Rozděluje strávníky na dva tábory. Stejně jako koprovka, rajská.... Někdo ji miluje a někdo ji nesnáší. Naše rodina, naštěstí celá rodina, patří do první skupiny. A to až tak, že jsem opět nestihla vyfotit plný pekáček. Pardon, ale musíte to omluvit. Talířky s vidličkou už měli přichystané, když byla ještě v troubě. Co po tom, že si člověk při prvních soustech skoro spálí pusu ツ Nevadí to, foufáme, foukáme, ať to rychleji stydne ツ
A jak na tu naší zapečenou kapustu? Pro čtyři osoby, aby zbylo i na přídavek nebo druhý den, budete potřebovat :
Očistíme hlávky od vrchních špinavých či okoralých listů a seřízneme špinavější konec stonku -košťálu. Obě kapusty rozčtvrtíme tak, aby každá čtvrtka měla ten svůj dílek košťálu, který drží jednotlivé kapustové listy pohromadě. Lépe se s tím pak manipuluje. Rozdělené kapusty vaříme v osolené vodě cca 20 minut. Po té je z vody vyndáme a necháme vystydnout alespoň tak, abychom si neopařili ruce při krájení. Kapusty totiž musíme pokrájet na kostičky přibližmě centimetrové. Ten tvdý střed vyhodíme. V míse pak smícháme pokrájenou kapustu s na kostičky nakrájenými špekáčky, s prolisovaným česnekem a se všemi ostatními ingrediencemi. Nelekejte se, nebude to hmota, která by nějak držela tvar, to až se upeče a trochu vystydne ツ Po smíchání dáme do pekáčku buď vystlaného pečičím papírem nebo si ho po staru vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pečeme na 180°C přibližně dvě hodinky, až bude mít povrch pěkný opečený.
My takhle zapečenou kapustu jíme s uvařeným bramborem a nebo i jen tak samotnou. Teplou, hned po upečení, i studenou.
Tak milovníci kapusty, ať vám chutná ツ
Mějte prima dny.
Petra
PS: kam patříte vy? Jíte jí, nejíte? ツ