úterý 6. dubna 2021

Velikonoční 2. díl - tuleň

 Krásný den, přátelé!

O tom, že jsem pekla prvně velikonočního beránka, protože dřív jsem na něj formu neměla, to jsem vám tu psala už v předchozím příspěvku. Ač se neupekl úplně tak, jak měl, pochutnali jsme si na něm a druhý den nezbyl ani drobek. No a když jsem byla celá natěšená z pěkné keramické formy, tak proč neudělat dalšího, no ne? Helenka D. se v komentáři zmínila, že ho dělá ze šlehačkového těsta, tak jsem si u ní vyprosila recept a šla jsem na to. 

Jenže....... osud rozhodl, že dva beránky za jedny Velikonoce...to tedy ne, to by bylo moc. Tak máme místo něj velikonočního tuleně. Těsta bylo na mojí formu málo a na uši mu prostě nezbylo :o)


Nevím, jestli nezavedeme tulení tradici, protože kdybyste nás slyšeli, jak jsme se při jeho vyklápění nasmáli :o) 


Tady jen pro ilustraci, jak měl beránek vypadat :o) Každopádně, na chuti mu krása neubrala, šlehačkové těsto je báječné:

Šlehačkový beránek

ingredience:

125 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
60 g změklého másla + na formu
2–3 vejce (podle velikosti)
100 g rozinek, spařených
250 g hladké mouky + na formu
2 lžičky kypřicího prášku
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)

postup:

Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu. V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte. Hladké těsto přesuňte do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.

zdroj: na doporučení Helenky D. https://www.apetitonline.cz/recepty/8065-slehackovy-beranek.html


Mějte prima dny,

Petra



pátek 2. dubna 2021

Krásné Velikonoce

Přátelé, moc vás všechny zdravím.

Sice už možná trošku se zpožděním, protože ze svátečního velikonočního pátku už je skoro většina pryč, ale i tak..... přeji vám Veselé Velikonoce! 

Já pekla prvně beránka. Prvně proto, že jsem dřív neměla formu. Měla ji moje mami a každý rok byl v mých dětských letech na Velikonoce beránek na stole. A my tři děti se dohadovaly, kdo dostane hlavu. Chtěli jsme ji všichni. Jak to asi dopadalo tušíte, hlava byla rozdělena na tři díly, což ztratilo své kouzlo. Nicméně se tato "akce" stejně opakovala rok co rok. Taky si pamatuju, že se často stávalo, že měl beránek trošku víc připečený nos :o)

Já si tedy letos, při mém prvním beránčím pečení vypomohla kouskem alobalu, kterým jsem trochu obalila nos formy a takhle to dopadlo. Máme beránka dvoubarevného. Zadek má tmavší a hlavu světlejší. Ale co, propečený je všude dobře a chutnal taky skvěle. Půlka už je pryč :o)  Zřejmě za to tenkrát nemohla forma, ale špatně regulovatelná plynová trouba.  



Tvarohový beránek - recept:

ingredience:
200 g másla
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
250 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva
3 celá vejce
250 g vaničkového tvarohu
hrstička rozinek namočených v rumu (alespoň 2 hodinky)
špetka soli
trošku citronové kůry

postup: 
Změklé máslo a cukr utřeme, přidáme tvaroh a vejce, promícháme, pak dodáme vše ostatní a ještě řádně promícháme. Těsto nalijeme do rozpuštěným máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme na 150 °C.



Co vy, pečete beránka nebo mazanec? 

Mějte prima volné dny a užijte si je jak jen nejlépe to jde :)

Petra