Krásný den, přátelé!
O tom, že jsem pekla prvně velikonočního beránka, protože dřív jsem na něj formu neměla, to jsem vám tu psala už v předchozím příspěvku. Ač se neupekl úplně tak, jak měl, pochutnali jsme si na něm a druhý den nezbyl ani drobek. No a když jsem byla celá natěšená z pěkné keramické formy, tak proč neudělat dalšího, no ne? Helenka D. se v komentáři zmínila, že ho dělá ze šlehačkového těsta, tak jsem si u ní vyprosila recept a šla jsem na to.
Jenže....... osud rozhodl, že dva beránky za jedny Velikonoce...to tedy ne, to by bylo moc. Tak máme místo něj velikonočního tuleně. Těsta bylo na mojí formu málo a na uši mu prostě nezbylo :o)
Nevím, jestli nezavedeme tulení tradici, protože kdybyste nás slyšeli, jak jsme se při jeho vyklápění nasmáli :o)
Tady jen pro ilustraci, jak měl beránek vypadat :o) Každopádně, na chuti mu krása neubrala, šlehačkové těsto je báječné:
Šlehačkový beránek
ingredience:
postup:
Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu. V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte. Hladké těsto přesuňte do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.
zdroj: na doporučení Helenky D. https://www.apetitonline.cz/recepty/8065-slehackovy-beranek.html
Mějte prima dny,
Petra
A proč ne ! Beránek nebo tuleň - určitě se po nich jen zaprášilo.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
A snědl se i bez uší))))
OdpovědětVymazatTo je vtipné,proč ne.Hlavně,že chutnal.
OdpovědětVymazatPetro,hezké dny
určitě chutnal,Sv.
OdpovědětVymazatPeti,
OdpovědětVymazatkrásny tuleník :-) hlavne, že chutil a ktovie, možno si z toho urobíte každoročnú tuleniu tradíciu...
Pekné dni, pá
A.
Ten je krásný a hlavně,že chutnal. Já když peču,tak beránkovi pravidelně odlomím uši,nevím čím to je,ale až se my ho povede vyklopit i z ušima,tak to bude něco špatně:-)Zatím už 40 let bez oušek a jak je dobrý:-)
OdpovědětVymazatTuleň je super! My měli teď tři roky po sobě velikonočního kohouta, pak jezevčíka a vloni jednorožce. Letos to bylo něco, co zatím nedokážu pojmenovat :D.
OdpovědětVymazatTvůj velikonoční tuleň přispěl k veselé náladě u nás! Je, tedy byl, to fakt fešák!
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že vám chutnal, musím to těsto občas udělat do bábovky, je škoda ho péct jen na Velikonoce.
Peti, měj krásný večer a hezké dny, Helena
Šlehačkové těsto je moc dobré (máma z něj kdysi dělávala bábovku), takže beránkotuleň určitě chutnal :)
OdpovědětVymazatMěj se fajn
Péti, i já jsem se zasmála, díky. Už to spojení v názvu Velikonoce a tuleň mě fakt zaujalo. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatProč ne velikonoční tuleň? Změna je život a zima taky, že by beránka nevyhnal 😉❄️
OdpovědětVymazatTen je dobrej... Náhodou, beránek bez uší a jak mu to sluší, jako tuleňovi. :o)
OdpovědětVymazatAle snědl se a to je důležité.
Péti, měj fajn dny. D.
Petro, mě se Tvůj tuleň líbí. No řekni, kdo peče na Velikonoce tuleně. To jen tak někdo nemá. Vždyť je to jedno, stejně se to hned sní. Ať je to tuleň, nebo jednorožec. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Ahoj Petra, no to vobec nevadi, ze mu neostalo na usi, hlavne, ze ste sa nasmiali a ja na popise v tomto clanku, ako si ho robila :-))))) Recept na slahackove cesto som si hned ulozila a urcite ho skusim. Bo este som nikdy velkonocneho baranka nepiekla. Mam sice starucku kameninovu formu, ale akosi sa bojim do toho dat. Tak toto o rok urcite skusim...
OdpovědětVymazatTen se teda povedl. Já se letos na beránka vyprdla. :)
OdpovědětVymazatJá beránky nepeču. Mně by bylo potom líto ho jíst. Ale je to pěkná tradice. Raději si upeču vdolky, nebo jiné buchty a koláče.
OdpovědětVymazatMoc roztomilý a chutný tuleň :)
OdpovědětVymazatU nás se peče jen bochánek a nádivka.
Měj se hezky.
Ne vždycky se to povede, já bych nevěšel hlavu. Jednou to vyjde, podruhé ne. :) Já se letos na Velikonoce obzvlášť těším. Sice mi musela pomoct půjčka na motorku, ale konečně jsem si pořídil nový stroj. Je to sice slabší chopper, ale to mi nevadí. Nejsem žádný střelec, abych na tom musel létat rychlostí 200 kilometrů za hodinu. Takže hodlám ten prodloužený víkend využít k tomu, abych se pořádně vyvětral. :)
OdpovědětVymazat