Tuhle polévku jsem vařila prvně. Ale je tak dobrá, že se o recept s vámi ráda podělím. Na 4 porce si připravte:
500 g mrkve
3 větší cibule
necelá lžička kurkumy
trochu olivového oleje
sůl, mletý pepř
1 litr vroucí vody
Na ozdobu mrkev, cibuli, cuketu, petržel, brokolici,...
trochu olivového oleje
sůl, pepř
a tmavých a chladných
večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky
zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí
polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda
ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem
vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma
rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod
maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním
trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev,
všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její
chuť se dostane zcela na jinou úroveň.
Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody,
ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek
celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou
ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda
používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v
tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Za tmavých a chladných
večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky
zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí
polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda
ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem
vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma
rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod
maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním
trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev,
všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její
chuť se dostane zcela na jinou úroveň.
Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody,
ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek
celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou
ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda
používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v
tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Ingredience
750 g mrkve
100 g petržele
1 čajová lžička kurkumy
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl
černé koření
1 litr vroucí vody
Na ozdobu
3 baby mrkvičky
4 růžičky květáku
1 čajová lžička olivového oleje
1 čajová lžička koření tika masala
1 čajová lžička černého sezamu
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Pokud nemáte doma po
ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete
polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina
polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec
posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například
oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu.
Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Pokud nemáte doma po
ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete
polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina
polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec
posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například
oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu.
Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Postup:
Mrkev očistěte, nakrájejte podélně na poloviny. Dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a promíchejte tak, aby byly rovnoměrně od oleje. Rozložte na plechu tak, aby nebyly kousky na sobě.
Přidejte cibuli na osminky, trochu je o dno plechu omastěte a nakonec vše osolte, opepřete a posypte kurkumou. Pečte na 200 °C cca 60 minut nebo do té doby, až zelenina na okrajích zhnědne. Právě to je potřebné pro specifickou chuť této polévky.
Po upečení zeleninu rozmixujte s horkou vodou a pak ještě chvilku povařte a případně dochuťte. Vedle si na pánvi připravte další zeleninku, tentokrát tu ozdobu navrch. Orestujte na pánvi s trochou oleje to, co máte rádi. Mrkev, cibuli, plátky cukety, brokolici....fantazii se meze nekladou. Zelenina by tentokrát měla chytnout tu správnou barvu, pěkně nazlátlý povrch a uvnitř být na zkus. Pak už stačí servírovat. Uvidíte, jak dá opečená zelenina polévce úplně famózní chuť.
Přidejte cibuli na osminky, trochu je o dno plechu omastěte a nakonec vše osolte, opepřete a posypte kurkumou. Pečte na 200 °C cca 60 minut nebo do té doby, až zelenina na okrajích zhnědne. Právě to je potřebné pro specifickou chuť této polévky.
Po upečení zeleninu rozmixujte s horkou vodou a pak ještě chvilku povařte a případně dochuťte. Vedle si na pánvi připravte další zeleninku, tentokrát tu ozdobu navrch. Orestujte na pánvi s trochou oleje to, co máte rádi. Mrkev, cibuli, plátky cukety, brokolici....fantazii se meze nekladou. Zelenina by tentokrát měla chytnout tu správnou barvu, pěkně nazlátlý povrch a uvnitř být na zkus. Pak už stačí servírovat. Uvidíte, jak dá opečená zelenina polévce úplně famózní chuť.
Tuhle polévku určitě zařadím mezi naše oblíbené recepty.
Mějte se moc krásně a užívejte si volné dny.
Petra
Za tmavých a chladných
večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky
zachrání vydatná domácí polévka. Uvařit takovou skvělou horkou domácí
polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda
ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem
vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma
rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod
maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním
trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev,
všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její
chuť se dostane zcela na jinou úroveň.
Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody,
ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek
celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou
ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda
používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v
tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/
Více na: http://www.tchiboblog.cz/polevka-z-pecene-mrkve/