdyz si vzpomenu na poslední chvilku - většinou mám doma všechny ingredience a nemusím běhat pro něco do obchodu.
OdpovědětVymazatMějte se pěkně a ať se podaří.
Petra
Dortík vypadá moc dobře. Už jsem si opsala recept a určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatPřeji krásný večer. D.
Moc děkuji. Dášo, dejte pak vědět jestli vám také tak chutnal jako nám.
VymazatMějte se moc hezky.
Petra
Hotová alchymie :o), ale vypadá úžasně, moc ráda vyzkouším!
OdpovědětVymazatDnes asi naposledy, Peti, hezký večer. Helena
Ahoj Helenko, to tedy ano :) úplný zázrak to je :)
VymazatKrásný den ti přeji.
Petra
Rada sa inšpirujem receptami a tento váš určite stojí za vyskúšanie. Svieža chuť citróna je v koláčiku určite veľmi príjemná. Pekný začiatok týždňa.
OdpovědětVymazatDěkuji, určitě za vyzkoušení stojí. Citronová šťáva až tak v koláči cítit není. Tak jestli ho máte ráda, doporučuji do těsta přidat i trošku nastrouhané kůry.
VymazatMějte krásný den.
Petra
Mňam, recept ukládám:-)
OdpovědětVymazatByGabra
Oooo to je fakt zaujimave.. no aj toto musim vyskušat.. snád sa mi podari.
OdpovědětVymazatTak nějakou takovouto buchtu musím určitě vyzkoušet, hned jak to bude možné... Tento víkend to ale nebude, protože máme v plánu vyzkoušet takovou tu klasiku jménem mramorová bábovka , takže uvidíme, jak se nánm to podaří a podle toho se budeme rozhodovat dál, jak to uděláme :D Měj se hezky a přeji ti hezký zbytek dne.
OdpovědětVymazat