Pampeliškový med jsem letos vařila prvně. On je to spíše sirup, ale barvou, konzistencí a i chutí se medu od včel podobá, tak se mezi lidmi i pro ten pampeliškový vžil název med.
Chutnala jsem ho už několikrát, vždy jsem od někoho nějakou lahvičku dostala a když jsem ho uvařit chtěla, byla sezona žlutě kvetoucích pampelišek pryč. Ale letos jsem si je, krásky jedny, ohlídala. Těch 400 kousků jsem měla natrhaných během chvilinky. To číslo vypadá trochu děsivě, ale trvalo to snad jen pět minut. Na louce za námi bylo totiž naprosto žluto......
Ingredience:
2 citrony
2 kg cukru krystal
2 l vody
400 ks květů pampelišek
Postup přípravy:
Květy vložte do velkého hrnce. Zalijte je vodou. Citrony omyjte, odstraňte kůru (to prý být nemusí, ale já ji raději oloupala), nakrájejte na kolečka, zbavte je pecek a přidejte je do hrnce s pampeliškami.
Vše dejte vařit. Od bodu varu asi 15 minut. Pak nechejte směs vylouhovat do dalšího dne.
Druhý den směs přecedíme, lehce i vymačkáme, přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout. Ke konci už od něj neodcházejte a míchejte velmi často, může při vaření pěnit a utíkat z hrnce. I proto je větší hrnec výhodou.
Hotový vroucí med nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.
Vidíte to sluníčko, co pampelišky na louce pochytaly, zamčené ve skleničce?
Mějte pohodový den,
Petra
PS: Mili, děkuji ti za recept :)
Ty fotky jsou tak pěkné, že mám chuť vařit taky!
OdpovědětVymazatA je moc dobrý, už jsme ochutnali :)
VymazatJani, pěkný den, Petra
Máš ho krásný a tu vůni, kterou moc miluji, cítím až sem. Letos jsem nevařila, chci zkusit sedmikráskový...
OdpovědětVymazatPeti, měj hezký večer, Helena
Helenko, to musí být sedmikrásek...marně přemýšlím, kam bych je u nás šla trhat, aby jich bylo dost. Držím palce, ať se povede :)
VymazatKrásný den, Petra
Peťo, letos jsem ho nevařila, ale loni ano. A myslím, že ještě něco málo máme.
OdpovědětVymazatFotky jsou moc povedené.
Hezké dny přeji. D.
Dášo, a používáte ho jen do čaje nebo i jinak?
VymazatMěj se krásně, Petra
Petulko, krasne jsi vareni zdokumentovala fotkami😊. Jsem rada, ze ti med chutna a pokud ti vydrzi do zimy, do obdobi nachlazeni a chripek, urcite ti pomuze v leceni.
OdpovědětVymazatJak uz jsem ti psala, doporucuji i ten sedmikraskovy a bezovy s bylinkovymi prichutemi, ale to uz je na tobe. Zed sis vyzkousela, ze to neni zadna veda. Mej se moc krasne a zdravi at slouzi ! Treba zrovna za pomoci pampeliskoveho medu 😘😘😘
Milana
Mili, šlo to opravdu hladce :) Ještě jednou děkuju :)
VymazatMěj se báječně, Petra
Taky občas tento med udělám. Letos ale nebudu, z pampelišek udělám dle Lauri pampeliškový olej.
OdpovědětVymazatKrásně jsi ten Tvůj medík nafotila, člověku se zrovna sliny na jazyku sbíhají.
Měj se hezky!
Hanka
Hani, taky jsem na něj u Laury koukala, a asi ještě vyrazím na louku :)
VymazatMěj se krásně, Petra
Krásné fotky a moc pěkná lahvička. :-) Máš pro focení úžasný cit.
OdpovědětVymazatJá jsem pampeliškový sirup mívala jako malinká ještě od prababičky. Přitáhli jsme jí domů tunu pampelišek a ona je pak musela zpracovat. :-) Minulý rok jsem ho dělala poprvé sama a letos, doufám, budu zase. Všechny tyhle "medy" mají jedinečnou chuť. Dělala jsi už třeba smrkový? Ten je taky báječný. Les ve skle. :-)
Měj krásný pátek! Pa.
Dý, ten dělá občas kamarádka. Mňam :)
VymazatMěj krásný víkend. Petra
Já ho ještě nevařila, ale za to jsem dělala ze smrkových větviček, tedy zelených výhonku.
OdpovědětVymazatKonspirativně jsem se plazila s dcerou v borůvčí, maskovala se, dělala jsem, že tam nejsem, protože tohle jsem činila v KRNAPu, tudíž kdyby mne někdo chytil, nejenže by mi nakopal zadek, ale zaplatila bych pokutu jako mourovatá. chovala jsem se velice šetrně, ovšem ty nervy, Homolkovi hadr.
Už nikdy, ty nervy za to fakt nestály.
Pěkný víkend.
Hned jsem si tě, skákající nenápadně od stromku ke stromku, představila 😀
VymazatTen med, po těch nervech, to musela být dobrota.....k nezaplacení 😂😂
Simčo, krásný den, Petra
Péti, máš moc krásné fotky a pampeliškový med jsem dělala, když byly děti malé. Teď už dlouho ne. Měj pěkný víkend.
OdpovědětVymazatMarti, často slýchám, že ho lidi dělají pro děti. Pravda je, že mému již 20 letému synovi zachutnal moc. Takže ho vlastně taky dělám pro děti 😀
VymazatPřeji ti krásný víkend, Petra
Péťo, pampeliškový med jsme dělávali často, když jsem byla malá....je úžasný!! V každé lahvičce trochu sluníčka ;-). Připrav se, že dlouho nevydrží, pokud ho teda nemáš tunu :-)). Báječný večer přeji. ZaZa
OdpovědětVymazatMám jen jednu dávku, nějakých 10 skleniček. Ale chutná nám moc ☺ tak nevím, jestli do příštího jara vydrží 😀
VymazatZazi, měj se prima. Petra
My sme tiež kedysi varievali. Peti, veľmi krásne si to nafotila. Peknu nedeľu prajem. D. :)
OdpovědětVymazatDanko, je škoda tu nádheru od přírody občas nevyužít, viď?
VymazatMěj prima dny, Petra
Už mám v hrnci :)).
OdpovědětVymazatHezkou neděli. J.
Jani, doufám, ze se povedl! 😊
VymazatKrásný den, Petra
Díky za připomínku.....já trhala jako malá holka pampelišky a babička medovala.-)))
OdpovědětVymazatHezký májový týden přeji. Eva
Evi, naše babičky uměly zpracovat snad vše, co narostlo. To byly hospodyňky. Pak mám pocit, že se to na mnoho let pozapomnělo a teprve teď, posledních několik let, začínají lidé kolem mne opět užívat darů přírody...a to je prima.
VymazatMěj se moc hezky, Petra
Také jsem ho dělával, i sedmikráskový, ze smrkových výhonků a všechny jsou báječné. Vždy přidávám do čaje, ale vnoučata ho milují jen tak, lžičku do pusy a je to. Jen obsahují hodně cukru :o)). Letos vynechám, i když máme kolem sebe tolik pampelišek. Zaujal mne ten pampeliškový olej, jdu hledat jak se dělá.
OdpovědětVymazatPéťo, měj pohodové dny.
Ála
Alenko, taky jsem ten olej viděla u Laury, vypadá opravdu zajímavě :) Ta příroda...ta toho pro nás má tolik :)
VymazatMěj se krásně, Petra
Púpavový med alebo aj púpavové želé robím každoročne a nedám na neho dopustiť. Používam na sladenie do koláčov,čaju alebo polievam ním palacinky, lievance namiesto javorového sirupu. Fotky ako vždy nádherné. Prajem krásne slnečné dni.
OdpovědětVymazatNa lívance a palačinky, to musí být dobrota :) Děkuji za tip.
VymazatMěj se prima, Petra